Sanayi üretiminde Karadeniz'in üssü Samsun - Son Dakika
Ekonomi

Sanayi üretiminde Karadeniz'in üssü Samsun

Sanayi üretiminde Karadeniz\'in üssü Samsun

Sultan 2. Abdülhamit Han'ın Fransız mühendislere çizdirdiği Karadeniz-Akdeniz Otoyolu Projesi, ticarette bölgenin merkezi olan Samsun'un önemini daha da artırıyor.

25.11.2020 13:30  Güncelleme: 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sultan 2. Abdülhamit Han'ın Fransız mühendislere çizdirdiği Karadeniz- Akdeniz Otoyolu Projesi, ticarette bölgenin merkezi olan Samsun'un önemini daha da artırıyor. Otoyolla Karadeniz'in üretim ve lojistik üssü haline gelecek Samsun, sektörel sanayi yatırımlarını sürdürüyor.

1929 yılında temeli atılan ve 1970'li yıllarda yapımı durdurulan Karadeniz- Akdeniz Otoyolu Projesi devam ediyor. Ordu- Mersin arası ulaşımı 6 saate düşürecek 818 kilometrelik otoyol inşasının yüzde 84'ü tamamlandı. 5'i direkt olmak üzere 55 ilin ticaretini etkileyecek otoyolun Samsun ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Taşımacılıkta zirveye çıkacak

Hava, deniz, demir ve karayolu ulaşım bağlantılarının tümüne sahip bölgenin tek şehri Samsun, jeopolitik avantajlarını sektörel yatırımlarda kullanarak ticaret ve sanayi üretimindeki gücünü artırıyor. Türkiye'nin 4. büyük lojistik köyünü hayata geçiren kent, Karadeniz ve Orta Doğu ülkelerinin stratejik ürün depolama merkezi haline geliyor. Samsun- Sivas Demiryolu'nun tamamlanması ve ardından hızlı trenin faaliyete geçecek olmasıyla Samsun, ulaşım ve taşımacılıkta önemli bir konuma kavuşacak.

OSB'lerde ikinci etap çalışmaları

Limanları, serbest bölgesi, orta ölçekli sanayi siteleri ve 5 organize sanayi bölgesine ilave yatırımlar gerçekleştiren Samsun'da Gıda OSB'de 214 dönümlük ikinci etap çalışmaları sürüyor. Bafra OSB'de yüzde 70, Kavak OSB'de ise yüzde 50 doluluğa ulaşılırken, her iki ilçedeki organize sanayi bölgelerinin ikinci etap çalışmaları devam ediyor. 10 bin dönüm arazi üzerine yeni kurulan Havza Bekdiğin OSB'de ise yatırımcı firma sayısı artarken, arazi genişliği 20 bin dönüme çıkarılıyor.

Terme ve Çarşamba OSB yolda

Terme ve Çarşamba Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluş çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Karadeniz-Akdeniz Otoyolu tamamlandığında şehrimize nasıl katkı vereceğini göreceğiz. Terme ve Çarşamba, Ordu-Samsun arasında tam bir ticaret merkezi olacak. Gayri safi milli hasılası en yüksek ilçeler haline gelecek. Terme'de organize sanayi bölgesi kurmak için bin 200 dönümlük alan üzerinde çalışıyoruz. Tüm şartları zorluyoruz. Çarşamba organize sanayi bölgesi kesinleşti, tapu işlemleri yapıldı ve alt yapı çalışmaları hazırlık aşamasında. Bunun yanı sıra Bafra Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Vezirköprü Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB ve Vezirköprü OSB çalışmaları da tamamlandığında Samsun, Türkiye'de istihdam artışı ve sanayi yatırımları noktasında en önde gelen şehirlerden birisi olacak" dedi.

Üretim ve istihdam artacak

Yatırım yapmak isteyen iş insanlarına her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Demir, "Sanayi ve ticarette şehrimizi geleceğe hazırlıyoruz. Bu şehrin enerjisini geleceğe ve istikbale yönlendirmek zorundayız. Bu sebeple yatırım için boş alan kalmayan 103 parsellik Merkez OSB'yi büyütüyoruz. Tersane alanının yanındaki 3 bin 300 dönümlük arazinin sanayi bölgesi olarak tahsis edilmesiyle yatırım alanı 4 milyon 418 bin 179 metrekareye çıkacak. 5 Milyar TL'ye mal olacak yatırımla 30 bin kişiye istihdam sağlanacak. Üretim ve istihdam çoğaldıkça da Samsun kazanacak" diye konuştu.

Alt yapı sorunları çözülecek

Sanayi bölgelerindeki altyapı sorunlarının çözüleceğine de değinen Başkan Demir, "Örnek, İlkadım, 19 Mayıs organize sanayi bölgelerinin altyapılarında büyük sıkıntı var. Nerde neyin yapıldığı belli değil. Yağmur suyu, kanallar hiç yapılmasa daha iyiydi. Hataları gözden geçirip düzelteceğiz. Önümüzdeki sene buraların tamamında alt yapıyı yenileyeceğiz. 2022 yılı gibi de yollarını çok şık yapıp sanayi bölgelerini ihya edeceğiz. Keresteciler sitesinin altyapısını da önümüzdeki sene tamamlayacağız. Toybelen'de de şuan SASKİ, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu alt yapısı ile ilgili çalışıyor. 2021 yılında tüm bunları bitirmiş olacağız" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sanayi üretiminde Karadeniz'in üssü Samsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.


Advertisement