Perakende Devleri Arasında İki Türk Şirketi - Son Dakika
Ekonomi

Perakende Devleri Arasında İki Türk Şirketi

Perakende Devleri Arasında İki Türk Şirketi

Deloitte, Tüketici Ürünleri Sektöründeki Küresel Eğilim ve Gelişmeleri Değerlendirerek, Sektörün En Büyük 250 Şirketini Sıraladı.

19.02.2008 12:02

Deloitte, tüketici ürünleri sektöründeki küresel eğilim ve gelişmeleri değerlendirerek, sektörün en büyük 250 şirketini sıraladı.

2006 yılında toplam ciroları 2.65 trilyon dolara ulaşan tüketici ürünleri sektörünün devleri arasına Arçelik 127’nci, Vestel ise 162’nci sıradan girdi. Listede ilk üç sırayı gıda, içecek ve tütün grubu Altria ile elektronik devleri Hewlett – Packard ve Samsung paylaştı.

Deloitte, “Tüketici Ürünleri Sektörünün Küresel Güçleri” başlıklı raporunda bu sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. 2006 yılına ait verilere dayanarak hazırlanan raporda sektörün en büyük 250 şirketinin bir önceki yıla göre %8.4 büyüme sağladıkları ve toplam satışlarda 2,65 trilyon doları geçtikleri vurgulandı. Sektörün en büyük 250 şirketi listesinde Türkiye’den Arçelik ve Vestel de yer aldılar. Rapora göre sektörde en büyük satış rakamlarını elde edenler gıda, içecek ve tütün şirketleri ile elektronik şirketleri oldu.

EN BÜYÜKLER...

Sektörün en büyük 250 şirketi listesinde ilk sırayı 101 milyar 407 milyon dolarlık net satışla Altria Grubu, ikinci sırayı 91 milyar 658 milyon dolarlık net satış rakamıyla Hewlett – Packard, üçüncü sırayı ise 90 milyar 551 milyon dolarlık net satışı ile Samsung Electronics aldı. Bu üç şirketi 78 milyar 625 milyon dolarla Nestle, 77 milyar 966 milyon dolar ile Matsushita ve 76 milyar 476 milyon dolar ile Procter & Gamble izledi.

Listede birinci sırada yer alan Altria Grubu geçen yıl Kraft Foods şirketini satmıştı ve bu yıl da Philip Morris şirketini satarak tütün işinden çıkmayı planlıyor. Bu nedenle, Grubun önümüzdeki yıllarda birinciliğini koruması beklenmiyor.

TÜRKİYE'DEN ARÇELİK VE VESTEL LİSTEDE

Listede Türkiye’den Arçelik 4 milyar 885 milyon dolar ile 127’nci olurken, Vestel de 3 milyar 672 milyon dolar ile 162’nci sırada yer aldı. 250 firmalık genel sıralamanın yanı sıra rapor içerisinde yapılan farklı sıralamalarda da Arçelik ve Vestel önemli başarılar gösterdi;

- Afrika/Orta Doğu bölgesinde tüketim ürünleri firmaları arasında Arçelik en büyük 2., Vestel ise en büyük 3. firma olarak yer aldı.

- Arçelik, dünyanın en büyük 10 beyaz eşya ve elektrikli küçük ev aletleri firması arasında 6. sırada yer aldı. Bu listede 1. sırada Sanyo yer alırken, Sanyo’yu Whirlpool, Electrolux, BSH ve Steinhoff International takip ediyor.

- Vestel ise en hızlı büyüyen 50 tüketim ürümleri firması arasında 32. sırada yer aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Perakende Devleri Arasında İki Türk Şirketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement