Rize Ziraat Odası Başkanı: Çay hasadında acele etmeyin - Son Dakika
Ekonomi

Rize Ziraat Odası Başkanı: Çay hasadında acele etmeyin

Rize Ziraat Odası Başkanı: Çay hasadında acele etmeyin

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, çay hasadında hava şartlarına bağlı bir rekolte düşüklüğü olduğunu belirterek üreticilerin çay kesimi konusunda acele etmemelerini istedi.

02.06.2023 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, çay hasadında hava şartlarına bağlı bir rekolte düşüklüğü olduğunu belirterek üreticilerin çay kesimi konusunda acele etmemelerini istedi.

Doğu Karadeniz'de 2023 yaş çay sezonu Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 10 Mayıs itibariyle açıldı. Kampanyanın açıldığı günden bugüne toplamda ÇAYKUR üreticilerden 96 bin ton yaş çay aldı. Hava şartlarının mevsim normallerinin altında olmasından kaynaklı olarak rekoltede azalma olduğunun ancak hava şartlarının düzelmesi durumunda bu rekoltenin yükseleceğini ifade eden Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan "Bilindiği üzere havaların soğuk gitmesi nedeniyle kampanyada bir gecikme oldu. Nisan ayında erkenden gelen bölgeler son yüzünden yanınca kampanyada gecikmeye neden oldu. Bu rekolte düşüklüğü gibi görünse de bize göre rekolte düşüklüğü yok çünkü kampanya 20 Haziran'a kadar sürecek. Bu süre zarfında geçen yıl aldığımız yaş çay oranını alacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Özel sektör çay firmalarının geçen yıllara oranla üreticiden daha fazla yaş çay aldığına dikkat çeken Arslan "Burada ÇAYKUR'un çay alımında bir azalma var. Çünkü özel sektör peşin fiyatta üreticilerden çay alıyor. Özel sektör geçen yıllara oranla çok büyük bir miktarda çay satın almış durumda. Burada dikkat etmemiz gereken kalite odaklı çay alıp imalata sokmak. Kalite anlamında da çay küçük toplanıyor. Kaliteli bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum. Özel sektörün tüm paydaşları bu süreçte ÇAYKUR fiyatını da peşin alımlar gerçekleştirerek beklentilerin üzerinde yaş çay alıyorlar. Bu da ÇAYKUR'un tam kapasite ile çalışamamasına neden oluyor. Ben kampanyanın çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Tabi gecikmeler var. Haziran ayının 20'sine kadar sürecek olan birinci sürgün kampanyası var. Bu tarihler genelde olmayan tarihler. Nisan ayında erkenden gelen çayların don olması sebebiyle kampanyada gecikme oldu. Şu andaki rekolte düşüklüğü konusu da budur. Bu da 20 Haziran'a kadar tamamlanacak ve geçen seneye alınan çay oranlarına yakın çay işleneceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Çay üreticilerini çay hasadı konusunda acele etmemesi noktasında uyararak özel sektörün fiyatı aşağıya çekmemesi için dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Arslan "Şuan da 1-2 gündür üreticilerimiz tam bir izdiham haline geçmiş durumdalar. Tabi ki acele etmesinler ÇAYKUR'u n kotaları duruyor. ÇAYKUR'a çay versinler. Özel sektöre çok yığılmaya neden olup fiyatlarında düşmemesi gerekiyor. Bugün özel sektör çay fabrikalarının atmış olduğu mesajlar var. Temmuz ödemeli alımlara geçtiler. O yüzden fazla yığılmaya gerek yok. Zaman daha var. Kampanya 20 Haziran'a kadar sürer. ÇAYKUR'da ki kotalarımızı muhakkak doldurmalıyız. Onun yanı sıra özel sektöre yığılmalıyız. Çay değerinin üzerinde alınsın. Biz çay fiyatını düşük bulduğumuzu söylemiştik. Verilen çay fiyatı bize göre hala daha düşük. Kuru çaya zam gelecek. Bu da özel sektörün rahat hareket etmesine yarıyor. 11 TL kendilerine göre da 12'ye 12,75'e çekiyorlar. Özel sektör neye göre çayı alıyor, kuru çaya oldukça bir zam gelecek. Onu gördükleri için üreticilerimizde peşin olmasından ötürü özel sektöre yöneliyorlar" şeklinde konuştu. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Rize Ziraat Odası Başkanı: Çay hasadında acele etmeyin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3370 liradan, avro 35,1300 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada doların alış fiyatı 32,3350 lira, satış fiyatı ise 32,3370 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 35,1280 lira, satış fiyatı ise 35,1300 lira olarak açıklandı. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3000 lira, avronun satış fiyatı ise 35,1710 lira idi.

  • Akaryakıta okkalı zam! Tabelayı gören üzülecek
    08:43 Akaryakıta okkalı zam! Tabelayı gören üzülecek

    Bu gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatına 1 lira 30 kuruşluk bir zam yapılması bekleniyor. Yeni fiyatın pompaya yansımasıyla İstanbul'da motorinin litre fiyatı 43 lira 17 kuruş seviyelerine çıkacak.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.


Advertisement