2023 Yılında Kanserli Hasta Sayısı Artacak - Son Dakika
Güncel

2023 Yılında Kanserli Hasta Sayısı Artacak

2023 Yılında Kanserli Hasta Sayısı Artacak

Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Şeşeoğulları, 2023 yılında kanserli hasta sayısında artış olabileceğini söyledi.

03.04.2013 12:04  Güncelleme: 12:17

Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, 2023 yılında yaşlı nüfus oranının artmasının beklendiğini ifade ederek, böyle bir durum karşısında ülkede yaşayan kanserli hasta sayısında artış olabileceğini söyledi.

Kanser haftası nedeniyle İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Şeşeoğulları, günümüzde Türkiye'de kanserli hasta sayısının Avrupa ülkelerinin 3'te biri olduğunu kaydetti. Kanserli hasta sayısının Avrupa'daki ülkelere göre az olmasının sebebinin Türkiye'deki genç nüfus sayısının fazla olması olduğunu söyleyen Şeşeoğulları, kanserli hastaların yüzde 90'ının 45 yaş ve üzeri kişilerde görüldüğünü dile getirdi. Şeşeoğulları, "Türkiye'de kanser insidası gelişmiş ülkelerin 3'te biri kadardır. Türkiye'de kanser sıklığın bu şekilde düşük olmasının altında genç nüfus oranının fazla olması yatmaktadır. Çünkü kanserli hastaların yüzde 90'ı 45 yaş ve üzeri insanlarda olmaktadır. Son dönemlerde Türkiye'de nüfustaki artışta yaşanan azalma nedeni ile nüfusta yaşlanma oranı artmaktadır. Nüfusta yanşan bu yaşlanma kanser için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. 2000'li yıllarda nüfusun yüzde 20'si 45 yaş ve üzeri iken 2023 yılı için bu beklenti yüzde 33 civarında olması beklenmektedir. Bu da Türkiye'de ki kanser sıklığının binde 2,2'lerden 3,2'lere çıkması demektir" dedi.

Kanserin içerisinde bulunduğumuz 21. yüzyılda en önemli sorun olmaya devam ettiğini kaydeden Şeşeoğulları, kanserin, ölümlerde en sık 2. neden olarak karşılarına çıktığını aktardı. Tüm ölümlerin yüzde 13'ünün kansere bağlı meydana geldiğini ifade eden Şeşeoğulları, "Kanserlerin yüzde 70'i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Kadınlarda en sık meme, akciğer, rahim ve kolon kanseri görülmekte iken, erkeklerde en sık akciğer, mide, kolon ve özofagus kanserlerine rastlanmaktadır. Erken teşhis ile kanserlerin 3'te biri tam şifa ile tedavi edilebilmektedir. Kanserde en önemli etken erken tanıdır. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konu ile ilgili yoğun bir kanser tarama merkezi açma programı vardır. Eskiden 150 olan kanser tarama merkezleri artık günümüzde 300'lü rakamlara doğru gitmektedir. Bu nedenle en kısa zamanda vatandaşların bir kanser tarama merkezlerinde gerekli tetkiklerini yapmaları faydalı olacaktır" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 2023 Yılında Kanserli Hasta Sayısı Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement