75 yıl sonra akrabalar buluştu - Son Dakika
Güncel

75 yıl sonra akrabalar buluştu

75 yıl sonra akrabalar buluştu

FERHAT KAYHAN - Annesinin vasiyeti üzerine, 75 yıldır haber alınamayan dayısını bulmak için Kosova'nın Prizren kentinden Türkiye'ye gelen Hayrettin Boyacı, Yozgat'ta dayısının oğlunu buld...

29.10.2013 11:27

FERHAT KAYHAN - Annesinin vasiyeti üzerine, 75 yıldır haber alınamayan dayısını bulmak için Kosova'nın Prizren kentinden Türkiye'ye gelen Hayrettin Boyacı, Yozgat'ta dayısının oğlunu buldu.

1938 yılında Kosova'nın Prizren kentinden akrabaları ile Türkiye'ye çalışmaya gelen 19 yaşındaki Nesip Uslu'dan bir daha haber alamayan kız kardeşi Vezire Boyacı, çocuklarına dayıları Nesip Uslu ve çocuklarını bulmalarını vasiyet etti.

2003 yılında hayatını kaybeden Vezire Boyacı'nın vasiyetini yerine getirmek için Türkiye'ye gelen oğlu Hayrettin Boyacı (55), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan bindiği Ankara uçağında Atilla Geylan'la tanıştı. Geylan, Türkiye'ye geliş amacını anlatan Boyacı'ya yardımcı olabileceğini söyledi.

Boyacı'yı evinde 2 gün misafir eden Geylan, Nesip Uslu'nun yıllar önce Atatürk Orman Çiftliği'nde çalıştığı bilgisinden hareket ederek, araştırmaya başladı. 2 gün süren çalışmanın sonucunda Geylan, bugün hayatta olmayan Nesip Uslu'nun çocuklarının Yozgat'ın Yerköy ilçesinde yaşadıklarını öğrendi.

Geylan ve Boyacı, Başkentteki Yerköylüler Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Kaya ve yönetim kurulu üyelerinden yardım istedi.

Dernek Başkanı Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, yaptıkları araştırmanın ardından Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı bir göçmen köyü olan Aydıngün'de yaşayan Nesip Uslu'nun oğlu Ömer Uslu'yla irtibata geçtiler.

- Dayısını değil ama oğlunu buldu

Geylan'la birlikte Aydıngün köyüne gelen Boyacı, dayısının 1980 yılında hayatını kaybettiğini öğrendi. Köyde dayısının oğlu Ömer Uslu ile buluşan Boyacı büyük sevinç yaşadı.

Annesinin yıllarca haber alamadığı ağabeyi Nesip Uslu'yu anlattığını ve her seferinde gözyaşlarına boğulduğunu belirten Boyacı, "Dayım, Kosova'daki teyzemin kocası tarafından Türkiye'ye çalışmak için getirilmiş. Daha sonra Kosova'ya dönen teyzemin kocası dayımın Atatürk Orman Çiftliğinde çalıştığını söylemiş ve bir daha hiç haber alınamamış. Annem Vezire Boyacı ölmeden önce 'dayınızı ve çocuklarını' bulun vasiyeti üzerine yola çıktım" diye konuştu.

Kosova'daki çocuklarının ve akrabalarının, "aradan yıllar geçmiş bulamazsın, Türkiye'ye boşuna gitme" sözlerine dinlemediğini söyleyen Boyacı, şunları kaydetti:

"Ankara'da 6 milyon insan var, gidip de boşuna yorulma' dediler. Ben de ne olursa olsun gidip bulacağım diyerek, yola çıktım. İstanbul'da Ankara uçağına bindim. Uçakta yanlışlıkla koltuğuna oturduğum Atilla Geylan ile tanıştık. Neden Türkiye'ye geldiğimi sorduğunda ona dayımı ve çocuklarını bulmak istediğimi anlattım. Allah razı olsun, bana yardım etti. 2 gün sonunda akrabalarımı buldu. Çok mutluyum, inşallah bu ayrılık bir daha olmayacak sık sık ziyaretlerine geleceğim."

- "Ne yapacağımızı bilemedik. Çok mutluyum"

Halasının oğlunun Kosova'nın Prizren kentinden geleceğini duyduğunda çok şaşırdığını söyleyen Nesip Uslu'nun oğlu Ömer Uslu ise "Tanımadığımız, görmediğimiz için birdenbire çok duygulandık, ne yapacağımızı bilemedik. Çok mutluyum Allah kavuşamayan herkesi kavuştursun" diye konuştu.

Geylan ise Hayrettin Boyacı'yla uçakta yanlışlıkla kendi koltuğuna oturması nedeniyle tanıştıklarını anlatarak, "Hayrettin ağabeyin 70-75 yıldır haber alamadığı akrabalarını aramasından etkilendim. Ancak elinde ne adres ne de doğru dürüst isim vardı. Tek bilgi dayısının Atatürk Orman Çiftliğinde çalıştığıydı. Kosova'da Nesip Hasan olan isimi dahi yanlış çıktı. Ciddi aramalar sonrasında Allah nasip etti Yozgat Yerköy'de oturduklarını öğrendik. Bu kadar sene sonra aileleri buluşturduk" diye konuştu.

Hayrettin Boyacı köydeki akrabalarını ziyaret ettikten sonra, dayısı Nesip Uslu'nun ve yakınlarının mezarı başında dua etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 75 yıl sonra akrabalar buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement