Tütün Yine Çiftçinin Umudu Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Tütün Yine Çiftçinin Umudu Oldu

Samsun'un Bafra ilçesinde 15 yıl önce üretimi 18 bin tondan 2 bin tona kadar düşen tütün, son yıllarda fiyatların yükselmesiyle tekrar çiftçinin gözde ürünü olmaya başladı.

28.06.2016 11:56

MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Bafra ilçesinde 15 yıl önce üretimi 18 bin tondan 2 bin tona kadar düşen tütün, son yıllarda fiyatların yükselmesiyle tekrar çiftçinin gözde ürünü olmaya başladı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılında tütün ekimine ilişkin yapılan düzenlemelerin ardından Bafra Ovası'nda tütün üretiminin düşüşe geçtiğini söyledi.

TEKEL'in özelleştirilmesinin ardından devletin destekleme alımlarını bırakmasının tütün üretiminin terk edilmesine neden olduğunu aktaran Tosuner, "2001 yılında Tütün ve Tütün Tekeli Kanunu ile 196 sayılı Ekici Tütün Satış Piyasalarının Desteklenmesine dair kanunun değiştirilmesi ve TEKEL'in özelleştirilmesi yönünde çıkartılan kanunla tütün destekleme alımlarının kademeli olarak kaldırılması üreticinin tütünden vazgeçmesine neden oldu. Ancak, son yıllarda yabancı sigara firmaları Bafra yöresine has 'Altın Yaprak' tütününe talebi arttırınca üreticilerimiz de tekrar tütüne yöneldi." dedi.

Tosuner, Bafra Ovası'nda üretilen altın yaprak tütününün aromasının ve kalitesinin dünya çapında bilindiğini ifade ederek, tütünün bölgede tekrar artmasının ekonomiyi canlandıracağını belirtti.

Bafra'da tüccarların tütüne her geçen gün ilgisinin artması ve fiyatının iyi olması nedeniyle tütün ekiminin canlandığını kaydeden Tosuner, "Bafra'da 57 köyde 6 bin çiftçimiz tütün ekimi yapıyor. Bafra tütünü eski günlerine geri dönecek. Geçen yıl tütünün baş fiyatı ton başına 14 bin liraydı. Bu yıl beklentimiz 18 bin lira olması." diye konuştu.

-Tüccarlar Yunanistan ve Çin'e yöneldi

Tosuner, ülke genelinde tütün üretiminin azalması nedeniyle tüccarların Yunanistan ve Çin'de tütün alımına yöneldiklerini ancak Bafra yöresinin tütün aroması ve kalitesini bulamayınca tekrar ilgi gösterdiklerini anlattı.

Tütün üreticilerine destek verilmesi halinde Bafra tütününün yeniden dünyada tanınan ve aranılan tütün haline geleceğini ifade eden Tosuner, şöyle devam etti:

"Çiftçiye tütün desteği verilse Bafra tütünü yeniden dünyada tanınan ve istenilen tütün haline gelir. Tütün üretiminin Bafra'da eskisi gibi tekrar canlanması ekonomik açıdan da kalkınma sağlayacaktır. Bafra tütünü tamamen ihracata yönelik bir ürün. Tütün üretimi geçmişte olduğu gibi gelecekte de üreticimizin yüzünü güldürecektir."

İlçede 8 dönüm alanda tütün ekimi yaptığını belirten çiftçi Hasan Ali Ünal ise tütün fiyatlarının artması ve tüccarın ilgi göstermesi nedeniyle tütün üretimine başladıklarını söyledi.

Tütün dikiminin ardından kırılarak dizilmesi ve kurutulması işlemlerini yapmaya başladıklarını belirten Ünal, "Önceki senelere oranla, bu yıl köyümüzde tütün ekimi daha da arttı. Teknoloji gelişti. Biz elimizle tütünleri diziyoruz. Ancak bazı üreticiler tütünü evlerine getirmeden daha tarladayken makinede diziyorlar. Dolayısıyla iş gücü de eskisi gibi çok gerektirmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tütün üreticisi Taner Deniz ise hava şartlarının tütün üretimini geciktirmesine rağmen tütün kalitesinin ve gelişiminin iyi olmasının yüzlerini güldüreceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tütün Yine Çiftçinin Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement