Zeytinyağında "Don Kişot"Lu Fiyat ve Tağşiş Tartışması Alevlendi - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında "Don Kişot"Lu Fiyat ve Tağşiş Tartışması Alevlendi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, "EBSO Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot'a benzetmiş Zeytinyağı sektöründe fiyat ve tağşiş polemiği büyüyor."

14.04.2012 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, "EBSO Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot'a benzetmiş Zeytinyağı sektöründe fiyat ve tağşiş polemiği büyüyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, "Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot'a benzetmiş. Bu tağşiş olayını yaratan ve gündeme getiren biz değiliz. Sektörün büyük bölümü tağşiş konularını konuşuyor" dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, zeytinyağı sektöründe gün geçtikçe alevlenen fiyat ve tağşis tartışmalarına yönelik yazılı açıklama yaptı. Özdolgun açıklamasında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli'nin "Süpermarketler ihracatçılardan raf ücreti almazsa uluslararası akreditasyonu olan zeytinyağını tüketicilere ortalama ihraç fiyatından satmaya hazırız" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Ali Nedim Güreli, 10 Nisan 2012 Salı günü düzelediği basın toplantısında, market zincirleri raf ücreti almazsa ortalama ihraç fiyatından Türk halkına uluslararası akrediteye sahip zeytinyağı sunmaya hazır olduklarını söylemişti.

-"BİNLERCE DON KİŞOT VAR"-

"EBSO Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot'a benzetmiş. Bu tağşiş olayını yaratan ve gündeme getiren biz değiliz. Sektörün büyük bölümü tağşiş konularını konuşuyor" diyen Özdolgun, o zaman Türkiye'de binlerce Don Kişot olduğunu dile getirdi. Özdolgun "Yaklaşık dört yüzyıl önce yarattığı bu karakterin Türkiye'de binlerce kişi tarafından taklit edildiğini görünce Cervantes'in ruhu şad olmuştur diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

-"MAHALLE BAKKALINDA SATILAN MALLARI KASTETMEDİK"-

Özdolgun, EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran'ın "Piyasada 6-7 TL'ye de zeytinyağı satılıyor" şeklindeki açıklamasına da cevap verdi. "6 TL'ye zeytinyağı satılıyor, ama zincir marketlerce bu fiyata zeytinyağı satacak firmalardan fahiş raf fiyatları talep edildigi için bunların çoğu market raflarına giremiyor" diyen Özdolgun, bu gibi firmaların ancak Gıda Çarşısı'ndaki Toptancılar vasıtasıyla mahalle bakkallarına girebildiklerini vurguladı. Özdolgun konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Oralardan da kimse zeytinyağı almıyor zaten. Halbuki aynı zincir marketler adı geçen oligopolist marlkalardan ya hiç raf parası talep etmiyorlar ya da çok az ediyorlar. Bu ince bir nokta, bu noktayı Komite üyeleri anlayamamışlar. Bizim söylediğimiz eğer zincir marketler bize de aynı şekilde bir ayrıcalık yaparlarsa, Uluslararası Zeytin Konseyi akredite laboratuar garantili 1 litre zeytinyağını 7 TL civarına satabileceğimizi söyledik. Biz söylediklerimizle mahalle bakkalında satılan malları kastetmedik. Kitlesel zincir market satışlarından söz ediyoruz."

-"BU SEKTÖRÜN MUTSUZ PAYDAŞLARI ARASINDA BİR TEK KİM MUTLU? ONA BAKSINLAR?"-

EBSO Meslek Komitesi üyelerinin açıklamalarında, zeytinyağı üreticilerinin mağduriyetinden de söz ettiklerine vurgu yapan Özdolgun, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kendileri zeytinyağı ihracatı 100 bin tonlardan, 10 bin tonlara gerilediğine göre bakış açılarını iç piyasada en çok mal satan markalara çevirsinler. Bunlar ürünü üreticiden kaç paraya alıp, sözünü ettiğimiz zincir marketlerde kaça satıyorlar, buna bir baksınlar. İhracatçı zaten dünya piyasalarındaki düşük fiyatlar ve düşük kur baskısı nedeniyle ayakta zor duruyor. Bu sektörün mutsuz paydaşları arasında bir tek kim mutlu? Ona bir baksınlar." - İzmir

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında 'Don Kişot'Lu Fiyat ve Tağşiş Tartışması Alevlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement