TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Ekonomi

TBMM Kit Komisyonu

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Buçukoğlu: "2015 sonunda 4,7 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz"

12.11.2014 16:56

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Buçukoğlu, 2015 sonunda 4,7 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ'nin 2011-2012 yıllarındaki hesapları TBMM KİT Komisyonu toplantısında değerlendirilerek genel görüşmeye sunuldu.

Toplantının başında faaliyetleri hakkında bilgi veren Buçukoğlu, bankanın kredi hacminin 2014 yılı ilk dokuz ayında 3 milyar 69 milyon liraya, aktif büyüklüğünün ise 3 milyar 700 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Ekim itibariyle 628,4 milyon lira kredi plasmanı gerçekleştirildiğinin altını çizen Buçukoğlu, bankanın yeniden yapılanma sonrasında yurt dışı finansal kuruluşlar ile geliştirilen ilişkiler neticesinde 2,4 milyar dolar üzerinde kaynak anlaşması imzalandığını ve büyük bir kısmının reel sektörün yatırım ihtiyaçlarında kullandırıldığını kaydetti.

Buçukoğlu, bankanın kredi portföyünün sektörel dağılımına bakıldığında enerji sektörünün yüzde 58 oranla en büyük payı aldığına işaret ederek, Türkiye'nin önceliklerine paralel olarak yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesine önem verildiğini, toplam 187 adet projenin incelendiğini, kurulu gücü bin 728 megavat olan 121 adet projeye 3,9 milyar lira kredi tahsis edildiğini bildirdi.

Takipteki krediler oranının 2014 Eylül ayı itibariyle yüzde 3,5 seviyesine çekildiğini belirten Buçukoğlu, "2014 yılının altı aylık döneminde net karımız yüzde 21 oranında arttı. 2015 yılında 300 milyon doları aşan yeni dış kaynak temini, 1 milyar liranın üzerinde yeni kredi verilmesi, 63,6 milyon lira vergi öncesi kar ve yılın sonunda da 4,7 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Toplantının ardından Sayıştay'ın önerisi doğrultusunda Şanlıurfa'da yapımı süren bir otele ilişkin bankadan alınan krediye ilişkin teminat gösterilen arsa bedelinin Sayıştay raporunda ve Banka yetkililerinin beyanlarında çok farklı olması tartışıldı.

Sayıştay raporunda 214 bin lira bedel biçilen otelin bulunduğu arsaya kendi yaptırdıkları ekspertiz raporunda 12 milyon lira bir bedel tespit edildiğini ifade eden Buçukoğlu, şöyle konuştu:

"Bankamıza birinci dereceden ipotekli olan otelin icradan satışı talep edilecek aşamaya gelindi. İcra müdürlüğü talebi işleme koymama gibi bir tutum içerisinde bulununca arkadaşlarımız şikayet dilekçesi ile işlemi hızlandırma yoluna gitti. Siverek'te 3 bin dönüm arazi ile birlikte kesinleşen bilirkişi raporlarına göre, bu davadan bankamıza ipotekli gayrimenkullerin değerleri toplamı 54 milyon lira. Riskimiz 20 milyon lira, teminatlarımız bunu rahatlıkla karşılayacak düzeyde. Otel arsasının büyüklüğü 8 bin metrekare, imar durumu ise arsanın 5 katı imar izni var ve sınırsız yükseklik söz konusu. Böyle bir arsanın raporda belirtildiği şekilde 214 bin lira olması mümkün değil. Böyle bir değer düşüklüğü fiilen söz konusu değil."

"Gölge boksu yaptırıyorlar bize"

Toplantı sonunda değerlendirmelerde bulunan Adana Milletvekili Turgay Develi, bankadan kredi alan firmaların isimlerini gizlilik gerekçesiyle paylaşmamasını eleştirerek, şöyle konuştu:

"Bununla Halk bankası ve İller Bankası'nın hesaplarını denetlerken karşılaştık. Sayıştay denetçilerinin bu kapsamın arkasına sığınarak suç işlediklerini belirtmek istiyorum. Bu konuda Halk Bankası yönetim kurulu, sayıştay denetçileri ve komisyon başkanlığı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu hazırladık, vereceğiz. Sayıştay bir aldatma işi daha yapıyor. İller Bankası dosyası görüşülürken Sayın Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, enerji KİT'lerine yazdığı bir genelgeden bahsedilmişti. Sayın Bakan o genelgede 'Sayıştay'ın denetleme yaparken teftiş ve soruşturma taleplerinin yerine getirilmemesi gerektiğini' söylemiştir. Sayıştay Başkanlığı da buna dayanarak teftiş yapamadığını söyledi. Biz de buradan sormuştuk denetçilere 'Doğru mu? Yetkiniz yok mu?' diye sormuştuk. 'Evet yetkimiz yok, muğlak' dediler.

Buradan çıktıktan sonra ben Sayıştay Denetleme yönetmeliğini okudum. 32. maddenin 5. fıkrasına atfedilen uyarı 34. maddede çok açık olarak önümüzde duruyor. 'Sayıştay Başkanlığı denetçilerin inceleme, teftiş soruşturma taleplerini ivedilikli olarak yerine getirir' diyor. Peki neden bizi aldatıyorlar? Sayın Bakan açıkça bizi aldatıyor. Sayıştay üzerine düşen görevi yerine getirmiyor. Böyle bir denetleme mekanizması olur mu? Burada gölge boksu yaptırıyorlar bize."

Türkiye Kalkınma Bankası'nın hesaplarının denetlenmesinin ardından Tasfiye halindeki Kalkınma Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Arıcak Turizm ve Ticaret AŞ'nin 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin hesapları da görüşülerek genel görüşe sunuldu. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement