Özel Fon'a Yeni Düzenleme - Son Dakika
Ekonomi

Özel Fon'a Yeni Düzenleme

Özel Fon\'a Yeni Düzenleme

Sermaye Piyasası Kurulu, tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının, belirli esaslar çerçevesinde kısmen ödenmesini teminen kurulan Özel Fon'un işleyişine ilişkin usul...

09.11.2013 10:43

Sermaye Piyasası Kurulu, tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının, belirli esaslar çerçevesinde kısmen ödenmesini teminen kurulan Özel Fon'un işleyişine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenledi. Fonun idare ve temsili, Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) tarafından yürütülecek. Fon, 18 Aralık 1999 tarihinden önce, Kurul tarafından tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının kısmen ödenmesi amacıyla kullanılacak. Fon, bunun dışında başka hiç bir amaçla kullanılamayacak. 31 Aralık 2013 tarihine kadar bir alacak sahibine yapılacak ödeme tutarı, 20 bin 190 Türk lirasını aşamayacak.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Fon Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Sermaye Piyasası Kurulu'nca tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının bu Yönetmelikteki esaslar çerçevesinde kısmen ödenmesini teminen kurulan Özel Fon'un işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor.

-FONUN İDARE VE TEMSİLİ-

Fonun idare ve temsili, Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) tarafından yürütülecek. Fon, 18 Aralık 1999 tarihinden önce, Kurul tarafından tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının kısmen ödenmesi amacıyla kullanılacak. Fon, bunun dışında başka hiç bir amaçla kullanılamayacak.

-FONDAN YARARLANACAKLAR-

18 Aralık 1999 tarihinden önce, Kurul tarafından tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının, sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacakları Fon kapsamında yer alacak. Söz konusu aracı kurum alacaklılarına Fon'dan, Fon'un imkânları da dikkate alınarak ödeme yapılabilmesi için, ilgili aracı kurumlar hakkında 18 Aralık 1999 tarihinden önce veya sonra iflas davası açılmış ve iflas tasfiyesinde bu aracı kurum yatırımcılarının alacaklarının borç ödemeden aciz belgesine bağlanmış olması zorunlu olacak.

Fondan ödeme yapılacak alacaklıların sermaye piyasası alacaklısı olup olmadığının ve yatırımcılar tarafından iflas idaresine ibraz edilen belgelerin sıhhatinin tespitine yönelik işlemler iflas idaresi tarafından yerine getirilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 30 Aralık 2012 tarihinden önce başvuruda bulunmuş olanların hakları saklı kalmak kaydıyla, 30 Aralık 2012 tarihinden itibaren iki yıl içinde iflas masasına alacağını yazdırmak için başvuruda bulunmayan alacaklılara Fondan ödeme yapılmayacak.

-ÖDEME SÜRECİ-

Yatırımcılara Fon'dan yapılacak ödemelerin hesaplanmasına yönelik işlemler iflas idareleri tarafından yerine getirilecek, ancak iflas idareleri söz konusu hesaplamaların yapılabilmesi için Takasbank'tan yararlanabilecek. Bu durumda Fondan yatırımcılara ödeme yapılmasına ilişkin süreç, bu maddede öngörüldüğü şekilde yürütülecek. Aksi takdirde, bu maddede Takasbank tarafından yapılacağı belirtilen işlemler de iflas idareleri tarafından yerine getirilecek.

İflas idareleri tarafından iflas tasfiyesinde alacağı borç ödemeden aciz belgesine bağlanmış yatırımcılar dikkate alınmak suretiyle, asgari olarak, her bir yatırımcının adı, soyadı veya ticaret unvanı, ikametgâhı veya merkez adresi, aracı kurumdaki hesap numarası, aracı kurumun merkezi veya varsa merkez dışı örgütlerinden hangisinin müşterisi olduğu, sıra cetveline kayıt numarası, alacağın yetki belgesi iptal tarihi itibarıyla değerlenmiş tutarı, borç ödemeden aciz belgesi alma tarihi, borç ödemeden aciz belgesine bağlanan alacak tutarı, iflas tasfiyesi sırasında kendisine yapılan ödemeler, ara ödeme yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi, varsa ara ödeme tutarı ve tarihlerini içeren bir liste hazırlanarak Takasbank'a gönderilecek. Fondan yatırımcılara yapılacak ödeme tutarı, Takasbank tarafından söz konusu listede yer alan yetki belgesi iptal tarihindeki alacak tutarları üzerinden hesaplanacak ve her bir alacaklıya yapılacak ödeme tutarı belirlenecek. Yatırımcılara Fondan yapılacak ödemelerde bu tutar esas alınacak ve Fondan başkaca ödeme yapılmayacak. Takasbank tarafından bu madde uyarınca yapılacak hesaplama işlemleri, listelerin Takasbank'a ulaşmasından itibaren 30 gün içerisinde tamamlanarak, her bir alacaklı için Fondan yapılacak ödeme tutarlarını gösteren bir liste ilgili iflas idaresine gönderilecek. Söz konusu listede asgari olarak, her bir yatırımcının adı, soyadı, hesap numarası, sıra cetveline kayıt numarası, borç ödemeden aciz belgesi alma tarihi, ara ödeme tutarı ve tarihi, hesaplamada dikkate alınan döviz kurları ve tarihleri, yapılan hesaplama neticesinde bulunan tutar, ilgili yıl için geçerli azami ödeme tutarı ve her bir yatırımcıya ödenecek tutar bilgilerine yer verilecek.

İflas idareleri, Takasbank'a gönderdikleri liste ile Takasbank tarafından yapılan hesaplama işlemleri sonucunda iletilen listeyi Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne gönderecek. Söz konusu listelerin Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne hem basılı olarak hem de elektronik ortamda gönderilmesi esas olacak. Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından söz konusu listeler üzerinden yapılacak incelemeler sonucunda, Fon kapsamında alacaklı olduğu tespit edilen yatırımcılar için Fon'dan yapılacak toplam ödeme tutarı Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından ilgili iflas idaresince bildirilen özel hesaplara yatırılacak. İflas idareleri bu hesaplara yatırılan tutarları, ödemeleri aksatmayacak şekilde günlük olarak nemalandıracak. Yatırımcıların, bu madde uyarınca yapılacak ödemeleri aşan alacakları için genel hükümlerden doğan hakları saklı olacak.

-ALACAKLARIN HESAPLANMASI-

Fondan yatırımcılara yapılacak ödeme tutarının hesaplamasında, yetki belgesi iptal tarihindeki nakit ve menkul kıymet alacak tutarı, aracı kurumların yetki belgelerinin iptal edildiği tarihte geçerli TCMB döviz alış kuru üzerinden dolara çevrilecek. Bu aracı kurumların iflasının açılmasından sonra iflas tasfiyesi sırasında yapılan ödemeler, ödemenin yapıldığı tarihte geçerli TCMB döviz alış kuru üzerinden dolara çevrilerek, dolar bazında asıl alacaktan mahsup edilecek. Bu suretle bulunan bakiye, borç ödemeden aciz belgesine bağlandığı tarihte geçerli TCMB döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilecek. Borç ödemeden aciz belgesinin alındığı tarih ile yatırımcılara fiilen ödemenin yapıldığı tarih arasında geçen süre için herhangi bir faiz hesaplaması yapılmayacak.

-YATIRIMCILARA YAPILACAK ÖDEMELER-

Fon kapsamında alacaklı olduğu tespit edilen yatırımcılara ödeme yapılmasına ilişkin işlemler, iflas idarelerince yerine getirilecek. Ödemeler en geç yatırımcının başvurusunu takip eden ilk iş günü içinde yapılacak. Yatırımcı Tazmin Merkezi'nin yaptığı ödemeler için borç ödemeden aciz belgesi sahiplerinin haklarına halef olacak. Bu Yönetmelik kapsamındaki ödemelerin tamamının yapıldığı, ilgili iflas idarelerinin yazılı beyanlarıyla tespit edildikten sonra veya her halükarda Yatırımcı Tanzim Merkezi tarafından iflas idarelerince belirtilen hesaba yatırılmasından itibaren 5 yıl içerisinde, alacaklılar tarafından talep edilmeyen ve iflas idarelerinin hesaplarında kalan tutarlar Yatırımcı Tanzim Merkezi'ne iade edilecek.

-AZAMİ ÖDEME TUTARI-

31 Aralık 2013 tarihine kadar bir alacak sahibine yapılacak ödeme tutarı, 20 bin 190 Türk lirasını aşamayacak. Bu tutar, 1 Ocak 2014 tarihinden sonra her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme katsayısı oranında arttırılacak. Yapılacak hesaplamalar sırasında, dolar bazında asıl alacaktan mahsup edilen ara ödemeler tutarı, yetki belgesinin iptal tarihi itibarıyla TCMB döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilecek ve tespit edilen azami ödeme tutarından indirilerek, hak sahiplerine yapılacak azami ödeme tutarı belirlenecek. Bir yatırımcının ilgili aracı kurum nezdinde münferiden veya müştereken sahip olduğu birden fazla hesabının bulunması durumunda, bu yatırımcıya yapılacak ödeme tutarı, azami ödeme tutarını aşamayacak. İflas idareleri tarafından Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne iletilecek listelerde bu kapsama giren yatırımcıların yer alması halinde, bu hususa ilişkin ilgili iflas idaresi tarafından Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne bilgi verilecek. Müşterek hesaplar tek hesap kabul edilecek ve bu hesapların ait olduğu yatırımcılara yapılacak ödemelerin toplamı, belirlenen azami ödeme tutarını geçemeyecek. Müşterek hesap sahiplerine yapılacak ödemelerde, bu hesaplar üzerinde hak sahibi olan her bir yatırımcıya hak sahipliği oranında; bu oranın tespit edilememesi durumunda ise her bir yatırımcıya eşit oranda ödeme yapılacak.

-FONDAN ÖDEME YAPILAMAYACAKLAR-

Müflis aracı kurumdan alacaklı görünen ortakları, yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeleri, personeli ile bunların eşlerine ve üçüncü derece dâhil kan ve kayın hısımlarına ve sermaye piyasası kurumlarına bu Yönetmelik kapsamında ödeme yapılmayacak. Gerçeğe aykırı beyan verildiğinin tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemler ilgili iflas idaresi tarafından yürütülecek.

-FON VARLIĞININ YETERSİZ KALMASI-

Fonun, yapılacak ödemeleri karşılamaya yetmemesi halinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek ek kaynak, Hazine tarafından karşılanacak.

4487 sayılı Kanun Uyarınca Kurulan Özel Fonun İşleyişine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe yapılmış olan atıflar, bu Yönetmeliğe yapılmış sayılacak. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Özel Fon'a Yeni Düzenleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement