Birleşmiş Milletler, İsrail tarafından gözaltına alınmasının ardından 73 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle endişe duyduğunu açıklayarak, İsrail'e suçlama ve duruşma olmadan gözaltı uygulamasına son verme çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Cecile Pouilly, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "İsrail tarafından gözaltına alınmasını ve kötü muamele görmesini protesto etmek amacıyla 70 günü aşkın süredir açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle endişe duyuyoruz" dedi.
Pouilly, gazeteci el-Kayk'ın sağlık durumunun çok tehlikeli noktaya ulaştığını bu durumun kalıcı hasarlar oluşturabileceğini söyledi.
"İsrailli yetkililerin, herhangi bir suçlama olmadan ve duruşma yapılmadan, gizli kanıtlara dayandırarak Filistinlilere 6 aya kadar idari tutukluluk uygulamalarından endişe duyduğumuzu tekrar ediyoruz" diyen Pouilly, şu çağrıyı yaptı:
"İsrailli yetkililere, idari tutukluluk uygulamalarına son verme ve gözaltında bulunanlara uluslararası hukuk standartlarına göre yargı hakkı sağlama çağrısında bulunuyoruz. İsrailli yetkililerin tüm kötü muamele iddialarını bağımsız ve hızlı bir şekilde araştırmasını istiyoruz"
İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi, 73 gündür açlık grevi yapan el-Kayk'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle dün tutukluluğuna ara verilmesini kararlaştırmıştı.
Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birimi Başkanı Cevad Bulis, Kayk hakkındaki idari tutukluluk kararının iptal edilmesi yönünde talepte bulunduklarını ancak mahkemenin "sağlık durumunu" gerekçe göstererek tutukluluk haline ara verilmesi kararı aldığını bildirmişti.
Esirler Heyeti Başkanı İsa Karakı ise Kayk'ın mahkemenin kararını kabul etmediğini ve serbest bırakılıncaya kadar açlık grevine devam edeceğini belirtmişti.
İsrail askerlerince 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.
İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, istihbarat bilgilerine dayanılarak, Filistinliler 1 ila 6 ay hapsediliyor. Tutuklunun, "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Son Dakika › Güncel › Açlık Grevi Yapan Filistinli Tutuklu Gazeteci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?