Ecb'nin Planı İçin Ne Dediler? - Son Dakika
Finans

Ecb'nin Planı İçin Ne Dediler?

Ecb\'nin Planı İçin Ne Dediler?

Avrupa Merkez Bankası`nın kararına piyasa uzmanları ne dedi?

07.09.2012 09:45

Avrupa Merkez Bankası piyasaların bekletisini karşılıksız bırakmayarak kısa vadeli tahvil alımı yapacağını duyurdu. Peki piyasa uzmanları ne dedi?

Ekonomist Uğur Gürses, Draghi'nin Almanların itirazlarına karşın Avrupalı siyasetçilere zaman kazandırmak için ikinci bir operasyona giriştiğini belirtti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve sonrasında Mario Draghi'nin açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Ekonomist Uğur Gürses, "Draghi, ikinci kez Almanların tüm itirazlarına karşın Avrupalı siyasetçilere zaman kazandırıcı ikinci operasyonuna girişiyor. Birincisi 3 yıllık repo (LTRO) operasyonu idi. İşe yaradı mı? Hayır. Sadece zaman kazandırdı. Şimdi ise yine İspanya ve İtalya'ya (kendi ülkesi) zaman kazandırmak için bu yeni tahvil alım programını kurguladı. Ama zaman kazandıracağı bile şüpheli. Kısa vadede olumlu algılanacak. Ancak orta vadede yürüyecek bir program olamayacak ne yazık ki" ifadelerini kullandı.

ABank Başekonomisti Serdar Şenol ise ECB'nin yeni tahvil alımına ilişkin kararının ciddi bir karar olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"İtalya ve İspanya için faiz oranlarının yüksek olması önemli bir risk faktörü. Faizlerin aşağı gelmesi bu ülkelerin risk faktörlerini azaltacak. Avrupa anlamında ve global anlamda gayet olumlu bir karar. Avrupa'da etkilerini hemen görmeyeceğiz. Faizler bir miktar daha düşecek ve büyüme gecikmeli gelecek, en azından 6 ay gecikmeli olacaktır. Avrupa'da 2013 yılının ikinci çeyreği ya da ikinci yarısında daha iyi bir büyüme verileri görmeye başlayacağız. Gelecek yıla ilişkin Avrupa'da beklentileri güçlendiren bir gelişme. Genel anlamda ECB'nin kararı olumlu bir gelişme."

Tahvil alımında miktar sınırlamasının olmamasının da akıllarda oluşabilecek seviyeler ve faiz anlamında piyasaların daha sert aşağı gelmesine engel olmak için alınan bir karar olabileceğini belirten Şenol, "Daha önceki tahvil alım programında limitler vardı ve bu limitler engel olabiliyordu. Bu durum sonraki dönemlere sorun olabiliyordu. Limitsiz olunca bu tarz sorunlardan kurtulmuş olunuyor. Çünkü ECB, bu süreçte daha kararlı olacaktır. İtalya başta olmak üzere sorunlu olmayan ülkelerin tahvilleri alınacaktır" şeklinde konuştu.

TAHVİL ALIMINDA YUKARI SINIRIN BELİRLENMEMESİ ÖNEMLİHalk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Draghi'nin, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alım programına ilişkin açıklamalarında, özellikle 1-3 yıllık tahvillerin alınacağının belirtilmesi ve alım için yukarı bir sınırın belirlenmemesinin programın en önemli konuları olduğunu kaydetti.

Draghi'nin, ECB'nin tahvil alım programının detaylarını açıklaması üzerine AA muhabirine değerlendirmede bulunan Ökte, söz konusu açıklamaların dün piyasaya sızan beklentiler dahilinde olduğunu söyledi.

"Özellikle 1-3 yıllık tahvillerin alınacağının açıklanması ve alım için yukarı bir sınırın belirlenmemesi programın en önemli konuları" diyen Ökte, tahvil alım programının bir para basma operasyonu olarak görülmeyeceğine dikkat çekti.

Ökte, OMT (parasal doğrudan işlemler) olarak açıklanan programda hükümetlerin yardım alabilmesi için başvuruda bulunmasının istendiğini, bu programın başvuru yapmamış ülkelere açık bir program olmadığını anımsattı.

Dün Avro/dolar tarafında piyasaların bu açıklamalarının fiyatladığını dile getiren Ökte, Avro/dolar'da söylentiyi al-gerçekleşmeyi sat olayının görüldüğünü, Avro'da 1,2650'ye kadar yukarı hareketten sonra 1,2600'ya kadar geri çekilme olduğunu ve bunun da normal bir hareket olduğunu ifade etti.

Draghi'nin açıklamalarında beklentiler haricinde yeni bir bilgi olmadığını gösteren bir piyasa fiyatlamasının gerçekleştiğini aktaran Ökte, asıl hareketin şu an hisse senedi piyasalarında gerçekleştiğini vurguladı.

Açıklanan tahvil alım programının faiz oranlarını düşürmede başarılı bir operasyon olarak görülmesinin, global lider S&P 500'ün yüzde 1,7, DAX-CAC-Milano borsalarının yüzde 2,5-3,5'lik yukarı hareketlerinin ana nedeni olduğunu belirtti.

"Özellikle finansal hisselerde açığa satılmış pozisyonların kapandığını ve yukarı hareketin hacimle gerçekleştiğini görüyoruz" diyen Ökte, Avro/dolar ve emtialara göre negatif ayrışmış hisse senetleri piyasalarında bu pozitif fiyatlamanın Avro/doların 1,2580 seviyesi üzerinde kaldıkça devam etmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Finans Ecb'nin Planı İçin Ne Dediler? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement