Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 büyüyerek 8,6 milyar liralık ciroya ulaştı.
GfK TEMAX tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarında, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre en dikkat çekici büyüme performansı küçük ev aletleri sektöründe yaşandı. Bu dönemde tablet, akıllı telefon TV kategorileri de büyümeye önemli ölçüde katkı sağladı. Pazar, 2014'ün ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 büyüme performansıyla 8,6 milyar liralık ciro elde etti.
Şubat ayında kredi kartı taksitlerinin bazı sektörler için 9 ayla sınırlandırılması, telekom sektörüne yönelik taksitlerin ise kaldırılmasının etkileri ikinci çeyrekte görüldü. İkinci çeyrekte perakende zincirleri tarafından hediye çekleriyle ödeme, doğrudan satış noktasından alınan banka kredileriyle ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri geliştirildi. Bu yöntemler satışların artışına belli bir ölçüde etkili oldu fakat mayısta hediye çekleriyle taksitlendirme yöntemi de durdurulunca satışlar geriledi.
Akıllı telefon pazarını ikinci çeyrekte yeni lansmanlar pozitif yönde etkiledi. Türkiye pazarında öne çıkan ürün özelliklerinden biri geniş ekran boyutu oldu. Beş inçten büyük ekrana sahip telefonlar ikinci çeyrekte toplam pazarın adetsel olarak yüzde 14'üne sahip oldu. Akıllı olmayan diğer cep telefonları pazarı ise adetsel olarak yaklaşık yüzde 60 civarında daraldı ve toplam telefon pazarında payları ciddi şekilde düştü.
En çok küçük ev aletleri sektörü büyüdü
2014 yılının ikinci çeyreğinde büyük beyaz eşya sektöründe tüketicilerin harcadığı para, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 artarak 1,88 milyar lira oldu. Dört büyük beyaz eşyada tüm kategoriler pozitif bir büyüme gösterdi ve en büyük büyüme yüzde 18,3 ile fırın kategorisinde oldu. Ayrıca ankastre ocaklar, mikrodalga fırınlar ve kurutma makineleri geçen senenin aynı dönemine göre iki haneli büyüme gösterdi.
Bu yılın ikinci çeyreğinde sektör geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16,7'lik adetsel büyüme gösterdi. Ciro ise yüzde 31,7'lik büyümeyle 852 milyon lira değerine ulaştı. Küçük ev aletleri sektörü diğer sektörlerle karşılaştırıldığında en çok büyüyen sektör oldu. Ekmek yapma makineleri ve fritözler cirosal olarak küçülme gösteren iki kategoriyi oluşturdu.
Anneler günü hediyesi olarak en büyük büyüme gıda hazırlayıcılar ve sıcak içecek hazırlama makinelerinde görülürken, babalar günü döneminde tıraş makineleri geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8 büyüme gösterdi. Sakal düzelticiler ve vücut tüyü temizleme/düzeltme makineleri ise erkek bakım kategorisindeki en büyük büyümeyi oluşturdu.
- Dünya Kupası olumlu etkiledi
Tüketici elektroniği sektörü, yılın ikinci çeyreğini 1,3 milyar lirayla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'a varan büyümeyle kapattı. Sektörün önemli kısmını oluşturan panel TV'lere olan talebin, mayıs ve özellikle haziranda Dünya Kupasının da etkisiyle artması, yılın ilk çeyreğindeki pozitif görünümün devamına ve çift haneli büyümelere neden oldu. Özellikle UHD (Ultra yüksek çözünürlüklü) TV satışlarının yılın geri kalanında hızlı büyümeler göstermesi bekleniyor. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Teknoloji Pazarında Büyüme Sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?