Patronlar İş -Kur'a Koştu - Son Dakika
Ekonomi

Patronlar İş -Kur'a Koştu

Patronlar İş -Kur\'a Koştu

Küresel Kriz Nedeniyle Sanayi Üretiminde Tüm Zamanların Düşüşü Yaşanırken, Kapasite Kullanım Oranları da 15.5 Puan Geriledi.

10.03.2009 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel kriz nedeniyle sanayi üretiminde tüm zamanların düşüşü yaşanırken, kapasite kullanım oranları da 15.5 puan geriledi.

Böylece Türkiye’de imalat sanayi kapasite kullanım oranları yüzde 63.8’e düştü. Peki ama bu düşüşler istihdama nasıl yansıdı? 

Üretimde frene basarak kapasitelerini düşüren patronlar, Türkiye-İş Kurumu’na koştu. Hükümetin krize karşı aldığı en somut önlem olarak değerlendirilen kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için rekor sayıda başvuru yapıldı. 19 Şubat’ta Meclis’ten geçen yasadan yararlanmak için yaklaşık 1400 işyeri başvurdu. Türkiye İş Kurumu yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yaklaşık bin 400 işyerinde 130 bin işçinin maaşının ödenmesi için başvuru yapıldı. Üst düzey bir yetkili, söz konusu başvuruların hem üretime ara veren hem de kapasitesini düşüren işyerlerinin yaptığı başvuruları kapsadığını söyledi.

Aysel ALP YAZIYOR

OTOMOTİV BAŞI ÇEKTİ

Bin 300 işyerinin dağılımına bakıldığında otomotiv ve otomotiv yan sanayinin başı çektiği görüldü. Ocak ayında bu sektörde yaşanan yüzde 60’lık daralmanın etkisiyle sanayiciler üretime ara verdiler veya kapasitelerini büyük oranda indirdiler. Bürokratlar, bu nedenle işsizlik ödeneğinden yararlanmak için en fazla başvurunun otomotiv ve yan sanayi sektöründen geldiğine dikkat çektiler. Bu sektörü metal sanayi ile tekstil ve konfeksiyon sektörleri izledi.

YÜZDE 965 ARTIŞ

Hükümetin küresel kriz karşısında patronlara, işten atma, ‘işçinin maaşını ben vereyim’ yasasından yararlanan sayısında da daha şimdiden rekor artış yaşandı. Yasanın 1 Mart’ta yürürlüğe girmiş olmasına karşın, yasalaşma sürecinde büyük artış gözlendi. Ocak ayında 651 kişi kısa çalışma maaşı alırken; Şubat ayında bu sayı yüzde 965 oranında bir başka deyişle 11 kat artışla 6 bin 935 kişiye ulaştı. Yapılan ödeme miktarı da 492 bin liradan;  1 milyon 679 bin liraya yükseldi. 

Türkiye İş Kurumu yetkilileri, kısa çalışmadan yararlanan sayısının, başvuruların sonuçlanmasına paralel olarak önümüzdeki dönemde daha da yükseleceği tahmininde bulundular. Ayrıca yasa gereği, Mart ayından itibaren ödenek miktarlarının yüzde 50 oranında artırılacağını ve bu artıştan 2008 yılında kısa çalışma ödeneği alanların da yararlanacağını anımsattılar. Böylece yasa çıkmadan önceki seviyelerden maaş alanlara da yüzde 50 oranında fark ücreti ödenecek. Firmalar yine yasadan önce 3 ay süreyle bu olanaktan yararlanabilirken; başvurmaları durumunda süreyi 3 ay daha uzatabilecekler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Patronlar İş -Kur'a Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement