Wall Street 5.6 Milyar Dolara Murdoch'a Geçiyor - Son Dakika
Ekonomi

Wall Street 5.6 Milyar Dolara Murdoch'a Geçiyor

Wall Street 5.6 Milyar Dolara Murdoch\'a Geçiyor

News Corporation'un Patronu Rupert Murdoch, 3 Aydır Direnen Bancroft Ailesi'nin Ağırlıklı Bölümünü İkna Ederek, Wall Street Journal'ı Bünyesinde Bulunduran Dow Jones Grubu'nu Almayı Kesinleştirdi.

02.08.2007 01:43

70 milyar dolarlık News Corporation’un 76 yaşındaki Avustralyalı patronu Rupert Murdoch, 3 aydır direnen Bancroft Ailesi’nin ağırlıklı bölümünü ikna ederek, Wall Street Journal’ı bünyesinde bulunduran Dow Jones Grubu’nu almayı kesinleştirdi.

Murdoch, Dow Jones Grubu’na 5 milyar dolar ödeyecek. Rakam borçlarla birlikte 5.6 milyar dolara ulaşacak.

WALL Street Journal’i (WSJ) de bünyesinde bulunduran Dow Jones Grubu’nu almak için uzun süredir savaş veren 76 yaşındaki Avustralyalı medva devi Rupert Murdoch, sonunda hayalini gerçekleştirdi. 70 milyar dolarlık News Corporation adlı medya imparotorluğunu yöneten Murdoch’un Dow Jones Grubu’nu 5 milyar dolara alması kesinleşti. Satın alma, Murdoch’un Dow Jones Grubu’nu 105 yıldan bu yana kontrol eden Bancroft Ailesi’ni ikna etmesiyle gerçekleşti. Yıl sonuna kadar Amerikan denetim kurumundan onay alması beklenen anlaşmanın borçlarla birlikte 5.6 milyar dolarlık bir büyüklüğü ulaşması bekleniyor.

’ZAMANIM VAR’ DEMİŞTİ: Rupert Murdoch, dünyanın en saygın ekonomi gazeteleri arasında gösterilen Wall Street Journal başta olmak üzere pek çok yayını bünyesinde toplayan Dow Jones’a yaklaşık 3 ay önce 5 milyar dolarlık rekor satın alma teklifinde bulunmuştu. Teklif ABD borsalarını son 5 yılın en yüksek seviyelerine yükseltirken, tüm dünyadaki gazetelerin hisselerinin de prim yapmasını sağlamıştı. Yüzde 64’lük hisseyle Dow Jones’u kontrol eden Bancroft Ailesi’nin Murdoch’un teklifini reddeceği belirtilirken o dönem Murdoch, "Wall Street Journal ABD’nin en iyi gazetesi. Şirketin sahiplerini ikna etmek için zamanım var" demişti.

HİSSE BAŞINA 60 DOLAR: 3 aylık pazarlıkların ve görüşmelerin ardından Murdoch, Bancroft Ailesi’nin fertlerinden yüzde 37’lik hisseyi temsil eden kısmını ikna edince, satış düğümü çözüldü. Dow Jones’u 1902 yılından bu yana kontrol eden Bancroft Ailesi, Murdoch’un 5 milyar dolarlık teklifini kabul etmeden önce, fiyatı yükseltmek için Murdoch’ın rakipleriyle de flört etmişti. Financial Times’ın sahibi Pearson Ailesi gibi bir çok uluslararası şirkete teklif götüren Bancroft’lar, fiyatı yükseltmeyi başaramayınca, Murdoch’a WSJ’nin hisselerini önceden teklif ettiği gibi hisse başına 60 dolardan satmaya ikna oldu. Murdoch, böylece yıllardır hayalini kurduğu anlaşmayı sonuca bağladı.

BAZI AİLE ÜYELERİ KARŞI ÇIKTI: Anlaşma hem piyasalarda hem de aile arasında farklı yorumlara yol açtı. Bancroft Ailesi üyesi Elisabeth Goth Chelberg, anlaşmanın bir taraftan üzücü olduğunu ama diğer taraftan yapılabilecek tek şey olduğunu belirterek, "Bu anlaşmayla birlikte gelecekte daha iyi bir Dow Jones bekliyorum. Daha fazla parası ve dah etkili bir grup olacak" yorumunu yaptı. Chelberg, 10 yıl önce de ailenin yönetimde daaha etkili olması için uğraşmış, başaramamıştı.

70 milyar doları yöneten medya devi

DÜNYANIN önde gelen medya imparatorluğu News Corporation’un sahibi olan 76 yaşındaki Avustralya asıllı Amerikalı girişimci Rupert Murdoch, İskoçya kökenli bir ailenin oğlu olarak Avustralya’nın Melbourne şehrinde 1931’de dünyaya geldi. Murdoch, Avustralya’da gazete, dergi ve televizyon kanalıyla başladığı medya işini, İngiltere ve ABD medyasına girerek büyüttü. Son yıllarda uydu yayıncılığı, film endüstrisi ve yeni medyada bir güç haline geldi. New York’daki News Corp.’da Murdoch, Başkan ve Yönetici Direktör olarak görev yapıyor. News Corp. ise filmciiilik, tv, kablolu tv programcılığı, uydu tv yayıncılığı, dergi ve ek yayıncılığı, gazete yayıncılığı ve kitap yayıncılığı başta olmak üzere 8 alanda faaliyet gösteren bir medya ve eğlence şirketi. Toplam değeri yaklaşık 70 milyar dolar olan News Corp.’un hisseleri New York ve Sidney borsalarında işlem görüyor.

TGRT’yi 98 milyon dolara alıp Fox’u Türkiye’ye getirdi

DÜNYA çapında 100’den fazla gazete, uydu yayıncılğı, Fox televizyon ağı, 20th Century Fox film stüdyoları gibi kuruluşları bünyesinde bulunduran New Corporation, 2006 yılında, merhum Ahmet Ertegün’ün sahibi olduğu Atlantic Records’la birlikte TGRT’yi 98 milyon dolara alarak, Türkiye’de ismini Fox olarak değiştirmişti.

2 milyon tirajlı gazete, 118 yıl önce el yazısı ile yayınlandı

1889 yılında Dow Jones Grubu’nun kurucuları Charles Dow, Edward Jones ve Charles Bergstresser tarafından kurulan Wall Street Journal, 1902 yılında Charles Barron tarafından satın alındı. Barron’un akrabaları olan Bancrofts Ailesi Wall Street Journal’ı 105 yıldan bu yana kontrol ediyor. 1889 yılında el yazısı ile yayınlanmaya başlayan gazete adını Wall Street sokaklarında satılmasından dolayı Wall Street Journal olarak aldı.

PULITZER REKORTMENİ: Dünyanın en büyük borsasının yer aldığı sokakta satışına başlanan Wall Street Journal, bugün 2 milyonu aşan tirajı ve 1 milyona yakın internet abonesiyle ABD’nin ikinci büyük gazetesi ünvanına sahip. Amerika’nın en fazla Pulitzer ödülü alan gazetesi ünvanını da elinde bulunduran WSJ’nin Avrupa ve Asya baskısı da bulunuyor. 600 gazetecinin çalıştığı WSJ’nin 2007 yılı ikinci çeyrek net kárı 21 milyon dolar olarak gerçekleşti.

BORCU 116 MİLYON DOLAR AZALDI: Ancak Wall Street Journal’ın ikinci çeyrekte toplam borcu, birinci çeyreğe göre azaldı. İlk çeyrek sonunda 508 milyon dolar borcu olan gazete, Murdoch’un teklif sonrasında hisselerde yaşanan artışla ikinci çeyrek sonunda 392 milyon dolara geriledi.

Patron aileden Leslie Hill: Bağımsız habercilik kaybetti

DOW Jones Grubu’nun satışına karşı çıkanlar dünü "gazeteciliğin karanlık günü" olarak yorumladı. Bancroft Ailesi’nin anlaşmaya karşı üyesi Leslie Hill, pazartesi akşamı Dow Jones Direktörlüğünden istifa ederken, yönetime yazdığı mektupta, "Anlaşma mali açıdan iyi olabilir ama bağımsız uluslararası haberciliğin etkisini ve kredibilitesini kaybetmesi anlamına geliyor" yorumunda bulundu.

FT, GE ile ortak olup Murdoch’a rakip çıkmıştı

FINANCIAL Times’ın (FT) yayıncısı Pearson’da Dow Jones için teklif götürmüştü. Pearson, Murdoch’un teklifine karşı gücünü artırmak için General Electric ve Hearst Corp ile ortaklık kurmuştu. Kablodan yayın yapan CNBC’nin sahibi General Electric (GE) ise bu yıl kablodan bir iş dünyası kanalı kurmaya hazırlanan News Corp ile rekabet etmeye hazırlanıyordu. GE bu yüzden WSJ’ye sahip olarak hem haber kaynaklarını artırmayı hem de kanalının kredibilitesini artırayı hedefliyordu. GE, FT ortaklığı öncesinde Wall Street Journal’a teklif götürmek için Microsoft’a teklif götürmüş ancak Microsoft bu teklifi geri çevirmişti. Ancak bu işbirliğide kısa sürdü ve WSJ’ye tekliften vazgeçtiler.

Danışmanlık şirketlerine 30 milyon dolar teklifi

VARILAN anlaşma uyarınca Wall Street Journal’a alınacak ve işine son verilecek personelin belirlenmesi için bağımsız bir komisyon oluşturulacak. Murdoch’un Bancroft Ailesi’nce onaylanan son teklifinde, Dow Jones yönetimindeki Bancroft Ailesi üyelerine danışmanlık yapan veren şirketlere ödenmek üzere bir fon oluuşturulması iddia edildi. Bunlar arasında Merrill Lynch ve hukuk şirketleri Hemenway&Barnes, Watchtell, Lipton, Rosen&Katz var. News Corp., bu borçları Dow Jones’u satın alması durumunda üstlenebileceğini açıkladı. Danışmanlık firmalarına 30 milyon dolar civarında öödeneceği konuşuluyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Wall Street 5.6 Milyar Dolara Murdoch'a Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement