Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye ve Mali çok daha derin bir işbirliği yapmalı" dedi.
Yılmaz, Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türk halkının, Mali halkına sevgi ve saygı duyduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri daha yüksek seviyeye çıkarmanın en önemli hedefleri olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin, sahip olduğu imkan ve teknolojiyi kullanarak, Mali ile her türlü işbirliği imkanını değerlendirmekte kararlı olduğunu ifade etti.
Türkiye ve Mali'nin kendi bölgelerinde coğrafi ve stratejik öneme sahip iki ülke olduğunu ve ortak değerleri bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Bütün bu benzerlikleri ile Türkiye ve Mali çok daha derin bir işbirliği yapmalı" görüşünü dile getirdi.
-"Sömürgecilik değil karşılıklı fayda"
Türkiye'nin, Afrika ile ilişkilere özel bir önem verdiğini dile getiren Yılmaz, "2003 yılında başlattığımız Avrupa stratejisinin olumlu sonuçlarını her alanda görüyoruz. Türkiye bir taraftan Afrika'da yoksulluğunu azaltılmasına katkıda bulunurken, diğer taraftan Afrika ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini her geçen gün daha üst noktalara taşıyor" diye konuştu.
Küresel kriz döneminde Afrika ile ticari ilişkileri geliştirmenin avantajını gördüklerini kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmesi sayesinde krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
Afrika kıtasının geleceğinin parlak olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye, tarihinde kendisine yük olabilecek bir hadise olmadan, Afrika ile sömürgeci bir mantık içinde değil karşılıklı faydayı esas alan bir anlayışla ilişkilerini geliştiriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Siyasi ilişkilerin oldukça iyi olmasına karşın ekonomik ve ticari ilişkilerin arzu edilen seviyede olmadığına işaret eden Yılmaz, 21 milyon dolara ulaşan dış ticaret hacminin yetersiz olduğunu ve hızla artırılması gerektiğini dile getirdi.
Yılmaz, Mali'nin de üyesi olduğu Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (WAEMU) ile serbest ticaret anlaşması imzalamayı istediklerini belirterek, konuk bakanın bu konuda her türlü desteği vereceğini kendilerine ilettiğini aktardı.
Ticaret kadar yatırımların da öneminin farkında olduklarını anlatan Yılmaz, "Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın müzakerelerini en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
-"Türkiye'yi örnek alıyoruz"
Mali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Tieman Coulibaly de ülkelerindeki kriz sırasında Türkiye'nin kendilerine çok destek verdiğini belirtti.
Özellikle Birleşmiş Milletler nezdindeki katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Coulibaly, "Türkiye desteğini özellikle ikili görüşmelerde ifade etti. Bu dostluk ve güvenin bir göstergesidir" diye konuştu.
Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşmaya özel bir önem verdiklerine işaret eden Yılmaz, bu konuda ilerleme kaydedildiğine inandığını söyledi.
Son 10 yıldaki başarılarından dolayı Türkiye'yi tebrik eden Coulibaly, "Türkiye'nin bu başarısının altında kaliteli insan kaynağı yatmaktadır. Bugün Türkiye uluslararası alanda önemli bir rol oynamaktadır. Sizler bizim için örnek teşkil ediyorsunuz. Bizler, sizlerin deneyim ve desteğinizden faydalanmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından toplantıya ilişkin mutabakat zaptının yanı sıra turizm ve standardizasyon alanlarında işbirliğini öngören anlaşmalar imzalandı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Mali Kek 2. Dönem Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?