LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Markafoni CEO'su Sina Afra, online alışverişte kadınların en çok üst giyim ve ayakkabı, erkeklerin ise elektronik eşya aldığını bildirdi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Afra, e-ticaretin Türkiye'de son 4-5 yılda yaklaşık yüzde 35 büyüdüğünü, önümüzdeki 3 yılda da yüzde 16 civarında büyümesinin beklendiğini söyledi.
Büyüyen pazar nedeniyle e-ticaret sitelerinin sayısında artış yaşandığını bildiren Afra, bugün Türkiye'de yaklaşık bin 600 e-ticaret sitesinin aktif olduğunu, 5 bin kadar sitenin de aktif-pasif durumunda çalıştığını düşündüklerini kaydetti.
Türkiye genelinde online alışverişlerin yarıya yakınının İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştiğini anlatan Afra, internetten yapılan alışverişin yaklaşık yüzde 60-65'ini elektronik eşya, yüzde 35-40'ını da tekstil ürünlerinin oluşturduğunu dile getirdi.
Online alışverişte yaş olarak da müşteri kitlesinin ağırlıklı olarak 25-35 yaş aralığında bulunduğunu belirten Afra, online alışveriş konusunda gençlerin daha cesur olduğunu, 40 yaş üstündeki kişilerin ise internetten alışverişe şüpheli yaklaştığını vurguladı.
Online satın alma konusunda erkeklerin hakimiyetini korusa da kadınların sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Afra, online alışverişte kadınlarla erkeklerin tercihlerinin farklı olduğunu söyledi. Afra, "Erkekler başta cep telefonu olmak üzere daha çok elektronik eşya, kadınlar da üst giyim ve ayakkabı satın alıyor. Elektronik eşyanın yüzde 75'i erkekler, tekstilin yüzde 75'i de kadınlar tarafından alınıyor" dedi.
Türkiye'de internetten en çok elektronik eşya satıldığına dikkati çeken Afra, elektronik eşya arasında en fazla satılan ürünün ise cep telefonu olduğunu ifade etti. İnternetten yapılan alışverişin yaklaşık yüzde 60-65'ini elektronik eşya, yüzde 35-40'ını da tekstil ürünlerinin oluşturduğunu bildiren Afra, "Özellikle ocak ayında internetten beyaz eşya satışında, taksit kısıtlaması sonucu 12 taksitle ürün almak isteyenler nedeniyle satış rekoru kırıldı" diye konuştu.
Daha ucuz olduğu düşüncesiyle tercih ediliyor
Türkiye'de online alışverişin genelde fiyat bazlı çalıştığını anlatan Sina Afra, insanların internetten "daha ucuza alırım" düşüncesiyle alışveriş yaptığına işaret etti.
Tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yaparken genelde kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesinden korktuğunun altını çizen Afra, "İnternette kredi kartı bilgilerinin çalınması, bir tatil beldesindeki restoranda hesabın iki kere çekilmesinden çok daha düşük bir ihtimal. Bu, internetin ilk zamanlarından kalma bir algı. İnternetle alışveriş son derece güvenli" diye konuştu.
Pazar gelişecek
Afra, Türkiye'de toptan perakendenin yüzde 1'inin e-ticaret yoluyla yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de toptan perakende pazarının hacmi yaklaşık 30 milyar lira. Bu rakamın yüzde 1'i online alışveriş oluşturuyor. Bu oran ABD'de yüzde 9, İngiltere'de yüzde 15. Bizde de yükselecek. 3 sene mi 7 sene mi olacak bilemiyorum ama yüzde 1'lerden yüzde 9'lara gelmek, bugünkü pazarı 9'a katlamak demek."
E-ticaret pazarı büyüdükçe ürünlerin de çeşitleneceğini dile getiren Afra, "Bizim sektörde şöyle bir laf var; 'dijitalleştirilebilen her şey dijital olarak satışa sunulacak'. Bugün cep telefonu satın alınıyor, yarın siz doktor randevunuzu bile internetten yapacaksınız. Doktorunuzun randevu defterine bakıp (ben 3.00'te geliyorum) diyeceksiniz. Bence sanal para da devreye girecek, uzun dönemde internette başarılı olabilecek bir yapı" diye konuştu. - Antalya
Son Dakika › Ekonomi › Online Alışverişte Kadınların Tercihi Giyim, Erkeklerin Elektronik Eşya - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?