Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Tarihimiz boyunca sanatı ve kültürü yapmayı başardık. Maalesef bahçede cep telefonuyla oynayıp onu oyun zanneden nesiller geldi. Buna bağlı olarak sporla birlikte sanatımız da sekteye uğradı." dedi.
Aydın, Kastamonu Üniversitesi ve Kastamonu Belediyesi tarafından Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "21. Yüzyılda Türk Sanatı: Meseleler ve Çözüm Önerileri" sempozyumunda yaptığı konuşmada, üniversite olarak sanatı önemsediklerini söyledi.
Fakültenin kurulduğu ilk yıl yüksek lisans programı açtıklarını belirten Aydın, "Bu sene de doktora programını açtık. Gençlerimizi programlarımıza, akademisyenlerimizi de katkı vermeye bekliyoruz." dedi.
Sanata verilen değerin artması gerektiğini dile getiren Aydın, şöyle devam etti:
"Cemiyetler sanata verdikleri değer ile medenileşiyor. Bilim ve sanat ışığında gelişiyor. Dünyanın en kadim milletlerinden olan biz sanata değer verdik. Tarihimiz boyunca sanatı ve kültürü yapmayı başardık. Maalesef bahçede cep telefonuyla oynayıp onu oyun zanneden nesiller geldi. Buna bağlı olarak sporla birlikte sanatımız da sekteye uğradı. Teknoloji asrı sanat üzerinde pek çok değişikliğe yol açtı. Güzel sanatların her yanında ciddi bir buhran olduğu gerçektir. Gelişen teknoloji her şeyi tüketim haline getirdi."
Aydın, bu tür sempozyumların gençlerin sanata bakışını değiştirmek açısından önemli olduğunu vurguladı.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş da teknolojinin gelişmesiyle sanatın geriye düşmeye başladığını anlatarak, Kastamonu'da ahşapla ilgili sanatların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Ahşap oymacılığı konusunda bir bölüm açılabileceğine işaret eden Babaş, "Eskiye dayanan ahşap oymacılığımız meşhurdur. Bu topraklarda bin yıldır ahşap yapılmış. Yerel yönetimler olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Sanata ve sanatçıya değer vermeliyiz. Gelişen teknoloji insanlarda bağımlılık yaptı. Ben de bağımlıyım. İki dakikada bir telefona bakıyorum. Kendimizi kültüre, sanat ve spora yönlendirmemiz gerekiyor." diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhi Konak da sempozyumda 59 bildiri sunulacağını aktararak, "7 ülkeden 76 akademisyen katılıyor. Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, İran, Tataristan ve Litvanya'dan da 13 kişi geldi." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından konser verildi ve karma sergi açılışı gerçekleştirildi.
Sempozyum yarın sona erecek.
Son Dakika › Güncel › 21. Yüzyılda Türk Sanatı: Meseleler ve Çözüm Önerileri' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?