Önceki yazımızda Google, Apple, Amazon ve bir çok firmanın yurtiçi vergilendirmesinin nasıl olacağı ve bu konuda yayınlanan tebliğ ile ilgili bilgilendirmeler yapmıştık.
Bu yazımızda da yine özellikle ilk yazının devamı olan konuyu sürdürüyor vey Yurtdışı merkezli sitelerin vergilendirilmesi konusunu işliyoruz. Yazımızın ilk bölümüneulaşabilirsiniz.
3 Nolu KDV Beyannamesi Nedir?
Elektronik ticarette hizmet ve ürün sağlayanlarla ilgili olarak 3 Nolu KDV beyannamesi diye bir beyanname bu vesile ile hayata geçiriliyor. Yurtdışından ürün ve hizmet satan firma vergi sistemine girerek şifresini alacak. Türkiye'deki vatandaşlara ürün satıldığında Vergi Dairesine bildirerek işlem yapılan ay için aynı ayın yirmi altısında vergisini ödeyecek şekilde Vergi taslağını yeniden düzenliyor.
Maliye Bakanlığı Bu Değişiklikle Neyi Hedefliyor?
Böylece Elektronik ticaret ile ilgili hacmi vergilendirmeye çalışıyor katma değer açısından. Kurumlar Vergisi açısından ise, Google, Amazon, Twitter, Facebook gibi dev şirketler vergilendirilebilir mi diye baktığımızda orada da vergilendirmesi için.
Türkiye'de bir işletmenin Kurumlar Vergisi mükellefi olması için bu şirketlerin merkezinin Türkiye'de olması gerekiyor. Kurumlar Vergisi mükellefi olması için ana merkezinin ya da şubesinin olması gerekmekte ya da kanun ölçülerinde işbirliği olması zorunluluğu bulunmakta. Bahsedilen diğer şirketlerin hiçbirinin Türkiye'de merkezlerinin veya ofislerinin ya da iletişim ofislerinin olmaması sebebiyle mevcut kanunlar çerçevesinde ilgili işletmeler Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi olamıyorlar.
Dolayısıyla Bakanlık mevcut işlemleri katma değer vergisinden değerlendirerek buradan vergilendirmeye çalışıyoruz. Sonuç olarak vergi tebliği düzenlemesi yapılarak kanun zaten halihazırda çıktı. 2018 itibariyle yürürlüğe giriyor,
Bir şekilde uygulamayı indirdik ve yurtdışındaki firmalar bu sorumlu sıfatıyla KDV kuralına uyumadı yani 3 Nolu KDV kuralına uymadı. Bu sefer ne olacak?
Ne yapabiliriz devlet olarak? Yaptırım gücümüz ne olacak? Şirketin merkezi Amerika ise bir tebligat yapılıp neden ödemediniz mi diyeceğiz? Ödeme emri mi göndereceğiz? Ödeme emrine rağmen ödemez ise Amerika'ya Hacize mı gideceğiz? Burada çok ciddi problemler var burada uygulama ile ilgili birçok sorun ortaya çıkabilir.
Vergi Ödemeyenlere Yaptırım Nasıl Gerçekleşecek?
Aynı şekilde bu sitelere erişimi engelleyeceğiz? Tüm uygulamalar güzel mevzuat tamam. Sorumlu sıfatıyla KDV mükellefiyeti getiriyoruz. Türkiye'de vergi mükellefiyeti olmayanlara satışlardan vergi alıyoruz ama uygulamada ciddi problemler olacağı aşikar. Adı geçen büyük firmalar için mevcut uygulamalar sorun olmayabilir şubeleri var burada, yerleşik ofisleri bulunuyor. Ancak internette hizmet sunanlar elektronik ortamda hizmet sunanlar bunlarla sınırlı değil binlerce firma var veya var olacak bahsedilen yükümlülüğe uymayanlar ile ilgili. Ne yapacağız? Vergi uygulama raporu tebliğ edilerek ödenmediğinde kime haciz uygulanacak? Bu anlamda Maliye Bakanlığının işini çok kolay olmadığını belirtmek gerekir
Bankaların İşlem Bildirim Zorunluluğu
Bankaların bildirim zorunluluğu olmazsa sistemi zaten uygulanmak mümkün değil. Sonuçta bir uygulama indirildiğinde hesabınızdan veya kredi kartınızdan yurtdışı firması alış veriş yapılan rakamı çekiyor. Banka her ay işlemler bittikten sonra bu sonlanmış bildirimleri Maliye Bakanlığına bildiriyor ve sonra Maliye Bakanlığı bildirilen rakam sonucunda herhangi bir vatandaş ikibin dolarlık bir işlem gerçekleştirmiş, hangi firma üzerinden yapılmış?
Örneğin Amazon üzerinden yapılmış, yani işlemleri bu şekilde takip ederek. Yani bankalara bildirim zorunluluğu gelmezse mevcut sistemin işlemesi mümkün olamayacak. Normalde hiç kimsenin bilemeyeceği bir işlem gerçekleşmiş olur. Bankalara bildirim yükümlülüğü getirilmesi bu anlamda oldukça önemli. Burada sistem kurulur, bilgiler gelir sonra Maliye Bakanlığı sınıflandırır, şirketler sonra beyanname veriyorlar mı vermiyorlar mı? Şifre almışlar mı mükellef olmuşumu? Gibi işlemlere bakacaktır. Satış varsa beyannameyi yükümlülüğü olacak olup Her ay beyanname yükümlülüğü getirilmemiştir. Ayrıca Defter tutma zorunluluğu yeni tebliğle zorunlu olmuyor.
Son Dakika › Ekonomi › Yurtdışı İnternet Sitelerinin Vergilendirilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?