Banyo- Mutfak Sektörü Yükseliyor - Son Dakika
Emlak

Banyo- Mutfak Sektörü Yükseliyor

Banyo- Mutfak Sektörü Yükseliyor

Türkiye'de mutfak ve banyo algısı da değiştikçe bazı sektörler de yükselişe geçiyor.

01.04.2014 11:15  Güncelleme: 11:29

Türkiye her geçen gün dünyaya entegre olurken yaşam tarzlarımız da değişiyor. Yaşam tarzlarımızdaki değişimin evlerdeki en önemli göstergelerinden biri ise mutfaklar oluyor. Küçük mutfakların yerini, yaşam alanına dönüşen geniş, aydınlık ve işlevsel tasarımlar alıyor. Öte yandan Türkiye'de inşaat sektörünün gelişmesi ve bu alanda yaşanan yoğunluk, özellikle hazır mutfak pazarına olumlu yansımış durumda. Hazır mutfaklarda ithal markalar her geçen gün pazar paylarını yükseltiyor.

Dünyada mutfak pazarının büyüklüğü 6,5 – 7 milyar euro olarak hesaplanıyor. Pazar, Türkiye'de de yükselen bir ivme sergiliyor ve şu andaki büyüklüğü 600 milyon euroya ulaşmış durumda. Ancak bu rakamın 500 milyon eurosunu markasız mutfaklar oluşturuyor. Marka mutfaklar ise her yıl pazar payında yüzde 15 civarında büyüme gösteriyor.

2009 yılında Türkiye'de dokuz tane yabancı mutfak firması bulunurken, 2013 yılı itibarıyla 35 firma faaliyet gösterdiği gözlemleniyor. Söz konusu markaların yüzde 60'ını İtalyan firmaları, yüzde 40'ını ise Alman firmaları oluşturuyor. Her yıl Türkiye'de 700 bin konut hayata geçiriliyor, üretici firmalar ise toplam 1 milyon adet mutfak tasarımı üretiyor. 2023 yılına kadar bu rakamlarda üretime devam edileceğini öngörülüyor.

Ankastreye ilgi giderek artıyor

Toplam beyaz eşya pazarında ankastre ürünlerinin payı hızla artıyor. Avrupa'da kullanım oranları yüzde 90'ı ulaşan ankastre ürünler, ülkemizde de yaklaşık yüzde 20 civarında. Konut sektörünün gelişmesi, beyaz eşya sektörü ve özellikle de ankastre pazarının da aynı paralelde gelişmesini sağlıyor. Özellikle yeni konutların mutfaklarının özellikle ankastre ürünlere uygun tasarlanması ankastreye olan talebi de artırıyor. Satılan 5 milyon ocak - fırın ve bulaşık makinesinden 500 binini ankastre ürünleri oluşturuyor ve bu rakam her geçen artarak devam ediyor. Beyaz eşyada ürünlerin yenilenmesi sürecinde tasarım, ergonomi ve fonksiyonel üstünlükleri olan ankastre ürünler öncelikli olarak tercih ediliyor. Türkiye, yüzde 50'si 30 yaşın altında olan oldukça genç nüfusa sahip bir ülke. Ülkemizde yılda ortalama 500 - 600 bin civarı evlilik gerçekleşiyor ve bu da yeni ürün talebini artırarak, pazarın gelişimine olumlu katkı sağlıyor.

Özel koleksiyonlar yoğun ilgi görüyor

Yeni trendler seramik sektörünün büyümesine olumlu katkı sağladı. Banyo ürün gruplarında her zevke hitap eden, özgün tasarımlardan oluşan koleksiyonlar tüketiciler tarafından büyük ilgi görüyor. Ayrıca üretici firmalar, Türk tasarımcıların dışında dünyanın önde gelen endüstriyel tasarımcılarla da çalışıyor. Böylece Türk firmaları hem rekabet gücünü geliştiriyor, hem de dünyaya Ar-Ge konusunda öncülük yapıyor.

Türkiye 104 milyon metrekareyi aşan ihracatıyla seramikte dünyanın dördüncü büyük ülkesi konumunda. 90'lı yıllarda yapılan yatırımlar hedefi buldu ve bugün Türkiye 220 milyon metrekareyi aşan üretimiyle dünyanın altıncı, Avrupa'nın ise üçüncü büyük seramik karo üreticisi konumunda. Diğer yandan, Türkiye seramik kaplama malzemeleri sektöründe dünya üretiminin yüzde 3.2'sini, Avrupa üretiminin ise yüzde 11'ini karşılıyor. Türkiye aynı zamanda 160 milyon metrekare yurtiçi pazar büyüklüğüyle seramik karo kullanımında dünyanın 11'inci büyük pazarı konumuna ulaştı. Seramik sektöründe dünyada tek çatı altında entegre üretim yapan en büyük fabrikalar Türkiye'de bulunuyor. Son yıllarda firmaların marka yatırım çalışmalarında da ciddi atılımlar var. 2008 krizi sonrasında sektörün Avrupa'daki önemli oyuncuları olan İspanya ve İtalya'nın güç kaybetmesi, Türk seramik sektörünün; yurtdışında, özellikle de Avrupa'da, daha fazla büyümesini sağladı. Bu büyümenin, tasarım, Ar-Ge ve inovasyonla desteklenerek, Avrupalı oyuncuların zayıflamasından kaynaklanan avantajı iyi değerlendirilmesi, diğer yandan yeni ve potansiyel pazar arayışlarının da sürdürülmesi gerektiği ifade ediliyor. Seramik sektörü istihdama yüksek düzeyde katkı sağlayan sektörlerin başında geliyor. Halihazırda sektörde 220 bin çalışan bulunuyor, aileleri de göz önüne alındığında 1 milyon kişinin geçimini sektörden sağladığı ifade ediliyor. Tüm dünyaya ihracat gerçekleştiren sektörün ihracat değerinin 1 milyar euro civarında olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak Banyo- Mutfak Sektörü Yükseliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement