Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) genelinde 2008 yılında 90 bin 300 baş olan koyunculuk barınak kapasitesinin 2013 yılı sonunda 112 bin 300 başa, 2015 yılı sonunda ise 150 bin 300 başa ulaştırılmasının hedeflendiği bildirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın en büyük ıslahçı kuruluşu olan TİGEM'in koyunculukta önemli yatırımlar gerçekleştirdiği ifade edildi.
TİGEM genelinde 2008 yılında 90 bin 300 baş olan koyunculuk barınak kapasitesinin 2013 yılı sonunda 112 bin 300 başa, 2015 yılı sonunda ise 150 bin 300 başa ulaştırılmasının hedeflendiğine dikkat çekilen açıklamada, 25 bin ana baş ile dünyanın en büyük ivesi koyun sürüsünün bulunduğu Ceylanpınar Tarım İşletmesinde orta vade bu sayının 96 bin başa çıkartılmasının hedeflendiği kaydedildi.
Başta Ceylanpınar Tarım İşletmesi olmak üzere, işletmelerde uygulamaya konulan otomatik sağım sistemleri sayesinde her bir koyunun süt veriminin tespiti yapılarak elit sürülerin daha sağlıklı belirlendiği ifade edilen açıklamada, süt verimi ve kalitesinin artırıldığı, sağım işçiliğinden yüzde 75 tasarruf sağlandığı, soğuk zincir oluşturulduğu için daha sağlıklı süt elde edilir hale gelindiği belirtildi.
-Akkaraman koyunu doğunun ekonomisine katkı sağlayacak
Açıklamada, "Akkaraman Irkının Saf Yetiştirme ve Melezleme ile Islahı Projesi"nin Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü işbirliğiyle yürütüldüğünün altı çizilerek, Anadolu Akkaraman tipinin seleksiyon ve melezlemesi ile süt, döl ve et verimlerinin ıslahı yapılarak yüksek verimli ve Orta Anadolu şartlarına uygun yeni saf ve melez tiplerin ortaya konulacağı bildirildi. Bunun da Akkaraman ırkının yetiştirildiği bölgelerde koyun yetiştiriciliğinden elde edilen süt ve kuzu eti üretimini artırarak bölgenin ekonomisine ve halkın beslenmesine önemli katkı sağlayacağı vurgulandı.
"Kangal Tipi Akkaraman Irkı Koyunlarının Halk Elinde Islahı Projesi"nin de Sivas Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle yürütüldüğü belirtildi.
Projenin damızlık materyali olacak hayvanların, süt verimi yüksek sütçü tipler ve kuzuları hızlı gelişen etçi tiplerden, Sivas ili Kangal, Gürün, Ulaş ve Altınyayla ilçelerini kapsayan bölgede koyunculuk yapan ve Kangal Tipi Akkaraman Koyununun Halk Elinde Islahı Projesinde yer alan toplam 180 aile işletmesinde yetiştirilen 30 bin baş koç altı koyun ve bin 500 baş koçun kuzuları arasından seçileceği kaydedildi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tigem'in Koyunculuğa İlişkin Hedefleri Yükseldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?