Aa Haber Akademisinde Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Aa Haber Akademisinde Mezuniyet Heyecanı

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk: "Temel olarak prensibimiz sadece çatışma değil deprem, sel felaketi gibi kriz bölgelerinin tamamınaa savaş muhabirliği eğitimi almış arkadaşlarımızı gönderiyoruz" "Önümüzdeki dönemlerde kriz bölgelerinde daha yoğun bir habercilik yapacağız, bu yüzden daha fazla savaş muhabirine ihtiyacımız oldu" "Ekim ayında Tunus'tan gelecek yaklaşık 20 gazeteciye 2 ay bunca İstanbul'da Arapça haber yazma eğitimi vereceğiz" "Arapça haber yazım tekniklerinden, fotoğraf makinesi kullanmaya, kameradan sosyal medyayı kullanmaya kadar yoğun bir program bekliyor.

19.09.2014 18:40

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Temel olarak prensibimiz sadece çatışma değil deprem, sel felaketi gibi kriz bölgelerinin tamamına savaş muhabirliği eğitimi almış arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kriz bölgelerinde daha yoğun bir habercilik yapacağız, bu yüzden daha fazla savaş muhabirine ihtiyacımız oldu" dedi.

AA ile Polis Akademisi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği "Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nın 4. dönem mezunları düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Törene, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Melek, Yönetim Kurulu üyeleri Nihat Erdoğmuş ve Refik Korkusuz ile Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak da katıldı.

Sertifika töreninde, katılımcıların eğitim gördükleri dönemdeki çalışmalara ilişkin hazırladıkları film ve multimedya gösterimi yapıldı.

Törende konuşan, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk, diğer meslek örgütleri ve kurumlardan gazetecilerin, AA'nın düzenlediği savaş muhabirliği eğitimine katılmalarını istediklerini söyledi.

Her savaş bölgesine giden gazetecinin böyle bir eğitimi alması gerektiğini vurgulayan Öztürk, bu durumun iş güvenliği meselesi olduğunu kaydetti.

Söz konusu eğitimin dünyanın diğer bölgelerine gidilip, çok yüksek rakamlarla alınması yerine, Türkiye'de uzmanlar eşliğinde verdiklerini bildiren Öztürk, Türk medyasına, savaş bölgelerine gönderdiği muhabirlerine AA'nın savaş muhabirliği eğitimini aldırmaları çağrısında bulundu.

Şu ana kadar Haber Akademisi Savaş Muhabirliği eğitiminde 4 dönem boyunca 95 kişiye sertifika verildiğine değinen Öztürk, "Temel olarak prensibimiz sadece çatışma değil deprem, sel felaketi gibi kriz bölgelerinin tamamına savaş muhabirliği eğitimi almış arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kriz bölgelerinde daha yoğun bir habercilik yapacağız, bu yüzden daha fazla savaş muhabirine ihtiyacımız oldu" diye konuştu.

-"Haber Akademisinde bugüne kadar 170 kişi ajansın kadrolarında çalışmaya hak kazandı"-

Öztürk, enerji muhabirlerinin de çok zor bir eğitimden geçtiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu Ajansının akademisinden bugüne kadar yüzlerce öğrenci eğitim aldı. Bunlardan 170'i ajansın kadrolarında çalışmaya hak kazandılar. Şu anda kurumumuzda yardımcı muhabir, muhabir ve başmuhabir olarak görev yapıyorlar. Bizim niyetimiz Anadolu Ajansının gelecek kadrolarının tamamını akademi mezunlarından kurmaktır. Bu arkadaşlar 5-10 yıl sonra ajansın yöneticileri olacaklar, ben buna inanıyorum. Ben de bir gazeteciyim ama bu kadar donanımlı bir eğitimden hiç geçmedim. Dolayısıyla daha şanslı bir gazeteci nesliyle kurumumuz yönetilecek, bundan dolayı da çok memnunum.

10 sene sonra Türkiye'nin en nitelikli, donanımlı, en iyi eğitimlerini almış genç arkadaşlarım bu kurumun yöneticileri olacaklar. Dünyada rekabete girdiğimiz diğer ajanslarla daha eşit şartlarda mücadele edecekler ve yarışa girmiş olacaklar. Şu halimizle de dünyanın en büyük 8 ajansından birisiyiz, inşallah 2020 vizyonumuzu 5 sene sonra bu muhabir arkadaşlarımızın editör, başmuhabir olarak kurumumuzun bu yarışında bayrağı devralacağına inanıyorum."

-"Tunuslu gazetecileri eğitmeye başlayacağız"-

Haber Akademisinin gittikçe uluslararası bir görünüme büründüğüne işaret eden Öztürk, "Önümüzdeki ay Tunuslu gazetecileri eğitmeye başlayacağız. Ekim ayında Tunus'tan gelecek yaklaşık 20 gazeteciyi 2 ay bunca İstanbul'da Arapça haber yazımı eğitimi vereceğiz. Arapça haber yazım tekniklerinden, fotoğraf makinesi kullanmaya, kameradan sosyal medyayı kullanmaya kadar yoğun bir program bekliyor. Bu projemizi de TİKA ile ortaklaşa yapıyoruz" dedi.

Öztürk, katkılarından dolayı Polis Akademisi ve Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkürlerini iletti.

Sertifikayı alan herkese başarılar dileyen Öztürk, savaş muhabirlerinin çatışma bölgelerinde sağlıklarını koruyarak güvenli bir şekilde görevlerini yerine getireceklerine inandıklarını kaydetti.

Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak da projenin parçası olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Katılımcıların çok zorlu ve ciddi bir eğitimden geçtiğini belirten Çolak, Haber Akademisi savaş muhabirliği eğitimini kurumsallaştırarak devam ettirmek istediklerini bildirdi.

-Yaş kütüğüne plaket çakıldı-

Savaş muhabirliği eğitimine katılanlar adına konuşan Ogün Yıldız haber akademisinin en yaşlı 3 üyesinden biri olduğunu söyledi. Kursta gördükleri en önemli şeyin bilgi olduğunu belirten Yıldız, "Şimdi öğrendiklerimizi uygulama vakti ama bunu hayatta kalarak yapacağız" dedi.

Eğitime Fransa'dan katılan Gizem Adal da savaş bölgesinde sadece gazetecilik eğitiminin yeterli olmadığını, en önemli sorununun hayatta kalmak olduğunu, bu yüzden savaş muhabirliği eğitiminin çok önemli olduğunu aktardı.

Çok zorlu bir eğitimden geçtiklerini, alanında profesyonel ve başarılı kişilerden eğitim aldıklarını kaydeden Adalı, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Törende, 5 Mayıs-25 Temmuz'da İngilizce enerji muhabirliği eğitimi sonrasında Ajans'ta istihdam edilen 16 kişiye de başarı belgesi verildi.

Konuşmaların ardından, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile AA yöneticileri ve servis editörleri, öğrencilere sertifikalarını verdi. Dereceye girenlere hediyeleri verildikten sonra yaş kütüğüne plaket çakıldı.

-Polis Akademisi, TSK ve AFAD uzmanları ders verdi-

TSK ve AFAD'ın yetişmiş profesyonel kadrosuyla destek verilen savaş muhabirliği eğitiminde, 25 başlıkta 104 saat eğitim verildi, eğitime 30 kişi katıldı.

Eğitim boyunca Polis Akademisi uzmanlarınca ilk yardım, toplumsal olaylar, sığınmacılar, mülteci kampları, olağanüstü durumlarda medya yönetimi, terör ve şiddet olaylarında yayın ilkeleri, savaş foto muhabirliği, savaş kameramanlığı, savaş muhabirliği, suda hayatta kalma, savaş, haber, fotoğraf ve görsel haber örnekleri, risk analizi, yakın savunma, silah balistik, kişisel güvenlik, adam kaçırma rehin alma, patlayıcı maddeler ve bubi tuzakları dersleri verildi.

Kursiyerler, savaş teorisi ve terminolojisi, savaş hukuku, hava ve deniz operasyonları, NBC saldırıları, rota belirleme ve harita okuma derslerini TSK'dan alırken, doğal afetler dersi ise AFAD'ın simülasyon deprem merkezinde uygulamalı olarak anlatıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Haber Akademisinde Mezuniyet Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement