Aa'nın Kürtçe Yayına Başlamasına STK'lardan Destek Geldi - Son Dakika
Güncel

Aa'nın Kürtçe Yayına Başlamasına STK'lardan Destek Geldi

Anadolu Ajansı'nın Kürte yayına başlaması, çeşitli sevil toplum örgütlerince olumlu ve tarihi bir adım olarak değerlendirildi.

01.09.2013 14:38  Güncelleme: 16:35

ANKARA Anadolu Ajansı'nın Kürte yayına başlaması, çeşitli sevil toplum örgütlerince olum ve tarihi bir adım olarak değerlendirildi.

İnsan Hakları ve Mazlumları Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal,,"Anadolu Ajansının bu açılımı çözüm zincirinin önemli halkalarında birtanesi, Anandolu Ajansının bu anlamda büyük bir açığı kapatacağına inanıyorum" dedi.

Anadolu Ajansının  Kürtçe'nin Sorancca ve Kurmanca yayına başlamasıyla ilgili olarak düşüncelerini açıklayan Ünsal, çözüm süreciyle beraber somut adımların atılmaya başladığını söyledi. Türkiye Kürt meselesinden kaynaklı korku ve kompleksleriyle yüzleşmeye başladığını ifade eden Ünsal, "Bunun en önemli göstergelerinden biri TRT 6'da Kürtçe yayına başlanması, bir başkası da Milli Eğitime bağlı resmi okullarda Kürtçenin şimdilik seçmeli ders olarak başlatılmasıydı." diye konuştu.

Anadolu Ajansı, yüzüncü yıl vizyonu doğrultusunda dünyanın en etkin 5 haber ajansından biri olma ve 11 dilde yayın yapma amacıyla Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçleriyle yayına başlayarak hedefine bir adım daha  yaklaştı.

Anadolu Ajansı'nın Kürtçe'yi de içine alan çok dilli yayın yelpazesini genişletmesi toplumun geniş kesimlerince takdirle karşılanırken bu atılımlar 'kutsal bir adım' olarak değerlendirildi.

KURD-KAV Genel Başkanı Kasım Ergün, AA'nın Kürtçe yayın kararını desteklediklerini ifade ederek bunun tarihi bir adım olduğunu söyledi. Kürtlerin cumhuriyetin kuruluş aşamasından bu yana inkar edildiğini, asimilasyona uğradığını ve bu anlamda birçok propagandanın yapıldığını savunan Ergün "Türkiye devletinin ajansı bunca inkar ve asimilasyondan sonra kalkıp Kürtçe bir servis açacak. Bu çok kutsal ve önemli bir adımdır. Bizim tarafımızdan da oldukça sıcak karşılanmaktadır. Umuyoruz ki bu konuda daha önemli adımlar atılır. Bu kararı destekliyoruz." dedi.

'Ajansın Kürtlerle ilgili haberleri yeterince vereceğine inanıyor musunuz? Buna dair beklentileriniz nelerdir?' sorusu üzerine de Ergün, şunları dile getirdi: "Cumhuriyet tarihine, 70-80 yıl öncesine baktığımız zaman bazı şüphelerimiz oluşmuyor değil. Acaba bu görevi ne kadar yerine getirecek? Ama başlangıç olduğundan, kutsal bir adım olduğundan, bu karara çok olumlu yaklaşıyoruz.  Eksik de olsa, resmi de olsa umuyoruz ki ajans Kurmanci ve Soranice haberleri verir ve insanları bilgilendirir. Elbette bu haberleri takip edeceğiz ki, daha güzel işler yapılabilsin, Kürtler de bu haberleri takip edebilsin. Bekliyoruz."

Vakıf çalışmaları hakkında da bilgi veren Ergün, Kürt dili, kültürü ve tarihi adına birçok konferans, etkinlik gerçekleştirdiklerini, ajansın ihtiyaç duyması veya kendilerinden bir istekte bulunması halinde ajansa Kürtçe konusunda veya başka konularda yardımcı olmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Ünsal, Türkiyede yaşayan Kürt nüfusunun yoğunluğuna dikkat çekerek "Türkiye dünyadaki Kürt nüfusunun önemli bir kısmını barındırıyor. Aynı zamanda da İran, Irak ve Suriye ile ilişkilerimiz düşünüldüğü zaman geç kalmış önemli bir adım, tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Azadi İnsiyatifi, Anadolu Ajansının (AA) Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başlamasını memnuyetle karşıladıklarını açıkladı.

Özcaner, "İyi bir adım ve biz bu adımdan memnunuz. Yalnız bu ve benzeri adımlar yeterli değil ve daha güçlü adımlar atılmalı' dedi.

AA'nın başlatmış olduğu Kürtçe yayınının kendi alanında kesinlikle çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Özcaner, bu ve benzeri adımların aynı zamanda daha büyük ve güçlü adımları hazırlayacağını kaydetti. Özcaner sözlerini şöyle tamamladı: "Hükümet bundan sonra bu ve benzeri atılımları Kürtlerin eliyle ve yine Kürtlere yaptırmalı ki Kürt dili gelişebilsin. Fakat her şeye rağmen AA'yı bu atılımından dolayı tebrik ediyor, başarılı olmasını diliyoruz."

Kürt Demokrasi-Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Karaman (KURD-DER) Anadolu Ajansı'nın başlatacağı Kürtçe yayını AA muhabirine değerlendirerek bu çalışmanın çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Karaman Kürtçenin gramerine ve doğru yazılmasına dikkati çekerek: "Doğru bir Kürtçenin kullanılması gerekir. Haberler dilbilgisine ve kurallarına riayet edilerek yazılmalıdır. Fakat ondan daha önemli olan ise haberlerin doğru ve tarafsız olarak sunulmasıdır. Özellikle, Kürtleri ilgilendiren konularda haberlere ağırlık verilmelidir ve Kurdi bir duruş sergilenmelidir. Ben bu adımı önemli görüyorum. ve umuyorum ki daha güzel şeylere vesile olsun. Fakat biz yine söylüyoruz, bu atılmış adım güzel ama yeterli değil, biz istiyoruz ki Anadilde Eğitim olsun." dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasını çok önemli bir gelişme olarak gördüğünü söyledi.

Elçi, Anadolu Ajansı'nın özellikle 1 Eylül Dünya Barış Günü gibi anlamlı bir günde Kürt dilinde yayına başlamasının anlamlı olduğunu, bu faaliyetleri nedeniyle Anadolu Ajansı yetkililerini kutladı.

Kürtçe ile ilgili bir takım gelişmelerin olduğunu, ama Kürtçe'nin kamusal alanda, resmi yaşamda, resmi bir kurumun faaliyetinde bu şekilde yaşama geçmesinin önemli olduğunu belirten Elçi, bu adımın gelişerek başka resmi ve kamusal alanlara sirayret etmesini umduğunu bildirdi.

Kürt dilinin Ortadoğu'nun, Mezopotamyanın en kadim, eski ve güzel dillerinden biri olduğunu kaydeden Elçi, şöyle devam etti:

"Ama ne yazık ki son 100 yıl içinde gelişme olanağı bulamamış, aksine gelişimi engellenmiştir. Sosyal, ekonomik, kültürel ve toplumsal yaşamda gelişimi mümkün olamamıştır. Kürtçe aslında hak etmediği bir biçimde durağan bir dönem yaşamış. 100 yıllık bir durağanlık dönemine rağmen aslında Kürtçe halen önemli ve zengin bir dildir. Ama Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayını gibi resmi, kamusal yaşamda gelişme fırsatı bulması, insanların bu dilde yazıları, haberleri okuması, dinlemesi izlemesi Kürtçe'nin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Zaten Kürtçe'nin en büyük şanssızlıklarından biri buydu. Sosyal, kültürel, ekonomik, sanatsal yaşamda Kürtçe yoktu. Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasını çok önemli bir gelişme olarak görüyorum."

Elçi, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayınıyla birlikte Türkiye'de Kürtçe'nin basın yayın hayatında bir yer bulacağını ve gelişimini sağlayabileceğini vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa'nın Kürtçe Yayına Başlamasına STK'lardan Destek Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement