ONUR ORHAN - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'in tüketicilerin sınırsız taksit imkanından yararlanmak için ocak ayı çıkmadan alışverişlerini artırmalarına neden olduğunu belirterek, "Özellikle beyaz eşya, mobilya gibi ürünlerde taksit süresinin uzatılması yerinde olacaktır" dedi.
Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik"te yapılan değişiklikle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartlarında taksitlendirmenin 9 ayı geçemeyeceğini anımsattı.
Kredi kartıyla telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili harcamalar, yemek, gıda ve akaryakıt alımında taksit uygulanamayacağını kaydeden Ağaoğlu, "Telekomünikasyon kapsamına giren laptop, modem, dekoder, receiver, akıllı tv, telsizler, sabit ve cep telefonları şeklinde ifade bulunmadığından, taksit sınırlamasında akıllara telefonla konuşma imkanı sağlayan, kontör olarak bilinen kartlar gelmişti çünkü bu yönetmelik, gelir düzeyinin üzerinde kredi kartı limiti tanınan ve borçlarını ödemekte zorlanan kişileri hedef alan, POS ve sanal tefecilik yapanları piyasadan silecektir" diye konuştu.
Ağaoğlu, bazı satıcıların telefon kartı veya altın alınmış gibi fatura düzenleyerek işleme kılıf uydurulduğunu ileri sürdü.
"Tüketiciler, taksit sınırlamasını sevmedi"
12 aya kadar taksit imkanı kalmadığını, sanal tefeciliğin sınırlandırıldığını vurgulayan Ağaoğlu, 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek yönetmeliğin bu açıdan fayda sağlayacağını anlattı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yönetmelikteki "telekomünikasyon" teriminin cep telefonu cihazlarını da kapsadığını açıkladığını hatırlatan Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Cep telefonu cihazlarının yüzde 80'inin kredi kartına taksit uygulanması suretiyle satıldığını belirten sektör temsilcileri kepenk kapatacaklarını ifade ederken, gerçekten ihtiyaç nedeniyle yeni cihaz almayı düşünen tüketiciler de panikleyerek ocak ayı çıkmadan taksit imkanıyla cihaz alımına yöneldi.
Aslında, son düzenlemeyle kart hamilinin kredi kartıyla satın aldığı cep telefonunun taksiti bitmeden yeniden taksitle cep telefonu almasının önüne geçilmeli, böylelikle aşırı borçlanma önlenmeliydi. Bunun sağlanabilmesi için şimdi BDDK'nın yönetmeliğe madde ekleyerek veya bir tebliğ yayımlayarak cep telefonlarıyla ilgili taksit sınırlamasının, kart hamillerinin cep telefonuna ait taksit borcu bitmeden yeni bir cep telefonunu taksitle alamayacağına dair hüküm eklemesi yeterli olacaktır."
"Beyaz eşya ve mobilyada taksit süresi uzatılmalı"
Ağaoğlu, taksit sınırlamasının tüketicilere kredi kartlarını dikkatli kullanmaları ve bütçelerini zorlayacak borçlanmadan kaçınmaları yönünde fayda sağlayacağını vurgulayarak, eşyalarını bütçelerini zorlayarak yenilemek isteyenler dışında, evlenme arifesindeki gençlerin olumsuz etkileneceğinin göz ardı edildiğini, yuva kurmak için plan yapan çiftlerin ise ihtiyacı beyaz eşya, TV ve mobilya gibi gereksinimlerini sağlamalarının zorlaşacağını savundu.
"Özellikle beyaz eşya ve mobilya gibi ürünlerde taksit süresinin uzatılması yerinde olacaktır" diyen Ağaoğlu, kredi kartıyla aşırı borçlanmanın sebebinin kişilerin gelir ve ödeme imkanlarının gözetilmeden limit tanınması olduğunu söyledi.
Ağaoğlu, "2006 yılından bu yana yürürlükte olan 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda yer alan gerçek kişinin tüm kredi kartlarının toplam limitinin, aylık gelirinin 4 katını aşamayacağına dair yasal hükme bankalar uymuş olsaydı, bu tür yönetmelik yasaklarına gerek kalmayabilirdi" diye konuştu.
Şubatta yürürlüğe girecek yönetmeliğin tüketicilerin sınırsız taksit imkanından yararlanmak için ocak ayı çıkmadan alışverişlerini artırmalarına neden olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, piyasaya ürün süren firmalarla, bankalar ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yeni formüller geliştirmek suretiyle taksit yöntemlerini kullanmayı sürdürmek isteyeceğini öne sürdü.
Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Örneğin, kredi kartıyla tek çekimle alışveriş yapan tüketiciye bankalar alternatif taksit imkanı sunabilecek, firmalar senetli satışa ağırlık verebilecek, haberleşme hizmeti sunanlar ise abonelerine taksitli cep telefonu satıp ürün bedelini faturalarına ekleyerek cirolarını artırmayı, en azından mevcut pazar paylarını korumayı amaçlayabileceklerdir. Aslında ekonomik sorunlar yaşanmaması için yasal sınırlamalara gerek kalmadan, tüketicilerin harcamalarını yaparken kendi bütçe imkanlarını dikkate alıp ayaklarını yorganlarına göre uzatmaları gerekmektedir." - Sakarya
Son Dakika › Ekonomi › Tüketiciler, Taksit Sınırlamasında Değişiklik İstiyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?