Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dolu ve kuraklığın soğan hasadını olumsuz etkilediğini belirtti.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, hemen hemen bütün yemeklerde kullanıldığı dikkate alındığında kuru soğanın mutfakların temel ürünlerinden olduğunu kaydetti.
Türkiye'de soğan üretiminin dalgalı bir seyir izlediğine dikkati çeken Bayraktar, üretimin, 2011 yılında olduğu gibi bazı yıllar 2,1 milyon tonun üzerinde gerçekleştiği, bazı yıllar ise 1,7 milyon ton seviyelerine kadar düştüğü bilgisini verdi.
Dolu ve kuraklığın soğan hasadını olumsuz etkilediğine işaret eden Bayraktar, "2013'te 1,9 milyon ton olan kuru soğan üretiminin bu yıl 1,8 milyon tonun altında kalacağı tahmini yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Üretimde Ankara birinci
İllere göre soğan üretimi hakkında da açıklamalarda bulunan Bayraktar, üretim rakamlarına ilişkin şu bilgiyi paylaştı:
"Kuru soğan üretiminde yüzde 22,5'lik payla Ankara birinci. Bu ili yüzde 16,5 ile Amasya, yüzde 9,2 ile Eskişehir, yüzde 8,6 ile Hatay, yüzde 7,9 ile Adana, yüzde 5,8 ile Çorum, yüzde 4,8 ile Tokat, yüzde 4,2 ile Bursa İlimiz izlemektedir.
Hatay ve Adana illerimizde daha çok yazlık soğan üretimi yapılırken, Amasya ve Ankara illerimizde kışlık soğan üretilmektedir. 2014 yılında yaşanan doğal afetler pek çok üründe üretimi olumsuz etkilemiş, rekoltede düşüşler yaşanmıştır. Etkilenen ürünlerden biri de soğandır. Hasadın sonuna gelindiği Amasya ilimizde yaşanan dolu ürünlere zarar verirken, hasadın devam ettiği Ankara'da yaşanan kuraklık rekolteyi olumsuz etkiledi."
"Planlamanın olmayışı üretimde dalgalanmalara sebep oluyor"
Soğan yetiştiriciliği konusunda üretim planlaması olmamasının önemli bir sorun olduğunu ifade eden Bayraktar, bu durumun "üretimde dalgalanmalara sebebiyet verdiğini" belirtti.
Soğan hasadının devam ettiğini anımsatan Bayraktar, üreticilerin planlı ve sürdürülebilir bir üretimin gerçekleşmesini beklediğini kaydetti.
Üretimde yaşanan dalgalanma ve pazarlama sorunlarının, üreticiden tüketiciye tüm tarafları derinden etkilediğini ifade eden Bayraktar, "Pazarlama sorunlarının yaşandığı dönemde düşük fiyat nedeniyle üretici, arzın daraldığı dönemde yüksek fiyat nedeniyle tüketiciler mağdur olmaktadır" ifadesini kullandı.
Ekonomik açıdan yeterince örgütlenememeleri nedeniyle üreticilerin pazarlık güçlerinin olmadığını kaydeden Bayraktar, "üreticilerin kendi ürettiği üründe söz sahibi olabilmeleri ve sahip oldukları hakları etkin bir şekilde kullanabilmelerinin ancak örgütlenmeyle mümkün olduğunu" belirtti.
Tarımsal Üretici Birliklerinin finansman bakımından güçlendirilmeleri gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Birlikler fonksiyonel hale getirilerek bir müdahale kurumu gibi çalışmaları sağlanmalıdır. Üretimde istikrarın sağlanması bakımından üretim planlaması yapılmalı, çiftçi nerede ne kadar ürün yetiştireceğini bilmeli, üretim Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve ihracat miktarına göre belirlenmelidir" görüşünü dile getirdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?