Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, cari işlemler açığında dengelenmenin sağlanmasına yönelik tedbirlerin sonuç vermeye başladığı belirtildi.
TCMB tarafından yılda iki kez yayımlanan "Finansal İstikrar Raporu'nun" ilki yayımlandı.
Raporda, iktisadi faaliyetteki toparlanmayla birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında yaşanan normalleşme sürecinin gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkilediği belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:
"Gelişmekte olan ülke para birimleri genel olarak değer kaybederken, söz konusu ülke merkez bankaları finansal piyasalarda istikrarı sağlamak amacıyla para politikalarında sıkılaşmaya gitmiştir. Sermaye akımlarındaki oynaklık ve para politikalarındaki sıkı duruş gelişmekte olan ülkelerde iç talebi sınırlarken, ABD'deki olumlu ekonomik görünüm ve Avro Bölgesi'nin resesyondan çıkması ise dış talep kanalıyla büyümeyi olumlu etkilemektedir. Fed'in varlık alımlarını sonlandırma sürecine ilişkin belirsizlik azalmakla birlikte önümüzdeki dönemde faiz artırımının zamanlaması ve hızı gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye hareketlerinde belirleyici olacaktır. Ancak, ABD'deki toparlanmada destekleyici para politikasının önemini koruması, istihdam piyasasında henüz arzu edilen ölçüde iyileşme sağlanamaması ve enflasyonun hedefin altında seyretmesi nedeniyle faiz artırımlarının ölçülü adımlarla ve muhtemelen 2015 yılının ikinci yarısında başlayacağı düşünülmektedir."
Avro Bölgesi'nde deflasyonist baskılar nedeniyle, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemeye gideceği yönünde beklentilerin bulunduğu kaydedilen raporda, "Diğer yandan, ABD para politikasının normalleşme süreci gelişmekte olan ülkeler için dış finansman risklerini artırmakta, bu ülkelerde sektörlerin kur ve faiz şoklarına dayanıklılığı finansal istikrar açısından önem kazanmaktadır" değerlendirilmesi yapıldı.
- Uluslararası Gelişmeler
Küresel ekonomik faaliyetteki toparlanma eğiliminin gelişmiş ekonomiler kaynaklı olarak devam ettiği belirtilen raporda, şunlar ifade edildi:
"2013 yılı boyunca büyüme oranları gelişmiş ekonomilerde artarken gelişmekte olan ekonomilerde yatay seyrini korumuştur. Gelişmiş ülkelerin büyüme oranlarının artışında ABD ekonomisinin toparlanması ve Avro Bölgesi'nin durgunluktan çıkması rol oynamıştır. ABD ve Avro Bölgesi imalat sanayi PMI endeksleri gelişmiş ekonomilerin küresel büyümeye katkısının devam edeceğine işaret etmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki, özellikle Avro Bölgesi'ndeki toparlanmanın dış talep yoluyla, gelişmekte olan ülke büyüme oranlarını olumlu etkilemesi beklenmektedir. Diğer taraftan, gelişmiş ülkelerdeki büyüme halen kırılgan olup, büyük ölçüde destekleyici para politikalarına dayanmaktadır. Destekleyici para politikalarından çıkışın ve politika faizlerindeki olası artışların zamanlaması, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın sürdürülebilirliği açısından önem arz etmektedir."
2013 yılı mayıs ayında Fed'in varlık alımlarını azaltacağı sinyaliyle birlikte başlayan gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının, 2014'ün ilk çeyreğinde de sürdüğü vurgulanan raporda, "Zayıf seyreden portföy akımları ve sıkılaşan finansal koşullar gelişmekte olan ülkelerde yurt içi talebi sınırlayarak büyümelerini olumsuz etkilemektedir. Önümüzdeki dönemde Fed'in faiz artış hızı ve zamanlamasının, ECB'nin olası varlık alımlarının ve jeopolitik risklerin sermaye hareketleri üzerinde etkili olması beklenmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Ulusal Gelişmeler
Raporda, para politikalarına ilişkin küresel belirsizliklerin, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında gözlenen zayıflığın, ulusal piyasalarda yılın ilk çeyreğindeki belirsizliğin ve buna bağlı olarak ülke risk primindeki artışların ulusal ekonomik görünümü etkileyen temel gelişmeler olduğu aktarılırken, "Aynı zamanda, döviz kuru hareketleri, enflasyon görünümündeki nispi bozulma, finansal piyasalardaki oynaklık da makro finansal istikrarın görünümünü etkilemiştir. Ancak, yakın zamanda para politikasının temkinli duruşunun devam etmesi ve azalan belirsizliklerle birlikte finansal piyasalardaki oynaklıkta ve risk priminde kısmi düşüş sağlanmıştır" ifadelerine yer verildi.
"Cari işlemler açığında dengelenmenin sağlanmasına yönelik tedbirler sonuç vermeye başlamıştır" denilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Son dönemlerde uygulanan sıkı para politikası, finansal koşullarda görülen sıkılaşma ve alınan makro ihtiyati önlemler kredi büyümesinin makul seviyelerde gerçekleşmesini sağlamış, yurt içi özel kesim
talebindeki genel ivme kaybının eklenmesiyle ithalat talebi azalmıştır. Diğer taraftan, dış talep ve kur gelişmeleri ihracatı desteklemekte ve net ihracat büyümeye katkı sağlamaktadır. Cari işlemler açığının finansmanında dengeli bir seyir gözlenmektedir."
Genel ekonomik görünümün ve makro finansal istikrar için önem arz eden istihdam ve işsizlik göstergelerinin olumlu seyrini koruduğuna işaret edilen raporda, özellikle tarım dışı istihdamda artışın devam etmesi sayesinde toplam istihdamda önemli bir iyileşme görülürken işgücüne katılım oranının son yıllardaki görece yüksek düzeyini koruduğu ifade edildi.
Raporda, bütçe performansı ve kamu borç stoku göstergelerinin olumlu seyrini korumaya devam ettiği belirtilirken, "Genel ekonomik görünümdeki kısmi bozulmaya rağmen kamu kesimi bütçe
dengesi ve kamu borç stoku göstergelerinin olumlu görünüm sergilediği görülmektedir" değerlendirilmesi yapıldı.
Son dönemlerde ulusal ekonomik görünüme ilişkin temel göstergelerin seyrinde ve para politikasının duruşunun belirlenmesinde enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin belirleyici olduğu aktarılan raporda, özellikle yılın ilk çeyreğinde Türk lirasında gözlenen değer kaybı sonucunda temel mal fiyatlarındaki artışın enflasyonun yüksek seyretmesine neden olduğu kaydedildi.
Raporda son olarak, sıkı para politikası duruşunun devam etmesi ve yakın zamanda risk primlerindeki iyileşmenin tüm vadelerde faiz oranlarının düşmesini ve getiri eğrisinin daha yatay seyretmesini sağladığı ifade edildi.
- İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Tcmb Finansal İstikrar Raporu Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?