Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın (KUSESOD) hazırladığı turizm raporunda, "Turizm bilincinin yetersizliği ve para kazanamama paniği ile esnafın bireysel çözümlere yöneldiği, bunun yarattığı karışıklık ve haksız rekabet yüzünden turizmden hak edilen kazancın sağlamadığı" belirtildi. Raporda gelen turist sayısının arttığı, ancak Kuşadası'nın elit çizgisinden uzaklaştığı vurgulandı.
KUSESOD'ın hazırladığı ve Kuşadası Belediye Meclisi'nin ocak ayı oturumunda bilgilendirme amacıyla dağıtılan '2011 Yılı Turizm Değerlendirme ve 2012 Yılı Beklentiler' raporunda sorunlar ve çözüm önerileri dört ana başlıkta toplandı. Genel değerlendirme bölümünde Kuşadası nüfusunun yüzde 70'inin turizm hizmet sektöründe çalıştığına dikkat çekilerek, "1960'lı yılların cazibe merkezi olan Kuşadası son yıllarda bu görünümünden uzaklaşmış, giderek betonlaşan, çevresi kirlenen, sahilleri bozulan, ticareti yetersiz duruma düşen, dengeleri bozulan bir konuma gelmiştir. Turizm bilinci yetersizliği ve para kazanamama paniği ile esnafın bireysel çözümlere yönelmesinin yarattığı karışıklık ve haksız rekabet nedeniyle hak ettiği kazancı sağlayamamaktadır" denildi.
Turizmle tanıştığı günden bu yana turist sayısında sürekli artış olmasına rağmen Kuşadası'nın elit turizm çizgisinden uzaklaştığına dikkat çekilen raporda, buna neden olan faktörler 10 ana başlıkta toplandı. Kuşadası'nın turizm sahnesinden silinmesine neden olan 10 madde şöyle sıralandı:
"Plansız büyüme ve yapılaşma, turistik tesislerin yenilenememesi, 'her şey dahil' sistemi, gemiyle gelen turistlerin şehir dışındaki alışveriş merkezlerine yönlendirilmesi, düşük turlarla gelen turistlerin imaj zedelemesi, mağazacılık yerine işyerlerinin kalitesinin düşürülerek imitasyon (taklit) ürün pazarı haline getirilmesi, kentin markalaşma sürecindeki stratejik hatalar ve iç piyasalardaki reklam yetersizliği."
BAŞLICA SORUNLAR
KUSASOD raporunda, kentin en öncelikli sorunun işyerlerinin gereğinden fazla sayıda olması ve sınıflandırılmaması olarak belirtildi. Sağlıklı alt yapının olmaması, eğitim yetersizliği, yeni yerlerin turizme kazandırılamaması, haksız rekabetin denetlenmemesi, yolların yetersizliği gibi önemli sorunların sıralandığı raporda, yabancı gemilerde Kuşadası ve Türkiye'yi kötüleyici propagandaların önlenmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kuşadası adının bir marka haline getirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde yoğun ve etkin bir tanıtım atağına girişilmesi gerektiği belirtilen raporda, çözüm önerileri şöyle sıralandı:
"İşyerleri önünde turiste yapılan askıntılıkların, zorla yönlendirmelerin, hanutçuluğun sona erdirilmesi gerekir. Bunun için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı. İlçe genelinde plansız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeli. İlçeye modern tuvaletler kazandırılmalı. Bar kafeterya ve eğlence merkezlerinin kapanış saatleri esnafın talebi doğrultusunda yeniden düzenlenmeli. Şehir içi peyzaja önem verilmeli. İşyerlerinin cadde ve sokaklarda kendi önlerine koydukları bariyer, saksı gibi engellerin önüne geçilmeli. Tenteyle kapatılan yerlerde yüksek sesle müzik yayınları önlenmeli. Yaya yolları ve yaya geçitleri düzenlenmeli. Bisiklet ve yaya yolları ile şehre yeni ve çağdaş bir çehre sağlanmalı."
Raporda, 2011 yılı itibariyle 750 bin turistin Kuşadası'nı ziyaret ettiği belirtildi. - Aydın/ Kuşadası
Son Dakika › Ekonomi › Turist Artıyor, Kuşadası Elit Çizgiden Uzaklaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?