MEB, okul öncesinden liseye öğrencilerin söz varlığını tespit etmek için 85 branştan 220 öğretmenin katıldığı projeyi hayata geçirdi. Projede bir milyondan fazla veri etiketlendi; Bakan Tekin, fiziki altyapıda OECD ortalamasının üzerine çıkıldığını söyledi.
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve OECD temsilcilerinin yer aldığı heyeti makamında kabul etti. Ziyarete BAKKA Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya, OECD Koordinatörü Andres Sanabria ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları katıldı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Beşiktaş'ta düzenlenen 2026 OECD Adalete Eşit Erişim Küresel Yuvarlak Masa Toplantısı'nda İspanya, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Benin'in adalet bakanlarıyla bir araya geldi. Gürlek, Tayland Başbakan Yardımcısı ile de ikili adli işbirliğini görüştü.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul'daki OECD toplantısı öncesinde OECD ülkelerini Gazze'de yerinden edilen 1,5 milyon insanın haklarını savunmaya çağırdı. Gürlek, İsrailli yasa dışı yerleşimcilerin vandallıklarına dur diyecek küresel adalet sistemine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çin'in Ar-Ge harcamaları 2025'te yüzde 8,2 artışla 3,93 trilyon yuana (584,5 milyar dolar) ulaştı. Ar-Ge yoğunluğu yüzde 2,8'e yükselen Çin, yüzde 2,72'lik OECD ortalamasını ilk kez geçti ve dünyada en fazla Ar-Ge yatırımı yapan ikinci ülke oldu.
Bakan Tekin, İmam Hatip Okullarının Yeniden Açılışının 75'inci Yıl Dönümü Programı'nda konuştu. Tekin, 2003 PISA sınavında 38 OECD üyesi arasında hiçbir alanda ilk 30'a girilemediğini, 8 Eylül'de açıklanan sınavda ise 91 ülke içinde ilk 15'in içinde olunduğunu söyledi.
CHP'li Ali Rıza Erbay, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun 'dünyanın en iyi sağlık hizmeti' sözlerine karşı çıktı. Erbay, OECD'nin 2025 raporundaki yaşam süresi ve önlenebilir ölüm verilerini hatırlatarak 2024'te cepten sağlık harcamalarının 442,4 milyar TL olduğunu belirtti.
OPEC, raporunda 2026 küresel petrol talebi artış beklentisini günlük 200.000 varile indirdi; 2027 için günlük artış beklentisini yaklaşık 2,6 milyon varile yükseltti. Raporda OECD ülkelerinde talep 2026'da günlük 200.000 varil azalacak, OECD dışı ülkelerde 400.000 varil artacak.
- "PISA sınavında bir hafta boyunca Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya, 'Biz nasıl oldu da Türkiye'nin gerisinde kaldık?' diye tartışıyor. Biz bu ülkelerin hepsini geçtik. OECD üyesi ülkeleri bırak, toplam 91 ülke yani OECD'nin de içinde olduğu 91 ülkede ilk 15 içindeyiz artık"
CHP'li Yıldırım Kaya, PISA 2025'te puan artışına rağmen eşitsizliğin derinleştiğini belirterek MEB'in göstermediği verilere dikkat çekti. Kaya, her 3 öğrenciden 1'inin matematikte temel yeterlilik altında olduğunu ve okullar arası farkın OECD ortalamasını aştığını söyledi.
OECD, 2026 küresel büyüme tahminini haziranda açıklanan yüzde 2,8'den yüzde 2,9'a yükseltti. Rapora göre Orta Doğu'daki gelişmelere ve ilk yarıdaki yavaşlamaya rağmen ekonomiler dirençli kaldı; emtia fiyatları nedeniyle kısa vadede enflasyon baskıları artacak, 2027'de azalacak.
Bakan Murat Kurum, New York'ta OECD ile COP31 kapsamında stratejik iş birliği yürütüldüğünü ve iklim değişikliğinin ticaretin yönünü çizeceğini söyledi. Kurum, 12-13 Kasım'da Antalya'da yapılacak zirve öncesi iş dünyasından somut ve ölçülebilir taahhütler istedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kırklareli Vize'deki Hatice-İsmail Adıgüzel Anaokulu'nun açılışında konuştu. Tekin, 2024 TIMSS'te Türkiye'nin Avrupa ve OECD ülkeleri arasında ilk 5'te yer aldığını belirterek muhalefetin öğretmenlerin hakkını vermediğini savundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 PISA değerlendirmesinde Türkiye'nin her üç başlıkta da OECD ortalamasının üzerine çıktığını ve performansını artıran tek OECD ülkesi olduğunu söyledi. Tekin ayrıca Kırklareli'nde derslik başına düşen öğrenci sayısının 17'ye gerilediğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, PISA 2025 sonuçlarına göre Türkiye'nin fen bilimleri, okuma becerileri ve matematikte performansını artıran tek OECD üyesi ülke olduğunu söyledi. Tekin, Kırklareli'ndeki İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nın ardından Türkiye'nin 2015'ten itibaren PISA'da yükseliş eğiliminde olduğunu belirtti.
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Paris’te düzenlenen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Konsey Toplantısı’nda COP31 Başkanlığı’nın OECD ile Stratejik Ortaklığını duyurdu.
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Paris'teki OECD Konsey Toplantısı'nda COP31 Başkanlığı'nın OECD ile Stratejik Ortaklığını açıkladı. Kurum, OECD'nin veri ve analiz kapasitesinin COP31'in uygulama gündemine katkı sağlayacağını belirterek Antalya'daki zirveye davet yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Murat Kurum, OECD ile iş birliğinin yeni bir aşamaya taşındığını bildirdi. Paris'te duyurulan stratejik ortaklıkla OECD'nin veri ve analiz kapasitesi COP31'in uygulama gündemiyle buluşturulacak.
'SEKTÖRLE MESLEK LİSELERİNİN ARASINDAKİ UYUMU GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR ATTIK'Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yalova'da programı kapsamında AK Parti İl Başkanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı ve Yalova Lisesi’ne ziyarette bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti Yalova İl Başkanlığı ziyaretinde eğitimde sınıf mevcutlarına dikkati çekerek 70-80 kişilik sınıflarda eğitimin nasıl nitelikli olacağını sorguladı. Tekin ayrıca Türkiye'nin PISA'da puanını artıran tek OECD ülkesi olduğunu belirtti.
Visual Capitalist, OECD verileriyle 38 ülkenin brüt emekli aylığı ikame oranını sıraladı; Türkiye yüzde 69,1 ile 11. sırada yer aldı. Bu oran, OECD ülkeleri ortalaması olan yüzde 52'nin 17,1 puan üzerinde bulunuyor.
TAGEV Başkanı Mirkan Aydın, PISA 2025 sonuçlarının Türkiye adına sevindirici bir tablo ortaya koyduğunu belirtti. Fen, okuma ve matematikte puanını artıran Türkiye, üç temel alanda performansını yükselten tek OECD ülkesi oldu.
Türkiye, PISA 2025 sonuçlarında fen, okuma ve matematik puanlarını artırdı; fen ve okumada ilk kez OECD ortalamasını aştı. Uzmanlar yükselişte LGS sorularının PISA'ya uyumunun etkili olduğunu belirtirken, sosyoekonomik eşitsizliklerin ortalamalara yansımadığına dikkat çekti.
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2025 sonuçlarına göre Türkiye'nin fen bilimleri, okuma becerileri ve matematik alanlarında OECD üyesi ülkeler arasında puanını en fazla yükselten ülke olmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Erdoğan, "Eğitime verdiğimiz önemin bir sonucu olan bu başarıda emeği geçen tüm öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, velilerimizi ve eğitim camiamızın tamamını tebrik ediyorum." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, PISA 2025 sonuçlarının açıklandığı Bratislava'da Gürcistan ve Kırgızistan eğitim bakanları ile OECD Genel Sekreter Yardımcısı ile ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelerde eğitim iş birlikleri, dijitalleşme, yapay zeka ve mesleki eğitim konuları ele alındı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, PISA 2025 sonuçlarına göre Türkiye'nin fen bilimleri ve okuma becerilerinde OECD ortalamasının üzerinde performans gösterdiğini ve 91 ülke arasında fen bilimlerinde 15, okuma becerilerinde 18, matematikte 11 basamak yükseldiğini açıkladı.
Türkiye, PISA 2025 sonuçlarında fen bilimleri, okuma ve matematik puanlarını artırarak OECD ülkeleri arasında en fazla ilerleme kaydeden ülke oldu. Araştırmaya Türkiye genelinde 56 ilde 7 bin 702 öğrenci katıldı ve fen bilimlerinde tarihin en yüksek puanına ulaşıldı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, PISA 2025 sonuçlarına göre fen bilimleri, okuma becerileri ve matematikte puanını artıran tek OECD üyesi ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2025 sonuçlarına göre, Türkiye, fen bilimleri, okuma becerileri ve matematik alanlarında OECD üyesi ülkeler arasında puanını en fazla yükselten ülke oldu.
OECD'nin PISA 2025 araştırmasının sonuçları, 8 Eylül Salı günü Slovakya'nın başkenti Bratislava'da açıklanacak. Türkiye'den 56 ildeki 203 okuldan 7 bin 702 öğrencinin katıldığı araştırmanın sonuçları, Türkiye'nin eğitimde son 3 yıllık performansını ortaya koyacak ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin toplantıya katılacak.