Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

"Hayvancılıkta üretimin artması ve ithalatın azalması, 'ithalat lobisini' harekete geçirdi" "Türkiye'de et tüketimini karşılayacak üretim var, et ithalatında uygulanan gümrük vergisini azaltmayı ya da kaldırmayı gerektiren bir durum yok"

05.07.2014 13:56

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, hayvancılıkta üretimin artması ve ithalatın azalmasının, ithalat lobisini harekete geçirdiğini belirterek, "Dolayısıyla 'kuraklık var et ithal edelim' anlayışı, yangın çıkmadan eve su sıkma anlayışından farksızdır" değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin son yıllarda kırmızı et konusunda önemli sıkıntılar yaşadığını ancak geçen yıl itibariyle hayvan sayısı ve kırmızı et üretiminin arttığını ve ithalatın azaldığını bildirdi.

Türkiye'de et tüketimini karşılayacak üretimin yapıldığını ve et ithalatında uygulanan gümrük vergisini azaltmayı ya da kaldırmayı gerektiren bir durum olmadığını ifade eden Yetkin, et ithalatını savunanların başka neden bulamadıklarından kuraklık gerekçesini kullanmaya çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'de kuraklık tehlikesinin yaşandığını ancak bunun henüz tarımsal üretimi etkileyecek düzeyde olmadığını belirten Yetkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hayvancılıkta üretimin artması ve ithalatın azalması ithalat lobisini harekete geçirdi. Üretici zaten sezon itibariyle belli bir yem stoğuna sahip. Kuraklık olsa ve yem bitkileri üretimi azalsa bile bunun etkilerini göstermesi 3-4 aylık bir zaman alacak. Dolayısıyla 'kuraklık var et ithal edelim' anlayışı yangın çıkmadan eve su sıkma anlayışından farksızdır. Kuraklık bahanesi, ithalattan çıkar sağlamak isteyenlerin ortaya attığı bir bahaneden öteye gitmemektedir."

"Aracı karları engellenmeli"

Kırmızı ve beyaz et üretiminin artırılması ve et sektöründeki spekülatif aracı karlarının engellenmesi gerektiğini ifade eden Yetkin, bunun için de mevcut desteklerin artırılması, Et ve Süt Kurumu alımları ve stoklarının yükseltilerek aracı karlarının denetim altına alınmasının önemli olduğunu belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement