Tcmb, Bankalara 28 Nisan'dan İtibaren İlave 5 Puan Zorunlu Karşılık Uygulayacak - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb, Bankalara 28 Nisan'dan İtibaren İlave 5 Puan Zorunlu Karşılık Uygulayacak

Tcmb, Bankalara 28 Nisan\'dan İtibaren İlave 5 Puan Zorunlu Karşılık Uygulayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki paylardan düşük olanı yüzde 60'ın altında kalan bankalar için 28 Nisan'dan itibaren ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulayacak. Referans orandan belirli bir oranda yüksek faiz/kâr payı oranı bulunan ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet tesisi oranı yüzde 90'dan yüzde 150'ye yükseltilecek.

07.04.2023 12:11  Güncelleme: 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki paylardan düşük olanı yüzde 60'ın altında kalan bankalar için 28 Nisan'dan itibaren ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulayacak. Referans orandan belirli bir oranda yüksek faiz/kar payı oranı bulunan ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet tesisi oranı yüzde 90'dan yüzde 150'ye yükseltilecek.

TCMB'nin zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisine ilişkin tebliğlerde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı. Merkez Bankası ayrıca bankalara yazı ile iki talimat da gönderdi. Buna göre, daha önce TL mevduat payı yüzde 50'nin altında kalırsa 7 puan ek menkul kıymet tesis etmek zorunda olan bankalar, artık yüzde 60'ın altında kalınca 7 puan ek menkul kıymet tesisinde bulunacak.

Bankalar, ayrıca nisan ayının sonundan eylül ayının sonuna kadar, döviz mevduattan TL mevduata dönüşümü belirli oranda sağlayamamaları halinde ek menkul kıymet tutacak. Buna göre, bankalar, 28 Nisan'dan 29 Eylül'e kadar TL'ye dönüşüm oranı aylık yüzde 5'in altında kalırsa eksik kalan tutar kadar menkul kıymet ayıracak. 31 Mart'tan 27 Haziran'a kadar TL'ye dönüşüm oranı yüzde 15'in altında kalan bankalar 5 puan ek menkul kıymet tesisi yapacak.

Bankalar, 27 Haziran'dan 29 Eylül'e TL'ye dönüşüm oranı aylık yüzde 3'ün altında kalması halinde de eksik kalan tutar kadar menkul kıymet ayıracak. 31 Mart'tan 29 Eylül'e kadar TL'ye dönüşüm oranı yüzde 24'ün altında kalan bankalar, 5 puan ek menkul kıymet tesis edecek.

YÜKSEK FAİZE YÜKSEK MENKUL KIYMET ŞARTI

Yapılan değişikliklerle, yüksek faizli kredi kullanımında uygulanacak menkul kıymet şartı da yükseltildi. Buna göre, 9 Aralık'tan itibaren kullandırılan kredilerin ikinci kademede yer alanları için yüzde 90 yerine yüzde 150 menkul kıymet ayrılacak.

TL mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki paylardan düşük olanı yüzde 60'ın altında kalan bankalar 28 Nisan'dan itibaren ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık oranı uygulayacak.

Merkez Bankası, teminat sisteminde bankaları uzun vadeli sabit kuponlu Hazine tahvili tutmaya daha da teşvik edecek değişikliğe gitti. Merkez Bankası, dün bankalara gönderdiği yazıda daha önce TÜFE'ye endeksli tahviller için yüzde 70 olan iskonto oranını yüzde 80'e çıkardı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tcmb, Bankalara 28 Nisan'dan İtibaren İlave 5 Puan Zorunlu Karşılık Uygulayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement