Adobe Systems Kıdemli Dijital Medya Uzmanı, Terry White
Adobe Create Now turunun sonuna yaklaştığımda hangi şehre gidersem gideyim aynı şeyle karşılaştığımı fark ettim. İnsanlar genellikle Adobe'nin Creative Cloud'u bilmekle birlikte çoğu zaman yanlış bilgilere sahiptiler. Her sunuma Creative Cloud'un ne olup, ne olmadığını anlatarak başlıyordum. Herkes canlı bir Create Now etkinliğine katılma olanağına sahip olamayacağı için Creative Cloud hakkında en çok duyduğum 5 mit ile ilgili gerçekleri açığa çıkarmayı uygun gördüm.
#1 "Uygulamalarımı bir web tarayıcısında çalıştırmak istemiyorum!"
İnsanlara "bulut" dendiğinde, gözlerinin önüne bir web tarayıcısında çalışan uygulamalar geliyor. Diğer bulut ürünlerinde durum böyle olsa bile Creative Cloud bir istisna. Creative Cloud üyeleri uygulamalarını Adobe müşterilerinin hep yaptığı gibi indiriyor ve kuruyorlar. Photoshop, Illustrator, InDesign ve hatta yeni Muse uygulaması dahi sabit diskiniz üzerinden çalışıyor, buluttan değil.
#2"Sadece Photoshop kullanmak için internete bağlanmak istemiyorum."
Uygulamaların sabit diske indirileceği ve kurulacağı anlaşılsa bile insanlar bazen yine de Creative Cloud uygulamalarını çalıştırmak için internete bağlanmaları gerektiğini düşünüyor. Bu doğru değil. Uygulamalarınız sabit diskinizde kurulmakla kalmaz, aynı zamanda çevrimdışı olarak da çalıştırılabilir. Bilgisayarınız ayda bir kez üyeliğinizin hala geçerli olup, olmadığını kontrol etmek için internete bağlanmak zorundadır, hepsi bu. Kontrol yapıldıktan sonra bağlantıyı kesebilir ve tüm Creative Cloud uygulamalarınızı çevrimdışı olarak çalıştırabilirsiniz.
5/6/2013 itibarıyla güncelleme: Yazılımınızı kurarken ve lisans alırken çevrimiçi olmak durumdasınız. Yıllık üyeliğiniz varsa yazılım lisanslarınızı her 30 günde bir doğrulatmak için internete bağlanmanız istenecektir. Ancak, çevrimdışı olsanız bile ürünlerinizi 99 gün boyunca kullanabileceksiniz.
#3 "Dosyalarımı müşterilerim veya meslektaşlarımla Creative Cloud üyesi olmadıkları sürece paylaşamıyorum."
Creative Cloud üyeliğiniz ile bulutta 20 GB'lik depolama alanına sahip olursunuz. Bu depoyu dosyalarınızı cihazlarınız arasında senkronize etmek ve onlara Photoshop Touch ve Adobe Ideas gibi dokunmatik uygulamalar yoluyla ulaşmak için kullanabilirsiniz. Eğer dosyalarınızı sabit diskinizde bulunan Creative Cloud dizinine koyarsanız sadece çevrimdışı olduğunuzda erişilebilir olacaklardır, ancak creative.adobe.com adresinde oturum açıp, dosyalarınızı paylaşabilirsiniz. Bir dosyayı paylaşmaya karar verdiğinizde meslektaşlarınıza veya müşterilerinize e-posta ile bir bağlantı gönderebilirsiniz ve Creative Cloud veya onları yarattığınız Adobe uygulamaları hakkında hiçbir şey duymamış bile olsalar dosyanızı web tarayıcılarında görüntüleyebilirler. Bir hesap oluşturmaları veya kayıt olmaları gerekmez. Creative Cloud ile dosya paylaşımıyla ilgili videomu burada bulabilirsiniz.
# 4 "Creative Cloud'dan ayrılmaya karar verirsem yarattığım dosyalara ulaşamam."
Adobe'nin farklı Creative uygulamaları ile dosyalar oluşturduğunuzda size ait olurlar. Adobe bu dosyalar üzerinde sahiplik veya telif hakkı talep etmez. Creative Cloud üyeliğinizi sonlandırmak isterseniz Creative Cloud uygulamalarınıza ulaşamazsınız, ancak önceki CS uygulamasının farklı sürümlerine sahip olmanız durumunda, dosyalarınızı eski veya üçüncü parti uygulamalarla uyumlu formatlarda kaydettiyseniz dosyalarınızı açabilirsiniz. Creative Cloud'a yeniden katılmaya karar verdiğinizde ise yeniden en yeni Creative uygulamalarına erişim hakkınız olur ve DOSYALARINIZ üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.
# 5 "Creative Cloud üyeliğim devam ettiği sürece yazılımın en yeni sürümlerini çalıştırmak zorunda kalırım."
Adobe Creative Cloud ile her zaman en yeni Adobe Creative uygulamalarına erişim sağlarsınız, ancak sürüm yükseltme zorunluluğunuz yoktur. Siz sürüm yükseltmeye hazır olana kadar yazılımın hangi sürümü ile çalışmak istiyorsanız, onunla devam edebilirsiniz. Bu durum yazılımın en yeni sürümlerine sahip olmayan müşteriler veya bayilerle çalışmayı gerektiren iş akışları için çok önemlidir.
5/6/2013 itibarıyla güncelleme: Creative Cloud'un ücretli üyeleri bir dizi seçilmiş masaüstü uygulamasının arşivlenmiş sürümlerine erişim olanağına sahiptir. CS6 ile başlayarak yaratıcı masaüstü uygulamalarının daha eski, seçkin uygulamaları arşivlenecek ve indirilmeye hazır hale getirilecektir. Arşivlenen sürümler" oldukları gibi" bırakılacak ve en yeni donanım ve yazılım platformlarında çalışmaları için güncellenmeyecektir.
#6 "Hem bir Mac, hem de bir PC'ye sahipsem, Creative Cloud'a iki kez üye olmak zorundayım."
Bu ifade doğru değil, çünkü Creative Cloud'un başlıca faydalarından biri tam da burada yatıyor. Creative Cloud ile yazılımı İKİ bilgisayarınıza birden kurabiliyorsunuz. Aynı Creative Suite uygulamalarında olduğu gibi. Ancak, Creative Cloud, Creative Suite'den farklı olarak Mac veya Windows sürümlerini ayrı ayrı indirip, bilgisayarlarınızda kurmanıza olanak tanıyor. Bu, örneğin işte PC, evde Mac kullanan insanlar için harika bir şey.
#7 "Aylık ödeme yapmaktan hoşlanmıyorum ve yıllık ödeme yapmama izin verilmiyor!"
Bir yıllık Creative Cloud üyeliğini bir kerede satın alabilirsiniz. Hatta hemen buradan satın alarak fiyatı sabitleyebilir veya öğrenci/öğretmenler için buradan işlem yapabilirsiniz.
#8 "Creative Cloud'da bulunan tüm araçlara ihtiyacım yok. Sadece Photoshop kullanıyorum ve ayda 50 dolar yalnızca Photoshop için çok fazla."
Seçtiğiniz tek bir uygulama için daha az ödeyerek de üye olabilirsiniz. Hatta CS3-CS6 kullanıcıları için daha düşük bir ücret de söz konusu.
Son Dakika › Güncel › Adobe Dünyasında Yanlış Bilinen Doğrular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?