Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, 2016'nın "Kosova Yılı" ilan edilmesi nedeniyle heyecanlı ve sevinçli olduklarını belirterek, bu sayede Kosova ile Türkiye arasında yakın akrabalık ilişkilerine dayanan kültürel temas, resmi iş ve işlemlerin artacağını bildirdi.
Türker, yaptığı yazılı açıklamada, 2016'nın, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye'de "Kosova Yılı" olarak ilan edilmesinden memnun olduklarını kaydetti.
Kararın önemine işaret eden Türker, bu sayede ülkeler arasındaki siyasal, tarihsel, kültürel-sosyal ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni iş birliği alanlarının oluşturulmasına zemin hazırlanacağını vurguladı.
Türker, Rumeli'den göçlerin 1800'lerin sonunda başladığını hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Göçler, Balkan Savaşı sonrası arttı. Kosova'dan göç ise özellikle 1950-1955 yıllarında çok yaşandı. İnsanlar çoğunlukla trenlerle Sirkeci Garı'na geldi. Kimse vatanından, doğup büyüdüğü topraklardan ayrılmak istemez. Göç, hüzünsüz olmaz, zorlu süreçler yaşandı, Türkiye bizlere kucak açtı, yeni vatanımız oldu. Kosovalı Türkler olarak yeni bir hayat kurduk. İş yeri sahibi olarak kendi işlerini yapanlar ve farklı iş yerlerinde çalışanların yanı sıra aramızda sanatçılar, akademisyenler ve bilim adamları da var."
Türkiye'nin Prizren Başkonsolosluğu'nun nisanda resmi olarak açılacağını aktaran Türker, Prizren'in Türklerin yoğun yaşadığı bir bölge olduğuna işaret etti.
Türker, Priştine'deki büyükelçiliğe 85 kilometre mesafede açılacak başkonsolosluğun Türkiye'nin ikili ilişkilere verdiği önemi gösterdiğini anlatarak, Türkiye'nin Kosova'yı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu anımsattı.
YTB'nin kararından mutlu olduklarını yineleyen Türker, "Çok heyecanlı ve sevinçliyiz. Bu sayede Kosova ile Türkiye arasında yakın akrabalık ilişkilerine dayanan kültürel temas, resmi iş ve işlemler artacak" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › 2016 Kosova Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?