Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 av sezonunda deniz avcılığından elde edilen üretimin önemli bir bölümünü hamsi, mezgit, çaça ve istavrit gibi göçmen balıkların oluşturduğunu belirtti.
Bayraktar yazılı açıklamasında, son yıllarda özellikle yetiştiricilikte önemli gelişmeler olduğunu, bunun da dış ticaret rakamlarına yansıdığını ifade ederek, su ürünlerinde 2013 yılında 186,2 milyon dolar ithalata, 521,1 milyon dolar ihracata ulaşıldığını kaydetti.
Denizlerde 15 Nisan 2013 tarihinden itibaren av yasağı başladığını hatırlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Trol ve gırgır ile balık avcılığının 4,5 aylık yasak dönemine girmesi nedeniyle balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemiyle üretilen çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen kalkan, barbunya, lahoz, orfoz gibi balıkları görmek mümkün olacak. 2013-2014 av sezonunda da avcılıktan elde edilen üretimimizin önemli bölümünü hamsi, palamut, istavrit ve çaça gibi göçmen balık türleri oluşturdu. Balıkçılıkta bu sezonun önceki iki sezona göre daha iyi geçmiş olması üreticilerimiz açısından olumlu bir gelişmedir."
Bayraktar, su ürünleri yetiştiriciliği sektörünü ileri boyutlara taşıyacak, stratejilere, projeksiyonlara, destekleme politikalarına ve uygulamalara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
"Su ürünleri tüketimi yetersiz"
Türkiye'de kişi başına su ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin çok altında olduğunu belirten ifade Bayraktar, "Kişi başına düşen su ürünleri miktarı dünyada ortalama 17,3 kilogram, AB'de 23 kilogram iken ülkemizde yaklaşık 7,1 kilogramdır. Su ürünlerinin hem ekonomik değeri hem de insan sağlığı yönünden önemi göz önüne alındığında tüketimin de artabilmesi için balık üretimimizi artırmamız gerektiği açıktır" ifadesini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?