Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young'ın (EY) Avrupa Orta Ölçekli Şirketler Barometresi'ne göre, Türkiye en iyimser ve umutlu ülke olarak birinci sırada bulunurken, Yunanistan ise endeksin en alt sırasında yer aldı.
EY'nin Avrupa Orta Ölçekli Şirketler Barometresi açıklandı. Orta ölçekli şirketlerin nabzını tutan araştırmaya yıllık geliri 10 milyon avro ile 500 milyon avro arasında bulunan 21 ülkeden 6 bin şirket katıldı. Türkiye'den 300 şirket soruları yanıtladı. Araştırma, iş yapma koşulları en iyi olan ülkenin Türkiye, en kötü koşullara sahip ülkenin ise Yunanistan olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya göre, Avrupa'da şirketlerin ekonomiye bakışında olumlu bir atmosfer bulunuyor. Orta ölçekli şirketler arasında mevcut durumu ve geleceğe bakışı olumlu olan şirketlerin oranı yüzde 87'ye ulaştı. Katılımcıların yarısı 2015 yılında gelir düzeyinde artış bekliyor. Gelecek 6 ay içinde işlerinin iyiye gideceğini öngörenlerin oranı yüzde 46, olumsuz beklentide olanlar ise yüzde 7'de kalıyor.
Avrupa'nın ortalaması iyimser olsa da kıta içindeki ülkelerin kendi durumlarına bakışlarında uçurumlar olduğu görüldü. Araştırma kapsamında, şirketlerin mevcut durumla ilgili düşünceleri ve gelecek beklentilerine yönelik sorulara verilen yanıtları birlikte ele alan bir endeks hazırlandı. Her ülkeye eksi 100 ile artı 100 arasında puan verildi. Bu sıralamada 65 puan alan Türkiye, en iyimser ve umutlu ülke olarak birinci sırada yer aldı. Türkiye'yi 63 puanla İrlanda ve Birleşik Krallık, 58 puanla Danimarka, 56 puanla Hollanda, 55 puanla Portekiz ve 51 puanla İspanya takip etti. Yunanistan ise eksi 21 puanla endeksin en alt sırasında yer aldı.
- Türkiye'deki katılımcıların yarısı yatırımlarını artırmayı planlıyor
Araştırma, yatırımlarını gelecek dönemde artırmaya en hevesli iş adamlarının Türkiye'de olduğunu gösterdi. Yanıtların ortalamasına göre orta ölçekli şirketlerin yüzde 64'ü gelecek 6 aylık dönemde yatırımlarını aynı oranda tutmayı planlarken, yüzde 29'u yatırımlarını artırmayı ve yüzde 7'si de yatırımlarını düşürmeyi planlıyor. Türkiye'den verilen yanıtlarda katılımcıların yarısının yatırımlarını artırmayı planladığı görüldü. Türk iş adamlarının yüzde 43'ü de geride kalan yıla göre aynı seviyede yatırım yapmak istediğini ifade etti.
Ülkesinin ekonomi politikalarından ne kadar memnun olunduğu sorusuna karşılık Türkiye'den katılımcıların yüzde 88'i çeşitli derecelerde durumdan tatmin olduklarını ifade etti.
"Ülkenizin ekonomi politikasını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna Türk katılımcıların yüzde 20'si "çok olumlu", yüzde 35'i "oldukça olumlu" şeklinde yanıt verdi. Yüzde 33 ise "orta" notu verdi. Türkiye, bu oranla sıralamada birinci sırada yer aldı. Bu sıralamada sonuncu Yunanistan oldu.
İstihdam artırma konusunda birinciliği İrlanda aldı
Türkiye'den katılımcılar birçok alanda en iyimser yanıtları verirken istihdam artırma konusunda birinciliği İrlanda elde etti.
"İstihdam sayısı açısından gelecek 6 ay için öngörünüz nedir?" sorusuna karşılık istihdamı artıracağını bildirenlerin oranı Türkiye'de yüzde 35'te kaldı.
İstihdamda artış bekleyenlerin oranı İrlanda'da yüzde 40, Birleşik Krallık'ta yüzde 38 olarak hesaplandı. Şirketlerin gelir kalemlerindeki büyüme beklentisi sıralamasında Türkiye ve Portekiz birinci oldu. Türk katılımcılar, yıllık gelirlerinde 2014'e göre 2015 yılında yüzde 2,4 artış tahmin etti. Listenin en sonunda yer alan Yunan katılımcıların gelir büyümesi öngörüsü yüzde 1'de kaldı.
Araştırma kapsamında şirketlere en büyük risk olarak hangi gelişmeleri gördükleri de soruldu. Türk katılımcılar en büyük risk olarak jeopolitik gelişmeleri ve savaşları gördüğünü ifade etti. Diğer riskler de döviz kurunda salınım ve yüksek ham madde fiyatları olarak sıralandı. Orta ölçekli şirketlerin güçlenmesi için kamu kesiminden beklentilerin ne olduğu sorusuna karşılık Türk katılımcılar "vergi indirimi, kamu yatırımlarında artış ve Ar-Ge için vergi teşviği" yanıtını verdi.
- Nitelikli işçi istihdamı sorunu
Araştırmada şirketlerin şikayet konularından birinin de vasıflı işçi sayısının azlığı olduğu görüldü. Şirketlerin yüzde 40'ı kaliteli iş gücünü istihdam etme konusunda güçlük yaşadığını ifade etti.
Bu alanda en sorunlu ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu görüldü. Nitelikli iş gücü bulma konusunda sorun yaşayan şirketlerin oranı Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 80, Yunanistan'da yüzde 68, Türkiye'de ise yüzde 53 olarak hesaplandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Orta ve Güneydoğu Avrupa Bölgesi Stratejik Büyüyen Pazarlar ve Aile Şirketleri Lideri Metin Canoğulları, Avrupa'nın geneline iyimser hava hakim olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Avrupa'yı sarsan finansal kriz neticesinde beklentilerin tekrar iyimser bir noktaya gelmesi Türk iş adamlarının da geleceğe daha olumlu bakmasını sağlıyor. Araştırmaya katılan ülkeler arasında en umutlu olarak ön plana çıkan Türk iş adamlarının risk olarak gördükleri potansiyel gelişmelerin daha çok yurtdışından kaynaklanması farklı bir yaklaşımla risk yönetimi yapmamızı gerektiriyor. Jeopolitik riskler her ne kadar bütün ülkeler için geçerli olsa da bu tür risklerin en fazla sınır komşularımızda yaşanması ciddi bir risk yönetimi yapılmasını kaçınılmaz kılıyor."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye İyimserlikte Birinci, Yunanistan Sonuncu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?