ABD Savunma Bakanı Çinli Meslektaşıyla Görüştü - Son Dakika
Güncel

ABD Savunma Bakanı Çinli Meslektaşıyla Görüştü

ABD Savunma Bakanı Çinli Meslektaşıyla Görüştü

ABD Savunma Bakanı Hagel, gelecek yıl Çin'i ziyaret edecek, Çin de "Rim of the Pasifik" çok taraflı deniz tatbikatına katılacak Çin Savunma Bakanı Chang: "ABD'nin yeni Asya Pasifik stratejisi kapsayıcı olmalı ve belirli bir ülkeyi hedef almamalıdır"

20.08.2013 00:54

ABD ve Çin Savunma Bakanları iki ülkenin askeri ilişkilerini geliştirme kararı aldı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Çin Ulusal Savunma Bakanı Chang Wanquan, Pentagon'da bir araya geldi. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD ile Çin arasındaki yakın ilişkilerin Asya-Pasifik bölgesi ve dünya için güvenlik ve istikrar sağlayacağını belirten bakanlar, iki ülke arasındaki askeri ilşikilerin geliştirilmesi yönünde bir dizi adımlar atacaklarını kaydetti.

Hagel, ABD'nin, sorumlu ve refah içindeki bir Çin'in yükselişine yönelik desteğini dile getirerek, Chang'ın daveti üzerine gelecek yıl Çin'i ziyaret edeceğini bildirdi.

Hagel, ayrıca ABD olarak da Çin'i gelecek yılki "Rim of the Pacific" adlı çok taraflı deniz tatbikatına katılmaya davet ettiklerini ifade etti. Chang de bu tatbikata katılacaklarını açıkladı.

ABD ile Çin arasında karşılıklı saygı ve "kazan kazan" politikasına dayanan "büyük ülke ilişkilerinde yeni bir model" inşa etmeyi amaçladıklarını dile getiren Chang, "ABD-Çin ilişkileri yeni bir tarihi dönem içinde. Yeni bir Çin-ABD askeri ilişkisi modeli kurmak, dünya barışı ve bölgesel istikrarı muhafaza etme ve stratejik riskleri azaltmak için stratejik güvenleri artırma noktasında bize yardımcı olacaktır" dedi.

Ancak Chang, kimsenin kendilerinin ana çıkarlarını mübadele edebileceğini düşünmemesi ve ülkesinin topraklarını ve denizini korumasına yönelik kararlılığını hafife almaması gerektiğini de vurguladı.

Hagel de ABD'nin, ülke topraklarına ait konularda hiçbir tarafı tutmadığını belirtti.

-ABD'nin yeni Asya-Pasifik stratejisi...

Chang ayrıca, ABD'nin Asya-Pasifik'te varlığını artırma kararının ekonomik, sosyal ve askeri alanlarda işbirliği noktasında kapsayıcı bir strateji olduğunu belirttiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Belirli Asya-Pasifik ülkeleri olarak, bölgede askeri konuşlandırmayı artırma, ortak askeri tatbikatlar düzenleyerek ABD'nin bölgesel işbirliğini artırma dahil, bu kapsayıcı stratejinin (daha çok) askeri yönünün vurgulandığını görüyoruz. Bu tür artan askeri aktiviteler bölgedeki durumu daha da karmaşıklaştırmaktadır. Çin, barışı seven bir ülke ve bu stratejinin bölgedeki spesifik bir ülkeyi hedef almamasını umuyoruz. Gelişen bir Çin sadece bizim ülkemiz değil, tüm bölge ve hatta ABD için verimlidir."

Chang, ABD'nin stratejisenin, bölgede barış ve istikrara yardımcı olabilecek kapsayacı bir şekilde olmasını ümit ettiklerini bildirdi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Savunma Bakanı Çinli Meslektaşıyla Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement