2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Güncel

2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Dışişleri Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

06.11.2012 13:43

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Dışişleri Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin "uçak çakılmaya doğru giderken, sorumluluğun, rota dışında her yerde arandığını" öne sürdü.

"Sıfır sorun" derken sorunsuz komşu kalmadığını öne süren Ayaydın, "Dış politikada dip yaptık" ifadesini kullandı.

"Esed diktatör de El Beşir ne-" diye soran Ayaydın, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi.

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, elçilik adedinin artırılmasının "dış politika başarısı olduğunu" ilk defa duyduğunu söyledi. Türkeş " Almanya'ya çok güzel elçilik binası yaptınız da Merkel'in görüşünü değiştirebildiniz mi-" sorusun yöneltti.

Değişen kavramlara göre Türkiye'nin politika oluşturması gerektiğini belirten Türkeş, "Dış politikanızın Türkiye'ye ekonomik maliyetine de dikkat edilmeli" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, "Bakan'ı dinlerken 'keşke akademik hayatına devam etseydi' diye düşündüm" dedi.

Türk dış politikasının tam bir çıkmaza girdiğini savunan Korutürk, Irak'ın sıkıştığı zaman ekonomik yaptırımları uygulayacağını, yavaş yavaş o noktaya doğru gidildiğini savundu.

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu ancak gücünün abartılmaması gerektiğini belirten Korutürk, dış politikanın mutlaka gerçekçi tahlillere dayanması gerektiğini söyledi. Korutürk, "Teorilere dayalı bir politika izlerseniz bugün geldiğimiz noktaya geliriz, bugün geldiğimiz nokta da iyi bir nokta değil" diye konuştu.

Koruturk, "Külahımızı önümüze koyup dış politikamızın geldiği noktayı değerlendirmemiz, bu politikadan 180 derece dönmemiz lazım" dedi.

-"Hasta adam benzetmesi rahatsız etti"-

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, diplomasinin; topluma, sürdürülebilir et, su, ekmek sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Dışişleri Bakanlığı'nın faaliyetlerini, sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir ekmek, sürdürülebilir pazarlar sağlaması açısından isabetli buluyorum" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Gensoru görüşmeleri sırasında 1990'lı yıllarda Türkiye'yi "hasta adam" olarak nitelediğini ifade ederek, bu ifadelerin kendisini çok rahatsız ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin geçmişte de bugün de sorunları olduğunu, yarın da olacağını anlatan Oral, "Ancak Türkiye hiç bir zaman hasta adam olmamıştır" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Dışişleri Bakanlığı konutunun kirasıyla ilgili Davutoğu'na bazı sorular yöneltti.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Davutoğlu'nun "hayal mahsulü şeyleri çok güzel anlattığını" savundu.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement