28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Orgeneral Celasin: "Benim bulunduğum dönemde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda BÇG'de görev yapan olmadı"

03.02.2014 12:16

28 Şubat Davası sanığı eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ergin Celasin, "Benim bulunduğum dönemde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda Batı Çalışma Grubu'nda (BÇG) görev yapan olmadı"  dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, geçen celse savunmasını tamamlayan Celasin'in sorgusuna devam edildi.

Müşteki avukatı Necip Kibar'ın, "Başörtüsü, sizin kanaatinize göre ne zaman sorun olarak ortaya çıktı?" sorusuna, Celasin, "Benim ismimin geçtiği yerlerde atılı suç olarak böyle birşey yok. Böyle bir soru olamaz" yanıtını verdi.

Kibar'ın, "Başörtülü öğretmen, memur ve öğrencilerin atılması bunun sorun olduğunu göstermiyor mu?" sorusu üzerine Celasin, "Bunu, Milli Eğitim Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na sorun" dedi.

Müşteki avukatı İbrahim Öztürk'ün, "YÖK, 28 Şubat döneminde, başörtüsü konusunda verdiği brifingin emrini kimden aldı?" sorusunu, Celasin, "Her yerde brifing olabilir. Bu kanuni bir haktır, emir verilmedi" şeklinde yanıtladı.

Müşteki avukatı Namık Kemal Urhan'ın, "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderilmiş olan BÇG ile ilgili emir ve talimatlar konusunda ne diyorsunuz?", sorusuna Celasin, "Bunlar kişiye özel, gizli evraklar. Yüzlerce, binlerce evrak gelir, ilgili başkanlık gereğini yapar.  Birçok şeyi kimse görmez. 16 yıl önce gelen bir evrakı nasıl hatırlayabilirim? Bu mümkün değil" yanıtını verdi.

Müşteki avukatı Emrullah Beytar'ın, "Siz 54. Hükümetin iş başında olduğu dönemde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda kurmay başkanıydınız. Sayın Çetin Dizdar, 'BÇG toplantılarına Hava Kuvvetleri Komutanını temsilen katıldığını' söyledi. Sizin kurmay başkanı göreviniz ve sonrasında, BÇG'ye, Hava Kuvvetlerini temsilen katılan oldu mu?" sorusunu,Celasin, "Hayır böyle birşey olmadı. Benim bulunduğum dönemde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda BÇG'de görev yapan olmadı" diye yanıtladı.

Sanık emekli Korgeneral Vural Avar'ın, "BÇG'nin emir çıkaran bir yer olmadığı defalarca ifade edildi. 'BÇG emri' diye yazılı bir emir gördü mü?" sorusuna, Celasin, "Öyle birşey gördüğümü hatırlamıyorum" karşılığını verdi.

Avar'ın, " TSK'da başörtülü yakınları olanlar olmuş ve o döneme kadar hiçbir sorun yaşanmamıştır. Son dönemde başörtüsü ile türban birbiriyle eşleştirilmiştir. Bu yanlış. İrticayla mücadele eden makamların ele aldığı şey başörtüsü değil, türbandır. Çünkü türban belirli bir zümrenin adeta simgesi haline dönüştürülmüştür. ve bu simge diğer kurumlarda olduğu gibi TSK'da da tepkiyle karşılanmıştır. Çıkartılan emirlerde başörtülü kişilerin mi türbanlıların mı hedef alınması amaçlanmıştır?" sorusuna, Celasin, "Hatırlamıyorum" karşılığını verdi.

Avar'ın sorusuna, müşteki avukatlarının itiraz etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, "Burada türbanla, başörtüsünün ayrımını tartışacak değiliz. Konumuz bu değil. Lütfen sessiz olalım" uyarısında bulundu.

Söz alan müşteki avukatı Necip Kibar, "Benim müvekkillerimin çoğu türbanından dolayı üniversitelerinden uzaklaştırıldı. Başörtülü olarak gösterilen husus, daha sonra türbana çevrildi. Başörtüsü serbest, türban yasaksa, siz bunu çizin başörtülü arkadaşlarımız okullarına devam etsin. Başörtüsü ile türbanı ayıran bir çalışmanız oldu mu?" sorusuna Celasin, "Bununla ilgim yok" yanıtını verdi.

-"Hükümeti devirme amacı yok"

Celasin'in avukatı Ali Aydın Akpınar, 28 Şubat'ta darbe girişiminden bahsedilemeyeceğini, sanıkların, bir araya gelerek hükümeti devirme gibi bir amaçlarının olmadığını savundu.

Darbe suçunun, "cebir ve şiddet" gerektirdiğini ifade eden Akpınar, "Cebir ve şiddet kullanılarak hükümetin devrilmesi planları yapılmış olsa dahi icra hareketleri yoksa, bu suç kapsamında cezalandırılmadan söz edilemez. Darbe neden gerçekleştirilemedi bunu savcı net bir şekilde ortaya koymalı" dedi.

Akpınar, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve beraatına karar verilmesini istedi.

Akpınar'ın savunmasını tamamlamasının ardından, hakkında verilen yokluğunda tutuklama kararı kaldırılan 28 Şubat Davası'nın firari sanığı emekli Korgeneral Erdoğan Öznal'ın kimlik tespiti yapıldı.

Öznal, iddianameyi okuduğunu belirterek, savunma yapmak için yarına kadar süre istedi.

Duruşmaya, saat 13.30'a kadar ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement