10 ilde büyük kayıplara neden olan deprem akıllara 1999'da tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl'ı getirdi - Son Dakika
Güncel

10 ilde büyük kayıplara neden olan deprem akıllara 1999'da tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl'ı getirdi

Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 ilde büyük yıkıma neden olurken, yaşanan bu büyük felaket akıllara 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde hiçbir zarar görmeyen Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl mahallesini getirdi. Tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl, 1989 yılında belediye başkanı seçilen Salih Gün'ün bilim insanlarıyla birlikte hazırladığı ve en fazla 3 katlı binalara izin veren imar planı sayesinde dimdik ayakta kalmıştı.

10.02.2023 13:30  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

17 Ağustos 1999 Gölcük depremi hiç şüphesiz Türkiye'nin unutamadığı yaralardan biri. 7,4 büyüklüğünde gerçekleşen deprem Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir çapta hissedilirken, resmî raporlara göre 18.373 ölüm, 48.901 yaralanma meydana geldi.

TAVŞANCIL'DA HİÇBİR KAYIP YAŞANMADI

Özellikle Kocaeli ve İstanbul'un ilçelerinde inanılmaz yıkıcı bir etki yaratan depremde can ve mal kaybı had safhaya ulaşırken, söz konusu afette yalnızca Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl'da hiçbir kayıp yaşanmadı.

10 ilde büyük kayıplara neden olan deprem akıllara 1999'da tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl'ı getirdi

BİLİM İNSANLARININ ÖNERİLERİNE GÖRE HAREKET ETTİK

Tavşancıl hem depremin merkezi Gölcük'e çok yakın hem de tam Körfez bölgesinde yer aldığı için en yıkıcı etkiyi alması beklenen yerler arasındaydı. Tavşancıl'ın depremden hiçbir zarar görmeden çıkmasının en büyük nedeni "bilim insanlarının önerilerine göre hareket etmeleri".

EN FAZLA 3 KATLI BİNA İZNİ VERDİ

1989 yılında Tavşancıl'ın belediye başkanı seçilen Salih Gün, bilime inanan ve yaşadığı yerin 'Kuzey Anadolu Fay Hattı' üzerinde olduğunun bilincinde biriydi. Başkanlık görevine başladıktan kısa süre sonra bir imar planı hazırlamak için Kocaeli Üniversitesi'nden bilim insanlarına başvuran Gün, hazırlanan imar planı kapsamında başta 'yüksek kat sınırlaması' olmak üzere pek çok zorunlu uygulama getirdi. En fazla 3 katlı bina izni vermesiyle çevresinden pek çok tepki toplayan Gün, Tavşancıl'ı muhtemel bir depremden korumak için tepkilere kulak asmadı ve her şeyi bilimin ışığında ilerletti.

10 ilde büyük kayıplara neden olan deprem akıllara 1999'da tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl'ı getirdi

"EVİNE EK KAT ÇIKMAK İSTEYEN BABASINA DAHİ KARŞI ÇIKTI"

Salih Gün'ün o dönem yaşadıklarını kızı Nida Gün Dönmez şöyle anlatıyor; "Kendi evine ek kat çıkmak isteyen babasına dahi karşı çıkan Gün, belde halkına çatı katı bile yaptırmıyor ve her şeyi yönetmeliğe uygun şekilde ilerletiyordu. Salih Gün imar projesine uygun bir şekilde Tavşancıl'ı depreme hazırlarken 17 Ağustos 1999'da büyük Gölcük depremi meydana geldi.

GÖLCÜK DEPREMİ SONRASI HERKES KENDİSİNE HAK VERDİ

Deprem merkezine yalnızca 50 km uzaklıktaki Tavşancıl'da tek bir çivi dahi oynamazken, yetkililer bu duruma inanamayarak Tavşancıl'ın Kütahya Tavşanlı ile karıştırıldığını bile düşündü. Tavşancıl halkı Salih Gün'ün katı imar projesine ilk başta karşı çıksalar da Gölcük depreminden en ufak bir hasar almadan kurtulmalarıyla başkanlarına hak verdiler."

10 ilde büyük kayıplara neden olan deprem akıllara 1999\'da tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl\'ı getirdi

Son Dakika Güncel 10 ilde büyük kayıplara neden olan deprem akıllara 1999'da tek bir çivinin bile oynamadığı Tavşancıl'ı getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • bahadırr bahadırr: helal olsun... 37 0 Yanıtla
  • Murat Adıyaman: Ordaki taş ocaklarına dinamit patlatmaya giderdik ballı kayalar vadisinde piknik mangal yapanların güvenligi için devriye gezerdik ne günlerdi bee. 27 1 Yanıtla
  • Filozof sn.: Tüm Türkiyede artık en fazla 4 kat izni olmalı.dördüncü katda sadece çatı olmalı beton olmamalı.yoksa bu acılar asla bitmez 2 0 Yanıtla

Advertisement