Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanan Sosyal Destek Programı (SODES) yararlanıcılarının yüzde 80'i, 25 yaş altı çocuk ve gençlerden oluştu.
Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanan Sosyal Destek Programı'nın (SODES) Değerlendirilmesi Araştırması tanıtım toplantısı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla gerçekleştirildi.
Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Gelir Dağılımı ve Sosyal İçerme Dairesi Başkanı Rıdvan Kurtipek, SODES'in Değerlendirilmesi Araştırması'nın bulgularını paylaştığı sunumunda, programın sosyal içerme, kültür-sanat-spor ve istihdam bileşenleri altında, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarınca yürütülen projeler yoluyla toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik çeşitli projelerin desteklenmesini amaçladığını söyledi.
İlk kez 2008 yılında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) illerinde uygulanmaya başlanan programa, 2010 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) illerinin de dahil edilmesiyle 25 ile ulaşıldığını, 2011 yılında da 5 ilin daha pilot uygulama illeri olarak programa katılmasıyla il sayısının 30'a ulaştığının bilgisini veren Kurtipek, 2013 yılından itibaren program kapsamındaki il sayısının 34'e çıkarıldığını bildirdi.
Programın kapsadığı nüfus kesimlerinin özellikle yoksulluk ve sosyal imkanlara erişimde sıkıntı yaşayan çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler, engelliler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve gruplar olduğunu ifade eden Kurtipek, SODES ile 2008-2012 yılları arasında toplam bütçesi yaklaşık 674,4 milyon lira olan 5 bin 792 adet projenin desteklendiğini kaydetti.
Yararlanıcıların yüzde 80'i, 25 yaş altı çocuk ve gençler
Araştırma verilerine göre, programdan yararlanan kadın ve erkek oranı birbirine yakınken, yaş dağılımlarına bakıldığında ise, yararlanıcıların yüzde 80'i 25 yaş altı çocuk ve gençlerden oluştu. Araştırma kapsamında görüşülen yürütücülerin meslek dağılımlarında ise öğretmenlik ilk sırada yer aldı.
Yararlanıcıların SODES projelerinden beklentilerinde ilk sırada boş zamanları değerlendirmek ve hobi faaliyetinde bulunmak görüşü yer aldı. Bu beklentiyi, derslerde başarılı olma, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltme, sınavlara hazırlanma ve meslek öğrenme izledi. Duygusal beklentiler başlığı altında ise yararlanıcılar tarafından verilen yeni arkadaşlar edinmeye, sosyalleşmeye ve özgüvenin artmasına ilişkin cevaplar öne çıktı.
Yararlanıcıların yüzde 83,7'si programdan memnun
Yararlanıcıların yüzde 67'si daha önce katıldıkları SODES projesine sonuna kadar devam ettiklerini belirtirken, katıldıkları SODES projesi için "çok memnunum" ve "memnunum" diyen yararlanıcıların oranı yüzde 83,7 olarak gerçekleşti.
Yararlanıcılar, projede iyileştirilmesi gerekenler arasında en öne çıkan unsurun proje süresi olduğunu belirtti. Diğer beklentiler ise harçlık verilmesi veya miktarının artırılması, katılımcıların sayıca ve nitelik bakımından daha uygun olması, projenin içeriğinin daha farklı olması, ulaşımın daha kolay olması, uygulama mekanının daha iyi olması ve malzemelerin daha iyi olması olarak sıralandı.
Bölge halkının devlete bakış açısının olumlu yönde değişmesinin de programın önemli başarılarından birisi olduğu belirtilen araştımada, projenin kurumlarla yönelik sağladığı faydaların başında proje yürütme kültürü yaratması olduğu ifade edildi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Sosyal Destek Programı'nın Değerlendirilmesi Araştırması' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?