Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yaygınlaştırılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yaygınlaştırılıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, teknolojik bağımsızlığı en aza indirmek ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde gerçekleştirmek üzere Türkiye'de 66 teknoloji geliştirme bölgesinin (TGB) ilan edildiği, bunların 54'ünde Ar-Ge ve...

16.05.2017 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, teknolojik bağımsızlığı en aza indirmek ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde gerçekleştirmek üzere Türkiye'de 66 teknoloji geliştirme bölgesinin (TGB) ilan edildiği, bunların 54'ünde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin yürütüldüğü bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk sanayisinin ihracat odaklı ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşturulabilmesi amacıyla sanayinin üniversitelerle iş birliği yaparak ürün ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirebilmelerinin önemine işaret edildi. Bu kapsamda, Ar-Ge faaliyetlerini teşvik edici mevcut mekanizmaların daha da etkinleştirilmesinin ve yenilikçi firmaların katma değeri yüksek ürünler üretmelerinin sağlanmasının orta vadedeki sanayileşme stratejisinin önceliğini oluşturduğu belirtildi.

Özellikle son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde üniversite, araştırma kurum ve kuruluşları, kamu ve sanayi kesimi arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla çok sayıda bilim ve teknoloji parklarının oluşturulduğuna dikkat çekilen açıklamada, teknolojik yeniliklerin ekonomide giderek artan önemi karşısında Türkiye'de teknokentlerin sayısının da yükseldiğinin altı çizildi.

Açıklamada, teknoloji geliştirme bölgelerinin ülkelerin kalkınmasında ve refah düzeyinin artırılmasında en önemli yapı taşlarından biri olduğu ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Teknolojik bağımsızlığı en aza indirmek ve sanayicimizin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde gerçekleştirmek üzere ülkemizde 66 teknoloji geliştirme bölgesi ilan edilmiş, bu bölgelerden 54'ünde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri yürütülmektedir. Bu nedenle, teknoloji geliştirme bölgelerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması temel hedef olmalıdır. Osmaniye Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) kuruluşuna ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 6 Mayıs'ta yürürlüğe girmişti. Osmaniye TGB'nin kuruluşu ile Türkiye'de teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı 66 olmuştur. İnşaat faaliyetleri tamamlanan Ankara Teknopark Teknoloji Geli·şti·rme Bölgesi· de 8 Mayıs'ta faaliyete geçmiştir. Böylece faal teknoloji geliştirme bölgesi sayısı 54'e çıkmıştır."

TGB'lere destek, teşvik ve muafiyetler

Açıklamada, teknoloji geliştirme bölgelerinde, yönetici şirketlere, girişimci firmalara, Ar-Ge ve destek personeline ve öğretim üyelerine sağlanan destek, teşvik ve muafiyetlere de yer verildi.

Söz konusu bölgelerde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar ile yönetici şirketlerin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun uygulanması kapsamında elde ettiği kazançların 31 Aralık 2023'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olduğu belirtildi. Bölgede çalışan Ar-Ge personelinin görevleriyle ilgili ücretlerinin de aynı tarihe kadar her türlü vergiden muaf tutulduğun altı çizildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yaygınlaştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement