Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Türkiye'nin, binek araç konusunda ciddi fırsatlara sahip olduğunu ve bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini, binek araç sayısının hızlı bir yükselişte olmasının yenileme pazarının büyümesine doğrudan etki ettiğini belirterek, "Tedarik sanayisinin şifresi yenileme pazarı ile çözülecek" dedi.
Alper Kanca, düzenlediği basın toplantısında, TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2003 yılında bin kişiye düşen araç sayısının 95 iken, bu rakamın 2014 sonu itibarıyla 173 olduğunu bildirdi.
Yenileme pazarının otomotiv tedarik sanayisi için hayati önem arz ettiğini dile getiren Kanca, "Ülkemiz, binek araç konusunda ciddi fırsatlara sahip ve bunu iyi değerlendirmemiz gerek. Binek araç sayısının hızlı bir yükselişte olması yenileme pazarının büyümesine doğrudan etki ediyor. Bir anlamda, tedarik sanayisinin şifresi yenileme pazarı ile çözülecek diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Türkiye'de araç yaşı ortalamasının 2014 yılında 16 olduğunu, binek araçların da içinde yer aldığı hafif ticari araç segmentinde araç yaşı ortalamasının birçok ülkede arttığını, araç yaşı en genç ülkelerin yüzde 4,2 ile Hindistan ve yüzde 4,5 ile Çin olduğunu belirten Kanca, en radikal değişimin yüzde 9 ile İran'da yaşandığını, Türkiye'de ise sadece yüzde 2'lik bir değişim gerçekleştiğini kaydetti.
Kanca, global ve Türkiye'nin yenileme pazarları karşılaştırıldığında satış ve üretim benzerlikleri olduğunu ifade ederek, en fazla gelir sağlayan ürünlerin lastik, yağ, gövde, batarya ve fren parçaları olduğunu bildirdi. Kanca, "Karlılık oranını yükseltmek durumundayız. Bunun için de ileri teknolojiler geliştirmeye devam etmeliyiz. Karlılığı yükseltmek tek başına yeterli değil. Bir taraftan karlılığı artırırken, diğer taraftan da hayatta kalmak ve büyümek için yeni yatırımlara dahil olmamız gerekmekte." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 2014 yılındaki toplam yenileme pazarı gelirinin 4 milyar 514 milyon dolar iken, rakamın geçen yıl 4 milyar 740 milyon dolara ulaştığını kaydeden Kanca, "Büyük sürprizler ve ekonomik dalgalanmalar olmadığı müddetçe 2021 yılında bu rakamın yüzde 5'lik büyüme ile yaklaşık 6 milyar 350 milyon dolara ulaşacağını öngörüyoruz." dedi.
Çin otomotiv yenileme pazarındaki gelişmeleri de değerlendiren Kanca, Çin'de pazarın hala maksimum büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Kanca, Çin'in açık ara önde olsa da Tayland, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Rusya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye'nin de bu büyümeden payına düşeni almanın peşinde olduğunu söyledi.
"Tedarik sanayinin ihracat kilogram değeri artıyor"
Alper Kanca, ihracat rakamlarını değerlendirirken, 2015 yılı avro bazındaki birim fiyatının 2010'a oranla yüzde 12,5 dolayında artış kaydettiğini ve 4,82 avroya kadar yükseldiğini bildirdi. Yılın ilk 4 ayında da bu rakamın 4,83 avro/kilogram olarak gerçekleştiğini belirten Kanca, bu yılın nisan sonu itibarıyla TÜİK verileri dikkate alındığında tedarik sanayi ihracatının dolar bazında 3 milyarı, avro bazında ise 2,7 milyarı aştığını söyledi.
Toplam sektör ihracatının bu dönemde dolar bazında 7,6 milyar iken, avro bazında 6,6 milyar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Kanca, "Yılın diğer yarısının beklenildiği gibi devam etmesi halinde 2016 sonunda toplam sektör ihracatımızın 23 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Tedarik sanayimiz ise bu rakamın yaklaşık 9,3 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirecektir" dedi.
Kanca, Türkiye'nin ev sahipliğinde 3-4 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek Uluslararası Otomotiv Mühendisleri Konferansı ile dünya otomotiv devlerinin mühendislerini bir araya getireceklerini de bildirdi.
Son Dakika › Ekonomi › Tedarik Sanayisinin Şifresi Yenileme Pazarı ile Çözülecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?