Profilo Tekledi, Bakan Elektronik Sektörü İçin Anında Harekete Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Profilo Tekledi, Bakan Elektronik Sektörü İçin Anında Harekete Geçti

Profilo Tekledi, Bakan Elektronik Sektörü İçin Anında Harekete Geçti

Ülker Grubu'nun Dünya Çikolata Devi Godiva'yı 850 Milyon Dolara Almasına ve Beko'nun Grundig Markasının Tamamını Bünyesine Katmasına Sevinen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Profilo Telra İçin de Alarma Geçti.

23.12.2007 01:36

Ülker Grubu’nun dünya çikolata devi Godiva’yı 850 milyon dolara almasına ve Beko’nun Grundig markasının tamamını bünyesine katmasına sevinen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Profilo Telra için de alarma geçti.

Çağlayan, "5.5 milyar dolarlık televizyon sektörünün sancısına duyarsız kalmayız. Gereken neyse yaparız" dedi.

ÜLKER Grubu’nun 850 milyon dolara dünya çikolata devi Godiva’yı almak üzere anlaşma imzalamasına, "işte Türkiye ekonomisinin ulaştığı nokta" diye sevinen hükümet, bayramda gazetelere yansıyan "Profilo Telra iflas erteleme istedi" haberiyle de alarma geçti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Profilo Telra’nın sıkıntısını öğrenince hem Jak Bey’i (Profilo’nun patronu Jak Kamhi), hem de CEO Göksen Körezlioğlu’nu aradım. Kendileri için elimizden geleni yapacağımızı, sektörün sıkıntısını ortak akılla aşmak için önderlik edeceğimizi bildirdim" dedi.

BAŞBAKAN ÇOK HASSAS: Türkiye’nin televizyon üretiminde Avrupa’daki yerini çok iyi bildiklerini vurgulayan Zafer Çağlayan, şunları söyledi: "Avrupa’da satılan her iki televizyondan birinin Türkiye’de üretildiğini biliyoruz. Beko, Profilo Telra ve Vestel’in televizyon ihracatları toplamı 3 milyar doları buluyor. İç pazarı da eklediğimizde karşımıza 5.5 milyar dolarlık dev bir sektör çıkıyor. Sayın Başbakanımız da her sektörle bizzat ilgileniyor, sık sık sektörlerin durumu hakkında bilgi alıyor. Şimdi 5.5 milyar dolarlık bir sektörde ortaya çıkan en bariz örneği hükümet olarak, Sanayi Bakanlığı olarak görmezden gelemeyiz. Ne gerekiyorsa yapmanın yollarını aramamız gerektiğinin bilincindeyiz."

GRUNDIG’E SEVİNDİK: Koç Holding’e bağlı Beko’nun bayramdan önce Grundig’in kalan yüzde 50’sini de bünyesine kattığını hatırlatan Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: "Grundig hepimiz için çok önemli markaydı. Şimdi bu marka bir Türk şirketinin oldu. Aynı iekilde Ülker Grubu’nun Godiva gibi bir dünya devi çikolata markasını alma kararıyla sevindik. Türkiye, yılda 27 milyon televizyon üretimine ulaşmış durumda. Sektörün 20 bine yakın çalışanı var. Yani, ciddi önem verdiğimiz, vermeye de devam etmemiz gereken bir sektör. O tesislerin hepsi ülkemizin milli varlıkları."

SEKTÖR ZİRVESİ TOPLAYACAK: Zafer Çağlayan, başta televizyon üreticiler olmak üzere elektronik sektörüyle bayramdan hemen sonra bir "sorunları nasıl çözeriz" zirvesi toplayacak. Çağlayan, bu konuda şunları dile getirdi: "Aslında böyle bir zirve planlarım arasında vardı. Ancak, Profilo Telra’nın durumu işi hızlandırdı. Tüm üreticileri birinci derecedeki yetkilileriyle toplayacağım. Sorunlarını, düşündükleri çözüm önerilerini onlardan dinleyeceğim. Sorunu hep birlikte aşacağımıza inanıyorum."

Bankaların anlayışlı tutumu devam etmeli

ÖNCEKİ gün Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, Profilo Telra’nın bankalara 217 milyon YTL, tedarikçilerine 62 milyon YTL ve işçilerine de 6.8 milyon YTL borcu bulunuyor. Bazı tedarikçilerinin iflas istemi üzerine Profilo Telra da mahkemeden "iflas erteleme" talebinde bulundu. Profilo Holding CEO’su Göksen Körezlioğlu, holdingin "sıkıntıyı aşacak güce sahip olduğunu" belirtip, zamana ihtiyaç duyduklarını bildirdi.Türk bankaları da Profilo’nun ihtiyacı olan "zaman"a yeşil ışık yaktı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Elbette işlerine karışmak bize düşmez ama bankaların Profilo Telra gibi ciddi bir üreticiye anlayışlı tutumlarını sürdüreceklerine inanıyorum" dedi.

35 yıldır televizyon üretiyor

PROFİLO Telra, 1972 yılında üretimine siyah beyaz televizyon üreterek başladı. Yaklaşık 2 bin çalışanıyla bugün yıllık 4.500.000 adet LCD ve CRT (tüplü) televizyon, 500 bin plazma ve DLP TV, 250 bin adet ev sinema sistemleri/DVD, 400 bin adet yazar kasa ve diğer ürün üretim kapasitesine sahip. Profilo Telra, ürünlerinin elektronik, mekanik ve kozmetik tasarımını kendi bünyesinde gerçekleştiriyor. 115 kişilik Ar&Ge mühendis kadrosu ve 30 milyon dolarlık Ar&Ge yatırımı bulunan şirket, 1991 yılından bu yana Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapıyor. Aralık 2003’te Alman televizyon üreticisi Grundig’in Viyana’da kurulu fabrikasını da satın alan Profilo Telra, bu fabrikanın tüm ekipmanlarını Çerkezköy’deki tesislerine monte ederek, modernizasyon ve kahasite artırımı sağladı. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden Profilo Telra, ihracatta Philips, Sanyo gibi uluslararası markalar için üretim yapıyor.

Sektörlerin hepsi gözden geçirilecek

Zafer Çağlayan, Profilo Telra’nın yaşadığı sıkıntı nedeniyle toplayacağı "elektronik zirvesi"nin başlangıç olacağını ifade ederek, şöyle konuştu: "Önümüzdeki dönemde her sektör için ayrı ayrı zirve toplayıp, sorunlarını, önceliklerini, çözüm yollarını, gelecek stratejilerini ortaya koyacağız. Bu çizeceğimiz sanayi stratejisine de bir altyapı oluşturacak."

Ar-Ge teşvikleri işlerine yarayacak

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hükümetin önümüzdeki günlerde hızla çıkarmayı düşündüğü Ar-Ge teşviklerini içeren yasa tasarısının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Televizyon üreticileri için Ar-Ge’nin öneminin farkındayız. Bu tasarı yasalaşınca Ar-Ge personelinin sosyal güvenlik priminin önemli bir bölümünü Hazine karşılayacak. Ayrıca yine bu personel için çok ciddi vergi indirimi söz konusu olacak. Dolayısıyla televizyon üreticilerinin de önünü açacak bir yasa olacağını düşünüyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Profilo Tekledi, Bakan Elektronik Sektörü İçin Anında Harekete Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement