ŞENER TOKTAŞ/İBRAHİM YALDIZ - Bitlis'te, 1899 yılında yaptırılan belediye binası, gençleri ve risk altındaki çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak amacıyla sanat merkezine dönüştürüldü.
Bitlis Kültür ve Sanat Derneği (BİSAD), Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yürüttüğü "Sanata Bulaşın" projesiyle, kendilerine tahsis edilen tarihi binada açtıkları kurslarla gençleri sanatla buluşturuyor.
Kalkınma Bakanlığının finanse ettiği proje kapsamında sanat merkezine dönüştürülen binada, 5 farklı alanda kursa katılarak kendilerine farklı bir sosyal etkinlik alanı oluşturan gençler, aynı zamanda özel yetenek sınavlarına da hazırlanıyor.
BİSAD Başkanı Haydar Yılmaz, AA muhabirine, projeyle kentte sosyal aktivite alanlarının zenginleştirilmesine katkı sağlamayı, gençler ve risk altındaki çocukların kendilerine uygun sanat dalıyla uğraşabilecekleri bir yerin çatısını kurmayı amaçladıklarını söyledi.
Bu doğrultuda geçen yıl başladıkları projenin sözleşmesini imzalandıktan sonra yaklaşık üç aylık bir sürede kendilerine tahsis edilen tarihi binayı hazır hale getirdiklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"İlk etapta açtığımız tiyatro kursuna 20, halk oyunları kursuna da 18 kişi katıldı. Tiyatro kursunu tamamlayanlara belgelerini verdik. Halk oyunları kursumuz da yeni bitti. Bağlama, gitar ve ebru kurslarımız devam ediyor. Ebru kursumuz da en yoğun kurslarımız arasında yer aldı. Kurslarımızı başarıyla tamamlayan kursiyerlerimize düzenleyeceğimiz törenle belgelerini vereceğiz. Eğitimine devam eden lise öğrencilerini de baz alarak resim kursu açtık. Bu öğrencilerimizi, güzel sanatlar fakültelerine ve özel yetenek sınavlarına hazırlamayı amaçladık."
Unutulmaya yüz tutan sanatlar canlandırılacak
Halktan gelen talepler üzerine, Bitlis Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nün desteğiyle harik (yöresel ayakkabı) kursu da açacaklarını dile getiren Yılmaz, tamamı el emeğiyle yapılan ve kaybolmaya yüz tutan el sanatını yeniden canlandırmayı planladıklarını kaydetti.
Bu kurs için başvuruları almaya başladıklarını bildiren Yılmaz, "Yine merkezimizde arbane (def) kursunu da açmayı hedefliyoruz. Ayrıca burada bir şiir dinletisi yaparak, Bitlis'in fotoğraflarının yer aldığı resim sergisi açacağız. Bu projede bizden desteğini esirgemeyen Bitlis Valiliğine, projemizin yer ortaklığını üstlenen Bitlis Belediyesine ve diğer ortağımız Milli Eğitim Müdürlüğüne yürekten teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Tarihi binanın geçmiş yıllarda Bitlis Belediyesince kullanıldığını anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Burası 2. Abdülhamit'in, dönemin valisi Abdulmecit Efendi'ye özel emirle yaptırdığı Bitlis Şarbaylığı (belediye) binasıdır. Tarihi bina, 1899 yılında inşa edilmiş. 2015 yılında restore edilerek derneğimize tahsis edildi. 117 yıllık binada böylesi faaliyetleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü sanat merkezimizi kurabileceğimiz en uygun yerin burası olduğuna inanıyoruz."
Son Dakika › Güncel › 117 Yıllık Bina Sanat Merkezine Dönüştürüldü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?