A Haber'in Konuğu Elif Dağlı - Son Dakika
Güncel

A Haber'in Konuğu Elif Dağlı

A Haber\'in Konuğu Elif Dağlı

Dağlı: "sigara ailelerin yoksullaşmasına neden oluyor" dedi.

16.02.2013 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'A Haber'de yayınlanan Özlem Denizmen'in sunduğu "Para Durumu" programına bu hafta 'Dumansız Hava Sahası' mimarlarından Prof. Dr. Elif Dağlı konuk oldu.

Dağlı, sigaranın iş kaybı ve yoksullaşmaya yol açtığına değinerek Türkiye'de her yıl 100.000 kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü kaydetti. Sigaranın yanı sıra pasif içiciliğin de en az sigara içmek kadar öldürücü olabileceğini anlatan Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaranın aynı derecede zararlı olduğunu belirtti.

Prof. Dağlı sözlerine, "Sigaranın topluma çok büyük bir maliyeti var. Türkiye'de 16 milyon kişi sigara içiyor. Her gün 50 milyon dolar nakit parayı sigaraya veriyoruz. 1 yılın sonunda bu rakam 20 milyar doları buluyor. Bunun karşılığına baktığınız zaman kaç tane hastane, ne kadar km, yol, tren… her şeyi yapabiliriz. Çok büyük bir para. Yapılan bir çalışmada bir işyerinde yılda toplam 250 saat içildiği saptanmış.

Yılda 250 saat sigara içme yüzünden iş kaybı var. Biz Türkiye'deki holdinglere de destek verdik. Sigara içmeyen kişiler 1 saat fazla çalıştıklarında haksızlık olduğu için sigara içme saatlerini de kaldırdılar. Amerika'da 250 saat yerine o kişiyi işe almamak gibi bir çözüm üretmişler ve 6000 binden fazla şirket artık sigara içenleri işe almıyor. Sigara iş ve güvenlik kaybına yol açtığı gibi aile üretkenliğini ve gelirini de düşürüyor dolayısıyla ailenin yoksullaşmasına neden oluyor. Kadında sigara içmenin bedeli daha ağır ve hamilelikten başlayan etkileri var. Eşinizi seçerken sigara içmeyeni seçin." şeklinde devam etti.

"YANINIZDA İÇİLEN SİGARA SİZİ DE ÖLDÜRÜYOR"

Pasif sigaranın da zararları çok yüksek ve aynı şeyi yapıyor. Sizi öldürüyor. Yanınızda birisinin sigara içmesi hayatınıza kasdetmesi demektir.

Bütün doktorlar bir araya gelse bir Maliye Bakanı'ndan daha fazla hayat kurtaramaz. Hayat kurtarmak aslında Sağlık Bakanlığı'nın değil Maliye Bakanlığı'nın işidir. O yüzden vergileri daha fazla yükseltmek lazım. Bu yıl puronun vergileri daha düşürüldü ama 1 puro 1 paket sigaraya, 1 nargile 200 adet sigaraya eşittir.

"ELEKTRONİK SİGARA TAMAMEN YANLIŞ. İÇİNDEKİ NİKOTİNİ AYARLAYAMIYORSUN"

Elektronik sigara tamamen yanlış bir şey çünkü içinde çok nikotin var ve ayarlı dozu yok. İstediğiniz kadar kendinizi zehirleyebilirsiniz.

"SİGARA BIRAKMA GÜNÜ BELİRLEYİN EN SEVDİĞİNİZ KİŞİ İLE ANLAŞMA YAPIN"

Sigarayı bırakmak için kesinlikle iradenizi kullanın ve bırakmayı çok isteyin. Bunun için neden bırakmak istediğinizi yazdığınız bir liste yapın ve her gece yatmadan önce 3 kere bu listeyi okuyun. Hangi nedenlerle sigara içiyorsunuz onun da listesini yapın ve o nedenlerden uzaklaşmaya çalışın. Bir gün belirleyin ve kontrat yapın. Bir kopyasını kendinize alın, bir kopyasını ise en sevdiğiniz kişiye verin ve bütün aleme de duyurun ki geriye dönemeyin. Köprüleri yakın ve sonra da arkadaşlarınıza söyleyin ki; 'bir tane iç bir şey olmaz' demesinler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel A Haber'in Konuğu Elif Dağlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement