2. Küresel Müşterek Toplumlar Forumu - Son Dakika
Güncel

2. Küresel Müşterek Toplumlar Forumu

2. Küresel Müşterek Toplumlar Forumu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: "Toprak bütünlüğümüzü mutlaka temin edeceğiz.

28.04.2014 11:08

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözüm süreciyle ilgili, "Toprak bütünlüğümüzü mutlaka temin edeceğiz. Uluslararası hukuk bizim tarafımızda fakat bu hukukun uygulanması için yeterli değil. Adaletin sağlanması için çok güçlü olmalıyız. Maalesef bu gün görüyoruz ki uluslararası ilişkilerde güç etkeni büyük yer tutuyor. Biz de daha güçlü olmalı, kendi kaderimizi kendimiz belirlemeliyiz" dedi.

Aliyev, Bakü'de düzenlenen 2. Küresel Müşterek Toplumlar Forumu'nun açılışındaki konuşmada, Azerbaycan'ın bir genç ülke olduğunu hatırlatarak, bu kısa zamanda büyük işler başardıklarını, ülke ekonomisinin dünyanın en hızlı kalkınan ekonomileri arasında bulunduğunu kaydetti.

Azerbaycan'ın 1918-1920 yıllarında bağımsızlık tecrübesi yaşadığını fakat Sovyet işgali nedeniyle bu sürecin sadece iki yıl sürdüğünü anımsatan Aliyev, "70 yıl geçti ve tekrar bağımsız olduk. Ekonomik ve siyasi krizler ve bağımsızlığın ilk yıllarında yaşanan iç savaşa rağmen birçok şeyin üstesinden geldik. Şimdi karşımızda halkımız için daha iyi yaşam standartı sunma görevi duruyor. Bunu da siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştirerek başardık. Bugün temelleri çok sağlam olan bir devletimiz bulunuyor. Uyguladığımız reformlar ülkemizi çağdaşlaştırdı. Demokrasi, serbest toplanma ve internet özgürlüğünü temin ettik. Birkaç yıl önce bu konuyu sadece düşüne bilirdik. Şimdi ise tüm bunlar hayatımızın parçası oldu" diye konuştu.

Siyasi reformlarla ekonomik reformları paralel yürüttüklerini ve başarıyı bu şekilde yakaladıklarını aktaran Aliyev, şöyle devam etti:

"Şu anda, bizim 20 yıl önceki durumumuzla aynı olan ülkelere örnek olabiliriz. Onlara nasıl geliştiğimizi anlatabiliriz. Dünyada, son 10 yılda en hızlı kalkınan ülkeler arasında olduk. Mali durumumuz da çok iyi ve dış borcumuz çok az. Dış borcumuz, gayrisafi milli hasılamızın yüzde sekizini oluşturuyor. Biz uluslararası mali kuruluşlarla daha sık çalışmalı ve ekonomimizi çeşitlendirmeliyiz. Petrol ve doğalgaz, ekonomimizin temelini oluşturuyor. Buradan gelen gelirleri diğer alanların da gelişmesine aktarıyoruz. Ekonomik reformlar yanında sosyal reformlar da gerçekleştiriyoruz. yaşam standartlarını günden güne iyileştiriyoruz. bunun için istikrar lazım. Politikamız da halk tarafından destekleniyor. 10 yıl önce yüzde 49 olan fakirlik şimdi çok daha aşağı seviyeye çekildi" ifadelerini kullandı.

-"Kaderimizi kendimiz belirlemeliyiz"

Azerbaycan topraklarının bir kısmının 20 yıldan fazladır Ermenistan işgal altında olduğunu vurgulayan Aliyev, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarının Ermenistan tarafından uygulanmadığını söyledi.

Bu durumun böyle devam etmeyeceğini ve toprakların işgalden kurtarılacağını belirten Aliyev, "Toprak bütünlüğümüzü mutlaka temin edeceğiz. Karabağ Ermenileri referandum yaptı. Dünya bu referandumu tanımadı. Uluslararası hukuk bizim tarafımızda fakat bu hukukun uygulanması için yeterli değil. Adaletin sağlanması için çok güçlü olmalıyız. Malesef bu gün görüyoruz ki uluslararası ilişkilerde güç etkeni büyük yer tutuyor. Biz de daha güçlü olmalı, kendi kaderimizi kendimiz belirlemeliyiz" dedi.

-

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi, Uluslararası Nizami Gencevi Merkezi ve Madrid Kulübü tarafından düzenlenen foruma, eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, eski Letonya Cumhurbaşkanları Vaira Vikee-Freiberga ve Valdis Zatlers, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stefan Mesiç, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarya Haloneni, eski Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, eski Moldova Cumhurbaşkanı Petru Luçinski, eski Romanya Cumhurbaşkanı Emil Konstantinesku, eski Estonya Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel, eski İsrail başbakanı Ehud Barak, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ve birçok ülkeden çok sayıda eski devlet yetkilisi katıldı.

Forum, "Açık toplumun esasları", "Dirençli ekonomik gelişme ve sosyal entegrasyon", "Karışık durumların çözümünde açık toplum" gibi oturumlarla devam edecek. - Bakü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Küresel Müşterek Toplumlar Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement