83'lük Hastaya Ameliyatsız Kalp Kapakçığı Takıldı - Son Dakika
Güncel

83'lük Hastaya Ameliyatsız Kalp Kapakçığı Takıldı

83\'lük Hastaya Ameliyatsız Kalp Kapakçığı Takıldı

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde 83 yaşındaki Terbiye Aguş'a ameliyatsız yöntemle kalp kapakçığı takıldı.

01.07.2013 13:56  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terbiye Aguş kalp kapakçığındaki sorun nedeniyle bir süre önce Balcalı Hastanesi'ne başvurdu. Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Mesut Demir, Hakan Poyrazoğlu, Mehmet Kanadaşı, Ali Deniz, Mustafa Demirtaş ile Ayhan Uysal'dan oluşan ekip tarafından Aguş'a Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) yöntemiyle ameliyatsız olarak kalp kapakçığı tedavisi uygulandı.

Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova ve operasyonu gerçekleştiren ekip Terbiye Aguş'a Kardiyoloji Yoğun Bakım Servisi'nde geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Prof. Dr. Taşova, operasyonu gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek, "Hastamız ameliyatla tedavi süresinin altında bir zamanda taburcu olacak bu durum hastanın da ileriki zamanda yaşam kalitesi açısından son derece önemli" dedi.

ANJİYOGRAFİYE BENZER YÖNTEM KULLANILDI

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Demir ise kalbin aort kapakçığının kireçlenmesi ve buna bağlı olarak daralması ilerleyen yaşla beraber önemli bir sorun haline geldiğini söyledi. Prof. Dr. Demir, aort darlığı nedeniyle ameliyat gereken hastaların yaklaşık yarısının 75 yaşın üzerinde olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Artan yaşla beraber akciğer, böbrek, beyin, karaciğer gibi organların hastalıklarının da artması, 10 yıl öncesine kadar yalnızca ameliyatla tedavi edilebilen aort darlığının tedavisini zorlaştırmakta ve zaman zaman yüksek risk nedeniyle bu hastalar ameliyat edilememekteydi. Yüksek risk nedeniyle kalp ameliyatı uygulanamayan hastaların tedavisini sağlamak amacıyla TAVI işlemi geliştirildi ve ilk kez 2002 yılında Fransa'da başarıyla uygulandı. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde artan deneyim ve cihazların teknik özelliklerinin geliştirilmesiyle, TAVI her geçen gün giderek artan başarı ile uygulanmakta. Bugün için TAVI, yalnızca yüksek riskli hastalarda ameliyat için alternatif. Bu işlem göğüs kafesini açmadan, sıklıkla da anjiyografiye benzer olarak kasıktan girilerek uygulanmakta. İşlem sonrası iyileşme dönemi ameliyata göre daha kısa. İşlem için uygun hasta seçimi oldukça önemli. Bazı hastalarda ise değişik nedenlerle işlem uygulanamıyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 83'lük Hastaya Ameliyatsız Kalp Kapakçığı Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement