Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, bölgesel uçak projesinin ikinci aşamasında tamamen yerli imkanlarla ikinci tip bir uçak tasarlanması ve üretilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Böylece havacılık alanında ciddi atılım yapan bir ülke konumuna gelmiş olacağız" dedi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) arasındaki "Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyon Protokolü", Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı müsteşar Yardımcısı Vekili Özkan Poyraz tarafından imzalandı.
Törende konuşan Tüfekçi, sertifikasyon sürecinin Türkiye için büyük önem arz ettiğini ifade ederek, SHGM ile Hürkuş Projesi'nde sivil sertifikasyon üzerine bir protokol imzaladıklarına dikkati çekti.
Protokolü genel hale getirmek istediklerini dile getiren Tüfekçi, bunun için Özgün Helikopter Projesi'ni ve ismi açıklanmayan diğer projeleri de dahil edecek şekilde yola devam etmek istediklerini bildirdi.
Tüfekçi, Türkiye'de bu adımların yeni olduğunu vurgulayarak, "Çünkü batılı ülkelere göre tasarımda çok büyük yol katedemediğimiz için maalesef geride duruşumuz var. Ama çok büyük atılımlar yaptık, özellikle savunma sanayimizde bir çok platformlar geliştiriliyor ve uçuş testlerini başarıyla sağlıyorlar" diye konuştu.
Bölgesel uçak projesiyle ilgili girişimlerin de yapıldığına dikkati çeken Tüfekçi, bu projenin hızla devam etmesiyle sertifikasyonun çok daha önemli bir hale geleceğini kaydetti.
Tüfekçi, bölgesel uçak projesinin ikinci aşamasında tamamen yerli imkanlarla ikinci tip bir uçak tasarlanması ve üretilmesinin öngörüldüğünü dile getirerek, "Böylece havacılık alanında ciddi atılım yapan bir ülke konumuna gelmiş olacağız" ifadesini kullandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Özkan Poyraz da, protokolün, bölgesel sivil uçak projesinin sertifikasyon süreçlerine katkısının olacağının düşündüklerini ifade etti.
Poyraz, tasarım kabiliyeti ile üretim kabiliyetinin sertifikasyon ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Umarım, bu süreç Türkiye'nin sivil havacılıkta 'milli' olarak isimlendirilecek tasarımlar üretme ve sertifikalandırmaya, doğumdan ölüme bütün süreçlerini kapsayacak bir uzmanlık birikimini oluşturur" dedi.
-Türkiye'deki sivil sertifikasyon alt yapısı ve uzmanlığı geliştirilecek
SSM Sertifikasyon Müdürü Yetiş Uysal da konuya ilişkin yaptığı sunumda, başta Hürkuş Temel Eğitim Uçağı ve Özgün Helikopter olmak üzere, SSM tarafından yürütülen projelerde sivil uçuşa elverişlilik sertifikasyonunun yurtiçi kaynaklarla yapılacağını bildirdi.
Türkiye'deki sivil sertifikasyon altyapısı ve uzmanlığının geliştirileceğinin altını çizen Uysal, diğer ülkelerin sertifikasyon otoriteleri tarafından tanınabileceğini, Türkiye'de geliştirilen hava araçları, motorlar, pervaneler ve bunların parçalarının ihracat potansiyelinin artacağını kaydetti.
SSM askeri uçuşa elverişlilik sertifikasyonu çalışmalarına 2007 yılında C-130 Modernizasyonu (Erciyes) Projesi ile başladı ve 2014 yılı Ağustos ayında Türkiye'nin ilk sertifikası verildi.
Halihazırda Milli Görev Bilgisayarı Geliştirilmesi (ÖZGÜR), Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ-B), Operatif İHA Motoru Geliştirilmesi Projelerinde uçuşa elverişlilik sertifikasyonu faaliyetleri yürütülüyor. Ayrıca, Müsteşarlık uluslararası projelerden Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) ve A400M Ulaştırma Uçağı Projelerinde askeri uçuşa elverişlilik sertifikasyonu faaliyetlerine katılım sağlıyor.
Son Dakika › Ekonomi › Ssm ile Shgm Arasında 'Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyon Protokolü' İmzalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?