Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde üretimde problem bulunmadığını belirterek, perakendeye bakılması gerektiğini vurguladı. Ramazan ayı öncesinde yaşanan talep artışının fırsatçılığa dönüştürülmemesi uyarısında bulunan Bayraktar, "Ramazan fırsatçılığı yapılmasın. Spekülatörlere fırsat verilmemeli. Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnfa zan altında bırakılmamalı" dedi.
ANKARA Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde üretimde problem bulunmadığını belirterek, perakendeye bakılması gerektiğini vurguladı. Ramazan ayı öncesinde yaşanan talep artışının fırsatçılığa dönüştürülmemesi uyarısında bulunan Bayraktar, "Ramazan fırsatçılığı yapılmasın. Spekülatörlere fırsat verilmemeli. Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnfa zan altında bırakılmamalı" dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar "Ramazan Fırsatçılığı Yapılmasın" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında Ramazan öncesinde amaçlarının gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek olduğunu belirten Bayraktar, üretimde problem olmadığını, perakendeye bakılması gerektiğini önemle vurguladı. Ramazan ayı öncesinde gıda ürünlerine olan talep artışı nedeniyle özellikle et fiyatlarında artış yaşanacağı yönünde birtakım haberlerin dikkat çektiğini belirten Bayraktar, "Ramazan öncesinde gıda ürünlerinde talep artışının olması normaldir. Bu talep artışı kısa süreli olup, artan talebi karşılayacak gıda, fazlasıyla mevcuttur. Üretimde problem yok. Perakendeye bakılmalı. Burada dikkat edilmesi gereken husus, talep artışının fırsatçılığa dönüştürülmemesidir. Ramazan fırsatçılığı yapılmasın diyoruz. Halkımızın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli. Piyaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamalı. Halkımızın ağız tadını bozmayalım. Milletçe huzurlu bir ramazan geçirelim" diye konuştu.
-FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜN DOMATES-
Market ve üretici fiyatlarında bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatları karşılaştıran Bayraktar, fiyatı en çok artan ürünleri domates, patates, kuru soğan, sivri biber, havuç ve marul şeklinde sıraladı. Fiyatı düşen ürünleri ise maketlerde limon, maydanoz, nohut ve kuzu eti; üreticide ise kuzu eti, nohut, kiraz, limon ve salatalık takip ediyor. Bu sebze ve meyve fiyatlarındaki artışının mevsimsel şartlar nedeniyle olduğunu vurgulayan Bayraktar, fiyat artışının çeşitli nedenlerinin de bulunmasıyla birlikte, asıl nedenin sera ürünlerinden tarla ürünlerine geçiş döneminin olmasından kaynaklandığını belirtti. Bayraktar, bu durumun geçici olduğunu, tarla ürünlerinin piyasaya girmesiyle fiyatların normale döneceğini kaydetti.
-25 ÜRÜNÜN FİYATI ARTTI-
Bayraktar, bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi üretici fiyatlarını da karşılaştırdı. Üretici fiyatlarında maydanoz, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incirde fiyat değişimi olmazken, üreticide kuzu etinde yüzde 11.38, nohutta yüzde 6.52, kirazda yüzde 5.17, limonda yüzde 1.92, salatalıkta yüzde 1.20 fiyat düşüşü yaşandığını bildiren Bayraktar, 25 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirtti.
Bayraktar, patateste yüzde 176.67, sivri biberde 163.16, domateste 123.64 fiyat artışı yaşandığının alını çizdi.
-"ARZ VE TALEPTEKİ DEĞİŞİMLER FİYATLARA YANSIDI"-
Bayraktar, bu yılki Ramazan öncesi fiyat araştırmalarının, tarla ürünlerinin piyasaya tam olarak çıkmadığı, sera üretiminin de sona erdiği ürünlerin az olduğu geçiş dönemine denk geldiği hatırlatmasında bulundu. Arz ve talepteki değişimlerin fiyatlara yansıdığını dile getiren Bayraktar, önümüzdeki günlerde tarla ürünlerinde hasat edilen ürün miktarının artmasıyla birlikte, herhangi bir doğal afet yaşanmaması durumunda, özellikle yaş sebze ve meyve fiyatlarında düşüş beklediklerini bildirdi.
-"ÜRETİMDE İSTİKRAR SAĞLANMALI"-
Fiyat dalgalanmalarından üreticilerin ve tüketicilerin mağdur olmaması açısından, üretimde istikrar sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, pazarlamada söz sahibi olacak tarımsal örgütler devreye sokulması gerektiğini söyledi. Üretimde istikrarın bozulmasına ve spekülasyona fırsat verilmemesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, sıkıntının yaşandığı durumlarda tedbirlerin zamanında alınması gerektiğini belirtti.
-TAKİBE DEVAM-
Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ettiklerini ifade eden Bayraktar, "Ramazan fırsatçılığı yapılmasın. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, bu hususta gereken hassasiyeti göstermelidir" dedi.
-"SICAKLAR NEDENİYLE FINDIKTA ÜRETİM DAHA DA DÜŞEBİLİR"-
Bayraktar konuşmasında fındık fiyatlarına ve sorunlarına da değindi. Bu sene üretilen fındığın yeterli olmadığını söyleyen Başkan Bayraktar, bunda en büyük etkenin sıcaklık olduğunu belirtti. Üretimin sıcaklık nedeniyle daha da azalacağını dile getiren Bayraktar, fiyatların ise artacağını vurguladı. Bayraktar, düşük fiyattan dış piyasaya alivre satış yapanların zarar edeceğinin ortada olduğunu belirterek, fındık daha ortaya çıkmadan alivre satış yapanların yol kazasına uğrayabileceğini vurguladı.
-SPEKÜLATÖRLER TEŞHİR EDİLECEK-
TZOB Başkanı Bayraktar, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Spekülatörlerin tespit edilmesi durumunda ne yapılacağının sorulması üzerine Bayraktar şunları söyledi:
"Söz konusu firmaları teşhir etmek lazım. Gıda dernekleri, 'fiyatlarda sapma olursa, bizlere bildirin. Biz gereken önlemleri alacağız' dedi. Spekülatörleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ileteceğiz. Bu yaptırımın başarılı olacağı kanaatindeyim." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Başkanı Bayraktar: Ramazan Fırsatçılığı Yapılmasın, Esnaf Zan Altında Bırakılmasın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?