AK Parti'nin Anayasa Taktiği! CHP ve MHP'nin Karşı Çıktığı Maddelere HDP Formülü - Son Dakika
Güncel

AK Parti'nin Anayasa Taktiği! CHP ve MHP'nin Karşı Çıktığı Maddelere HDP Formülü

AK Parti, komisyonda CHP'nin karşı çıktığı maddeleri MHP ile, MHP'nin karşı çıktıklarını CHP ile, ikisinin de karşı çıktığı maddeleri ise HDP ile geçirmeyi planlıyor.

02.01.2016 10:11  Güncelleme: 12:04

AK Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi parti liderleriyle görüşmelerinin tamamlanmasının ardından kurulması olası TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu kez kararların "oybirliği"yle değil "salt çoğunluk"la alınmasını istiyor. AK Parti, bu yöntemle CHP'nin karşı çıkacağı maddeleri MHP, MHP'nin karşı çıkacağı düzenlemeleri CHP, her ikisinin olumsuz yaklaşacağı maddeleri de HDP ile çıkarma hesabı yapıyor.

KOMİSYON BAHÇELİ GÖRÜŞMESİNDEN SONRA NETLEŞECEK

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında CHP ile yeni bir TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması yönünde görüş birliğine varan Başbakan Davutoğlu'nun, pazartesi günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşmenin ardından komisyonun kurulup kurulmayacağı, nasıl bir yöntemle çalışacağı ve kaç üyeden oluşacağı netleşecek.

HDP'Yİ SÜRECE DAHİL ETME FORMÜLÜ

Komisyonun kurulmasına karar verilmesi durumunda HDP'nin sürece nasıl dahil edileceği konusu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısına bırakılacak. Kahraman'ın tüm siyasi partilere komisyona üye vermeleri çağrısında bulunması ve bu yöntemle HDP'nin de komisyonda temsil edilmesi formülü öne çıkıyor.

AK PARTİ OY BİRLİĞİ KRİTERİ İSTEMİYOR

AK Parti, komisyonun kurulması durumunda bu kez geçen seferki gibi bir çalışma yöntemi istemiyor. Geçen yasama döneminde kurulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, her partiden 3'er milletvekilinden oluşmuş, kararlarda ise "oy birliği" kriteri benimsenmişti. Komisyonun 2 yıl süren çalışmaları sonucunda yalnızca 60 maddede uzlaşılabilmiş, AK Parti'nin başkanlık sistemi dayatması nedeniyle komisyon dağılmıştı.

AK Parti, bu kez her partiden eşit sayıda temsili kabul etmekle birlikte alınacak kararlarda "oybirliği" kriterini istemiyor. AK Parti, oybirliği yerine "salt çoğunlukla" karar alınmasının komisyonun çalışmalarının kısa sürede sonuçlandırılması açısından daha işlevsel olacağını düşünüyor.

MADDEYE GÖRE UZLAŞI

AK Parti, bu yöntemle tüm partilerle birebir uzlaşı aramak yerine her partiyle tek tek maddeler üzerinden pazarlık yaparak sonuç alma hesabı yapıyor. AK Parti, CHP'nin destek vermediği bir maddeyi MHP ile, MHP'nin karşı çıktığı bir maddeyi CHP ile, her iki partinin de olumsuz yaklaştığı bir düzenlemeyi HDP ile çıkarma yoluna gidebilecek.

AK Parti yöneticileri "Geçen dönem oy birliği kriteriyle çalışmalar yapıldı, ama sonuç alınamadı. Oy birliği yerine salt çoğunluk ya da makul bir oy nisabı benimsenirse maddelerde uzlaşmak daha kolay olacaktır. CHP'nin istemediği bir düzenlemeyi MHP isteyebilir. O zaman o madde AK Parti-MHP uzlaşısıyla kabul edilir. Aynı şekilde MHP'nin karşı çıktığı bir madde AK Parti, CHP ve HDP uzlaşısıyla düzenlenebilir" dedi. (Kaynak: Cumhuriyet)

AK Parti\'nin Anayasa Taktiği! CHP ve MHP\'nin Karşı Çıktığı Maddelere HDP Formülü

Son Dakika Güncel AK Parti'nin Anayasa Taktiği! CHP ve MHP'nin Karşı Çıktığı Maddelere HDP Formülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • keko: yahu su hdp yi mecliste falan kaideye almayin ayiptir ya . 9 11 Yanıtla
  • Turk : Bu ulkenin yükselişi Akp ve Hdp nin elinde. Ama dış ulkeler ve cahil irkci halk engel oluyor 5 13 Yanıtla
  • Ali: Bir Zamanlar Başkanlık Sistemiyle YöneTilen Ülkeler:Almanya=Hitler,İtalya=Mussolini;Libya=KaDafi,Mısır=Sisi,Irak=Saddam,Suriye=Esad ve şimdide turkiyeye başkanlık getirmek istiyolar. 12 5 Yanıtla
  • Atatürk: Hdp ve chp ile isbirligi yaparsa akp zirnik oy vermem bir daha 4 3 Yanıtla
  • Türk gücü: Türkiye bitti artık. Icimizde savaş var.butun komsularla sorun var, elin batık yunani bizimle dalga geçiyor, hakaret ediyor.hic bir agirligimiz kalmadı, cumhurbaşkanı Hitler Anayasasının aynısını istiyor, ülkeyi daha rahat bbitirsin diye. Uyanın Allah rızası icin 5 1 Yanıtla
  • Asıl iş birlikçisi destekleyeni kimmiş hdpnin: Chp=hdp diyenler 3 2 Yanıtla
  • davut: ohhh bi çepcede suyundan koy.lafın bıttığiyer hdp anayasa yapacak negünlere kaldık allahim sen koru ulkemizi milletımızı 2 3 Yanıtla
    çarsı: yapmaz sen rahat ol fasız ırkcı sizin gibikan ve şehıt asker polıslerın sırtında oy toplamayan hdp var 2 2
  • Derdiniz ne: Bu ülkede sorun etnik kimlik değil maddi geçim sorunu zaten ucuza çalışıyorum Türk Kürt Çerkez zaza vs bir bakın vatanımızda benim kimseyle sorunum yok kardeşiz biz ciddi ciddi gerçekten kardeşiz 3 1 Yanıtla
  • vanlı: ulus devletler birer ceberuttur bu sistem iflas etmiştir günaydin 0 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement