Azat Yeşil, kentsel dönüşüm kapsamında Kütahya Belediyesi ile İzka İnşaat işbirliğinde hayata geçirilen 'Kütahya Modern' adlı konut projesinin birinci etabının hazırlıklarının tamamlanması dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Anadolu'nun birçok şehrinde depremden dolayı temel ihtiyaç olarak kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken, bu şehirlerin dokularının korunmasının önemli olduğunu ifade etti.
Kentlerin, rant değil, tarihi ve sosyal kimlikleri ön plana çıkacak şekilde dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Yeşil, "Bu noktada yerel yönetimlerin yaklaşımları ve icraatları çok önemli. Örneğin Kütahya Belediyesi bu projeden herhangi bir para kazanmayacak. Dönüşüme uğrayacak yerleri kendisi satın alıp herhangi bir tartışmaya mahal vermemek için parasını ödüyor. Sonra da yapacağı projeyi özel sektöre en uygun fiyattan satıyor" diye konuştu.
Gelecek dönemde kentsel dönüşümün Anadolu'ya daha aktif şekilde yayılmasını düşündüklerini belirten Yeşil, Kütahya'da gerçekleştirecekleri projenin Anadolu'nun değişik şehirlerindeki dönüşüm alanlarında daha hızlı hareket etmelerini sağlayacağını dile getirdi.
Yeşil, Anadolu'daki yapılaşma sağlıklı bir şekilde ilerledikçe istihdam sağlamanın yanı sıra o kentlerin kendi tarihi kimliklerini ifade etmelerine imkan açılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Anadolu'ya gitmek her babayiğidin harcı değil. Örneğin İstanbul'da, Kadıköy'de kim inşaat yaparsa yapsın müşterisi çıkar. Zaten semtin kendisi bir marka değeri oluşturmuş ve müşterisi var. Anadolu'da çok düşük marjlarla iş yapman lazım ki Anadolu'nun o mütevaziliğini fiyatlara da yansıtabilesin. Türkiye'nin her şehrinin kendi tarihsel bir dokusu var. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde doğru bir şekilde yapılaşan her şehir kendi içinde bir marka olacaktır."
Kent merkezinde bulunan "Kütahya Modern" projesinin gerçekleşeceği alanda daha önce kötü bir yapılaşmanın bulunduğunu belirten Yeşil, yapılan planlama ile bu alanda kişi başına düşen yeşil alan miktarı artırıldığını ve binalara 10 kat sınırı getirildiğini söyledi.
Kütahya Modern Projesi'nin yaklaşık 85 bin metrekarelik bir alanı kapsadığını ifade eden Yeşil, bu alanda 800 konut ve bir ticaret merkezinin yer alacağını kaydetti.
Projenin 24 ayda bitirilmesi planlanan ilk etabında 400 konutun, ikinci etabında ise kalan 400 konutun tamamlanacağını dile getiren Yeşil, dairelerin metrekaresinin 1.250 liradan satılacağını söyledi.
İlk etap için 150 milyon lira, ikinci etap için de 150 milyon lira olmak üzere, projenin toplam yatırım tutarının 300 milyon lira olduğunun bilgisini veren Yeşil, Kütahya'nın deprem bölgesi olması dolayısıyla zemin iyileştirme adı altında ciddi bir kazık çalışması yaptıklarını anlattı.
Yeşil, İzmir'de de kentsel dönüşümle ilgili projelerin çözüm ortaklarıyla görüşme halinde olduklarını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Emlak › Kentsel Dönüşüm Kimlikleri Öne Çıkarmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?