ABD'nin Son Tahran Büyükelçisi Sullivan Öldü - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Son Tahran Büyükelçisi Sullivan Öldü

ABD\'nin Son Tahran Büyükelçisi Sullivan Öldü

ABD'nin İran'ın başkenti Tahran'da görev yapan son büyükelçisi William H. Sullivan öldü.

23.10.2013 22:43

ABD'nin İran'ın başkenti Tahran'da görev yapan son büyükelçisi William H. Sullivan öldü.

Kızkardeşi Anne Sullivan, Laos'daki "gizli savaşı" yöneten, ABD'nin Vietnam'daki askeri müdahalesinin sona erdirilmesine yönelik müzakerelere yardım eden ve ABD'nin İran'daki son büyükelçisi eski diplomatın, 11 Ekim'de Washington'da 90 yaşında hayata veda ettiğini açıkladı.

William H. Sullivan, Laos'da ABD büyükelçiliği görevini yürütürken, Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi Ho Chi Minh'in izinde, Laos topraklarına ilerleyen Kuzey Vietnam askerlerini hedef alan gizli ABD bombardımanını yönetti.

Kuzey Vietnamlılarla Paris'teki barış görüşmeleriyle sonuçlanan müzakerelerin başlatılmasında önemli bir rol oynayan Sullivan, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'ın ulusal güvenlik danışmanı Henry Kissinger'ın yardımcılığını da yaptı.

Filipinler büyükelçiliği sırasında da Saygon'un 1975 yılında düşmesinden sonra binlerce Vietnamlı mültecinin yeniden yerleştirilmesinin koordinasyonuna yardım eden Sullivan, 1977 yılında dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ne atandı.

Sullivan'a, 1979 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi'ye, ABD'nin İran'dan ayrılması gerektiği görüşünde olduğunu iletmesi talimatı verildi.

İran İslam Devrimi'nin siyasi, hukuki ve ruhani önderi Ayetullah Humeyni'nin 1979 yılı başında sürgünden dönmesinden ve monarşinin yıkılmasından günler sonra silahlı gerillalar ABD büyükelçiliğine saldırdı.

Bu sırada çalışanlar dosyaları ve araç gereçleri yok ederken saldırganları binadan uzak tutması için deniz piyadelerine göz yaşartıcı gaz kullanmaları emrini veren Sullivan, diğer 100 Amerikan vatandaşıyla saldırganlar tarafından yakalandı ve kısa bir süre rehin tutuldu.

2. Dünya Savaşı'nda da donanmada görevli olan Sullivan, bu olaydan kısa bir süre sonra İran'dan ayrıldı ve 1979 yılında emekliye ayrıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Son Tahran Büyükelçisi Sullivan Öldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement